Annonce
Kultur

Stof til eftertanke

Jan S. Hansens tekstile værker er med udstillingen »Monsoon« en lovende start for nyåbnede Galleri Jacob Bjørn.

Hvis navnet »Galleri Jacob Bjørn« lyder bekendt, er det ingen tilfældighed. Det nyåbnede galleri er drevet af den samme Jacob Bjørn, som i en årrække har drevet Lunchmoney Gallery i Vestergade, som et projekt ved siden af studierne. Galleriet har været kendetegnet ved at fokusere på unge upcoming kunstnere og, som oftest, et nogenlunde jævnaldrende publikum.

Galleri Jacob Bjørn, der har til huse i de tidligere bryggerihaller i Ceresbyen, synes at have udviklet sig til en mere moden profil. Men »moden« behøver jo ikke nødvendigvis betyde kedelig. Profilen er stadig »emerging artists«, altså nye kunstnertalenter, hvilket slås fast med udstillingen »Monsoon«, hvor galleriet har indhentet det roste unge danske talent Jan S. Hansen.

Jan S. Hansens kunst er først og fremmest en leg med stofligheden, hvor teknikker og materialer udforskes, og udfordres. Udstillingens underetage domineres af en serie blåtryk på stof, der er klippet op, og syet sammen igen med motiviske forskydninger til følge.

Effekten er en forunderlig blanding af farvede aftryk og fotografisk gengivelse, hvis utydelige motiver emmer af fugtig, tropisk stemning.

Udstillingstitlen »Monsoon« leder tanken i retning af eksotiske himmelstrøg; monsunregn og palmeblade, der på én gang er fremmed og eksotisk, men som på samme tid rummer en særdeles velkendt nordisk melankoli. Der er en poetisk og drømmende dobbelthed på færde, og på grund af forskydningerne, er man konstant i tvivl om, hvordan man skal se på billedet.

I galleriets overetage hænger en serie vævede tæpper, udsmykket med symboler, slogans og grafiske fragmenter. Ved første øjekast en ret banal collage, men med remedieringen til et vævet tæppe, slår Hansen fast, at tingene ikke altid er, hvad de giver sig ud for at være. En rigtig fin detalje, når man går tæt på, er et fint lag af røde, gule, og blågrønne tråde, bag den tilsyneladende sort/hvide overflade, som farvepunkterne i skærmen på et gammeldags billedrørs-tv. Den slags mediale forskydninger er kendetegnende for flere af værkerne, der ved nærmere eftersyn ændrer karakter alt afhængig at betragterens position.

»Monsoon« er en lovende start for det nye galleri, og det skal blive spændende at se, hvilke udstillinger Jacob Bjørn vil traktere byen med de kommende år. Med de imponerende lokaler i Ceresbyen er det i hvert fald ikke de fysiske omgivelser, der sætter begrænsninger for udstillingernes rammer.

Jan S. Hansen: »Monsoon«

Galleri Jacob Bjørn

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce