Annonce
Debat

Stop - øget kontrol øger ikke omsorgen

 Tegning: Nex
Annonce

Læserbrev: Kære Jette Skive og Magistraten for Sundhed og Omsorg, I er på vej til at spilde mange millioner til ingen verdens nytte for de ældre.

Jeg forstår godt, at du og din magistrat har behov for at vise handlekraft og GØRE noget. Men kontrol-tiltagene i jeres pressemeddelelse (17.7.) vil ikke fjerne de grundlæggende problemer i ældreomsorgen. Medarbejderne på gulvet vil blot føle sig mødt af mindre tillid. Risikoen for forråelse forsvinder ikke, og der, hvor den sker, vil den foregå endnu bedre skjult.

Jeg har selv arbejdet som sosu-assistent på plejehjem i 10 år og har oplevet den snigende forråelse på egen krop. For mig var det en renselsesproces at læse psykolog Dorthe Birkmoses aldeles fremragende bog “Når gode mennesker handler ondt”. Den har undertitlen “Tabuet om forråelse” - det er TABUET, vi skal bryde. Jeg kan varmt anbefale den til ALLE som på én eller anden måde er involveret i arbejdet med andre mennesker.

Vi må bevare fokus på Else - ikke mindst hendes familie - og de andre berørte, som har kæmpet en alt for lang, men brav kamp. Og det er nødvendigt at være opmærksom på, at kernen i sagen handler om demensomsorg og forråelse. Det er ikke to problemer, der kan løses ved hurtig og resolut handling - og slet ikke igennem øget kontrol og ved at indføre endnu et mellemlederlag (kvalitetssygeplejersker og sygeplejerskeansvarlige for journalføring og dokumentation). Intet af dette vil forbedre OMSORGEN for beboerne.


Kernen i sagen handler om demensomsorg og forråelse. Det er ikke to problemer, der kan løses ved hurtig og resolut handling - og slet ikke igennem øget kontrol og ved at indføre endnu et mellemlederlag. Intet af dette vil forbedre OMSORGEN for beboerne.

Christian Christensen, Rude


Det ER ikke tilfældigt, at klagesagerne (DemensCentrum og Kongsgården) handler om omsorgen for beboere, der lever med demens.

Jeg har selv arbejdet med dem, der bliver kaldt “demente”. Dem, som vi alle burde lære at omtale som mennesker, der lever med en demens. Dem, som de fleste af os endnu mangler at lære at behandle som normale mennesker med nogle kognitive handicap, som efterhånden gør det vanskeligt for os at forstå dem. Det er vanskeligt arbejde, hvor ikke to mennesker med demens har de samme behov - behov, som vi ovenikøbet er alt for dårlige til at få øje på.

Vejen frem går via anerkendelse og et åbent tillidsfuldt samarbejde, og her vil Eden Alternative-tilgangen, som allerede bruges flere steder i Aarhus Kommune, være til stor hjælp.

Vi er nødt til at få skabt det åbne og tillidsfulde arbejdsmiljø. Vi er nødt til at se “bæstet” i øjnene, bryde tabuet og tale om forråelsen. Vi er nødt til at kunne tale åbent om vanskelighederne ved at kunne forstå og møde mennesker med demens som det, de er: normale mennesker, der har udviklet kognitive handicap, som gør, at de opfatter verden anderledes. Vi skal lære at kunne se verden med deres øjne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Se listen: Disse århusianske postnumre er hårdest ramt af coronaen

Østjylland

Adskillige anmeldelser om spøgelsesbilist på motorvejen: 21-årig anholdt i det forkerte spor

Annonce