Annonce
Kultur

Stof til eftertanke

Jan S. Hansens tekstile værker er med udstillingen »Monsoon« en lovende start for nyåbnede Galleri Jacob Bjørn.

Hvis navnet »Galleri Jacob Bjørn« lyder bekendt, er det ingen tilfældighed. Det nyåbnede galleri er drevet af den samme Jacob Bjørn, som i en årrække har drevet Lunchmoney Gallery i Vestergade, som et projekt ved siden af studierne. Galleriet har været kendetegnet ved at fokusere på unge upcoming kunstnere og, som oftest, et nogenlunde jævnaldrende publikum.

Annonce

Galleri Jacob Bjørn, der har til huse i de tidligere bryggerihaller i Ceresbyen, synes at have udviklet sig til en mere moden profil. Men »moden« behøver jo ikke nødvendigvis betyde kedelig. Profilen er stadig »emerging artists«, altså nye kunstnertalenter, hvilket slås fast med udstillingen »Monsoon«, hvor galleriet har indhentet det roste unge danske talent Jan S. Hansen.

Jan S. Hansens kunst er først og fremmest en leg med stofligheden, hvor teknikker og materialer udforskes, og udfordres. Udstillingens underetage domineres af en serie blåtryk på stof, der er klippet op, og syet sammen igen med motiviske forskydninger til følge.

Effekten er en forunderlig blanding af farvede aftryk og fotografisk gengivelse, hvis utydelige motiver emmer af fugtig, tropisk stemning.

Udstillingstitlen »Monsoon« leder tanken i retning af eksotiske himmelstrøg; monsunregn og palmeblade, der på én gang er fremmed og eksotisk, men som på samme tid rummer en særdeles velkendt nordisk melankoli. Der er en poetisk og drømmende dobbelthed på færde, og på grund af forskydningerne, er man konstant i tvivl om, hvordan man skal se på billedet.

I galleriets overetage hænger en serie vævede tæpper, udsmykket med symboler, slogans og grafiske fragmenter. Ved første øjekast en ret banal collage, men med remedieringen til et vævet tæppe, slår Hansen fast, at tingene ikke altid er, hvad de giver sig ud for at være. En rigtig fin detalje, når man går tæt på, er et fint lag af røde, gule, og blågrønne tråde, bag den tilsyneladende sort/hvide overflade, som farvepunkterne i skærmen på et gammeldags billedrørs-tv. Den slags mediale forskydninger er kendetegnende for flere af værkerne, der ved nærmere eftersyn ændrer karakter alt afhængig at betragterens position.

»Monsoon« er en lovende start for det nye galleri, og det skal blive spændende at se, hvilke udstillinger Jacob Bjørn vil traktere byen med de kommende år. Med de imponerende lokaler i Ceresbyen er det i hvert fald ikke de fysiske omgivelser, der sætter begrænsninger for udstillingernes rammer.

Jan S. Hansen: »Monsoon«

Galleri Jacob Bjørn

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce