Annonce
Aarhus

Stokkemetode eller kærligt puf? Trafikplan splitter byådet

Bilerne skal væk fra Vesterbro Torv, der skal udvides for 25 millioner kroner, mener et stort flertal i byrådet. Men de borgerlige partier er imod mobilitetsplanen. Foto: Kim Haugaard

Er det stokkemetode eller et kærligt puf at fjerne den gennemkørende trafik i Aarhus midtby? Byrådet er dybt splittet og kunne onsdag ikke vedtage mobilitetsplanen på grund af en fodfejl.

Annonce

AARHUS: Aarhus Byråd er dybt splittet i løsningen af de trafikale problemer i midtbyen.

En længere debat på byrådsmødet onsdag om en ny mobilitetsplan, der skal afløse den hidtidige trafikplan, bragte da heller ikke partierne tættere på hinanden. Tværtimod lagde partierne yderligere luft til hinanden og byrådet står dermed mere end nogensinde delt i en stor rød og en noget mindre blå blok.

Det store spørgsmål er, om mobilitetsplanen er det samme som at indføre "stokkemetode" eller om den er et kærligt puf for at fjerne den gennemkørende trafik i midtbyen, og dermed at give mere plads til fodgængere og cyklister og den nødvendige ærindekørsel i bil.

Et politisk flertal bestående af S, SF, EL, R og Alternativet var klar til at stemme mobilitetsplanen hjem, men de borgerlige stejlede kraftigt.

Annonce

K: Stokkemetoden

Det var den konservative Marc Perera Christensen, der mente, at mobilitetsplanen bruger "stokkemetoden" over for bilisterne. Han er som udgangspunkt enig i visionen om en mere fredeliggjort og grøn midtby med færre biler. Og han ser gerne mere letbane gennem byen.

- Vi er meget enige i mobilitetsplanens vision, men tingene sker i den forkerte rækkefølge. Vi foretager jo ikke de investeringer, der skal til i den kollektive trafik. Det er stadig stokkemetoden, fordi planen vil banke folk til at ændre adfærd. Og stokkemetoden er hverken fair eller ordentlig, den er uanstændig, mente Marc Perera Christensen.

Eva Borchorst Mejnertz (R) var helt uenig:

- Der er ikke tale om stokkemetoden, men om nudging (et kærligt puf for at skabe ændret adfærd, red.). Og det er godt, hvis flere vælger cyklen og bussen, for så bliver der mere plads til dem, der er afhængige af bilen, tilføjede hun.

Annonce

V: Virkelighedsfjerne

Heidi Bank (V) mente, at de røde partier var virkelighedsfjerne.

- Hvorfor tænker man ikke i borgernes hverdag, for man kan godt være afhængig af at køre igennem byen for at få hverdagen til at hænge sammen. Desuden forsøger man at sælge planen under påskud af, at borgerne i midtbyen får bedre parkering. Det gør de ikke, og det betyder, at borgerne mister respekten for politikerne.

Hendes partifælle, teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V), mente, at mobilitetsplanen bærer præg af, at Aarhus er en selvfed by:

- Vi har nok i os selv, så bliv væk, er signalet til alle de firehjulede.

Annonce

Ros fra vennerne

Herover for stod fuld opbakning fra Socialdemokraterne, hvis tidligere trafikrådmand Kristian Würtz står bag planen, som han også fik stor ros for af vennerne:

- Vi kan ikke rose den tidligere rådmand på området nok for planen, sagde Eva Borchorst Mejnertz (R).

Keld Hvalsø (EL) var enig:

- Jeg vil rose planen og rådmanden. Det er en mobilitetsplan, der går i den rigtige retning på mange områder. Vi får sikret grønne åndehuller selv om trafikken stiger.

Jan Ravn Christensen (SF) havde svært ved at forstå, hvad der er stokkemetode:

- Er det stokkemetode, at vi prioriterer gående og cyklister på bekostning af bilister? Jeg har svært ved at se, hvor ondskaben er i denne indstilling. Det handler mere om gulerødder. Om at lokke folk til at færdes anderledes.

Knud N. Mathiesen (DF) kritiserede ligesom Konservative og Venstre, at der ikke er en ordentlig kollektiv trafik at tilbyde de borgere, man vil have til at stille bilen.

- Vi ender med en midtby, der isolerer sig for omverdenen. Vi kan og vil ikke være med til at ødelægge Aarhus midtby, sagde Knud N. Mathiesen.

Almaz Mengesha (LA) rejste en formel kritik af at Handicaprådet og Ældrerådet ikke særskilt var blevet hørt og krævede, at sagen gik om.

- Det er en væsentlig procesfejl. Jeg kan frygte, det er bevidst udelukkelse af en borgergruppe.

Ango Winther (S) mente, at Almaz Mengesha svingede sig op i de højere luftlag, og mindede om, at Handicaprådet 25. januar havde et fælles møde med teknisk udvalg. Almaz Mengesha sidder selv i Handicaprådet.

Bünyamin Simsek (V) beklagede på vegne af forvaltningen, at der var sket en fejl under høringen.

- Jeg håber det ikke gentager sig. Der er sket en fejl, det skal vi konstatere og se at rette op på.

Derfor blev sagen udsat, så Handicaprådet og Ældrerådet kan nå at sende et høringssvar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce