Annonce
Østjylland

Stolte politikere vedtog ny politik

Et godt børneliv med Barnets Stemme i fokus er hovedoverskrifterne for kommunens nye børne- og ungepolitik. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Barnets stemme er i fokus i den Børne- og Ungepolitik, som byrådet vedtog mandag aften.

Odder: - Vi skal have livsduelige børn og unge, der inkluderer hinanden, og som hver især er en betydningsfuld del af fællesskabet.

Sådan sagde Lone Jakobi (S), da hun som formand for børne-, uddannelses- og kulturudvalget mandag præsenterede kommunens nye Børne- og Ungepolitik.

Børne- og Ungepolitikken skal danne fælles retning, styrke samarbejdet og sammenhængen på tværs af familier, kommunens almene tilbud og tilbud til børn og unge med særlige behov og deres familier.

- Det er en politik, vi har arbejdet grundigt med, og vi har brugt meget tid på at drøfte den og involvere alle parter. Nu står vi med en politik med en klar vision, fortsatte hun.

Politikken har været langt omkring under udarbejdelsen. Alt lige fra forældre, ledere og medarbejdere på børne- og ungeområdet i Odder Kommune samt fælleselevrådet og foreningslivet har været inddraget, og politikken har været i høring.

En høring, der ikke har givet anledning til mange rettelser eller justeringer.

- Vi har smagt på det mange gange, så der er stort ejerskab og stor tilfredshed med resultatet, sagde formanden, inden hun sende politikken til debat og afstemning i byrådet.

Annonce
Børn og unge er ligeværdige mennesker og skal respekteres og høres. Barnet skal opleve at være betydningsfuld og have indflydelse på egen hverdag.

Fra Odder Kommunes nye Børne- og Ungepolitik

Barnets Stemme

Lone Jakobi var ikke den eneste til at rose både politikken og processen. Særligt et af politikkens syv overordnede punkter blev bemærket.

- Jeg er særlig glad for afsnittet om Barnets Stemme, sagde Ditte Marie Thejsen (EL) og citerede fra politikken: "Børn og unge er ligeværdige mennesker og skal respekteres og høres. Barnet skal opleve at være betydningsfuld og have indflydelse på egen hverdag". Hvor er det vigtigt og rigtigt. Nøgleordene er inddragelse og fællesskab.

- Jeg glæder mig over, at der er fokus på demokratisk dannelse og aktivt medborgerskab i politikken. Øvelsen er nu at realisere mange af de intentioner med konkrete tiltag, og det skal vi politisk give institutioner handlefrihed og økonomisk råderum til, sagde Martin Mikkelsen (K).

- Politikken har været vidt omkring, og alle er inddraget, så vi står med en politik, der er en god medskaber til det gode liv, supplerede Lone Riis (V).

En dobbelt fælde

Selvom det overordnede budskab var en tommelfinger op til politikken, var der selvfølgelig også anledning til efter- og omtanke.

- En ting er, at vi har formuleret dokumentet, noget andet er at realisere det i praksis, og det skal vi alle arbejde sammen om i Odder Kommune, påpegede Ditte Marie Thejsen.

Kresten Bjerre (R) ser dog en fælde i politikken.

- Det er overordnet set et fint forslag, som vi bakker op omkring. Teksten i politikken er formuleret sådan, at vi alle kan gå ind for det. Det er også en fælde, for politikken skal ikke bare ligge på en hylde, men have et konkret udfald i strategier og handlingsplaner. Jeg er spændt på, hvordan det bliver. Mit synspunkt er, at området mangler ressourcer, og det kan jeg også høre flere steder fra bl.a. i høringssvarene, sagde han.

Børne-, uddannelses- og kulturudvalget vil nu arbejde videre med en god formidling af politikken. Blandt andet tænkes der i en letlæselig pixi-version og en videoproduktion, så det ikke kun er fagfolk men alle, der tager ejerskab for det gode børneliv.

Børne- og Ungepolitikkens syv temaer

Odder Kommunes nye Børne- og Ungepolitik afløser en politik vedtaget i 2009.

Der er syv overordnede temaer i den nye politik:

Inkluderende fællesskaber

Læring, udvikling, trivsel og dannelse

Barnets Stemme

Samarbejde hele vejen rundt om barnet

Forebyggelse og tidlige, rettidige indsatser

Helhed og sammenhæng

Sundt og Aktivt Børne- og Ungeliv

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce