Annonce
Debat

Stop nu rableriet: Danske landmænd dyrker rent grundvand

"Al menneskelig aktivitet kan måles, men Danmarks pesticidproblem ér løst med verdens skrappeste godkendelses- og kontrolprogram. Lad os bruge kræfterne på at lede efter cancerfremkaldende stoffer fra vejvand med rester af dæk og asfaltolie, urenset spildevand, husholdningskemi, medicinrester og andre af de 100.000 kemikalier, der er på markedet", skriver Jørgen Lund-Christiansen. Arkivfoto: Johnny Pedersen

DEBAT: I kølvandet på forslag fra SF om statsligt opkøb af jord for otte milliarder kroner til "sikring af pesticidfrit grundvand" hævder Niels Jørgen Sørensen i Stiften 26. august endnu engang, at pesticider fra dagens landbrug forgifter grundvandet – alt imens jeg udskammes for ikke at have fakta i orden.

Her er fakta: Målinger fra GEUS' landsdækkende database for vand og miljø viser, at såfremt alle 5,8 millioner borgere i dette land dagligt drikker to liter vand, vil vi få et SAMLET pesticidindtag på 35 mikrogram (tusindedele gram). I en cigaret er der 12 mikrogram nikotin og tjære. Pesticidforgiftningen svarer altså til, at vi alle sammen – tilsammen! – på et døgn "ryger" tre cigaretter. Og alt er fra fortidens synder, dermed også fra gift under øko-markerne.

Vandværkerne har siden 2020 lukket 80 boringer, ingen af dem på grund af pesticider fra den dyrkede overflade. Hovedårsagen er stoffet BAM, som indtil 1997 var lovligt og blev brugt af vandværker, DSB og i indkørsler for at holde ukrudt nede. Produkter med BAM-indhold blev aldrig brugt på landmandens mark – alene af den grund, at virkningen var flerårig og havde ørkenvirkning.

Annonce

Enkelte lukninger af boringer skyldes punktforureninger og lossepladser.

Dagens landmænd dyrker rent grundvand under afgrøderne. Byfolk som Niels Jørgen Sørensen ser spøgelser.

Hvad mon der blev drukket og røget på det SF-gruppemøde, som konfirmerede så rablende et forslag?

Sørensen og SF taler om "forsigtighed", og "vi vil bare ikke have gift!". I dag kan vi måle kemi i nanogram, milliardtedele af et gram. Al menneskelig aktivitet kan måles, men Danmarks pesticidproblem ér løst med verdens skrappeste godkendelses- og kontrolprogram.

Lad os bruge kræfterne på at lede efter cancerfremkaldende stoffer fra vejvand med rester af dæk og asfaltolie, urenset spildevand, husholdningskemi, medicinrester og andre af de 100.000 kemikalier, der er på markedet.

Det er utroligt, at et politisk parti vil bekæmpe tre cigaretter delt af samtlige 5,8 millioner danskere – og samtidig arbejder for fri hash! Hvad mon der blev drukket og røget på det SF-gruppemøde, som konfirmerede så rablende et forslag?

Om Sørensens øvrige gentagelser fra tidligere indlæg blot dette: Vi har 300.000 hektar med økologi. Vi kan kvalitets-, sundheds- og miljømæssigt rigtigt få samme høst fra 200.000 hektar dyrket vidensbaseret. Det giver 100.000 hektar natur til ren biodiversitet. I øvrigt ikke et ondt ord om økologi, hvis blot forbrugerne vil betale prisen.

Vi har nu 500.000 hektar pløjefrit landbrug, conservation agriculture. Her er virkelig både miljø- og klimagevinster. Synd, at medierne ikke beskæftiger sig mere med denne i modsætning til økologi ikke-støttede, stærkt voksende driftsform.

I naturen dør hovedparten af smågrisene, i det økologiske landbrug er dødeligheden 50 procent større end i det vidensbaserede, såkaldt konventionelle landbrug.

Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

Debat

Debat: Den danske arbejdsmarkedsmodel holder snart ikke til mere

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce