Annonce
Østjylland

Stop svigt af børn med særlige behov i skolen

Læserbrev: Som min dygtige og modige formand, Pia Olsen Dyhr, fra talerstolen til Folketingets åbningsdebat fortalte så gribende om, havde Børns Vilkår i mandags sat hundredvis af tomme stole foran Christiansborg Slotsplads. Stolene kunne ikke tale – men alligevel fortalte de en tydelig historie.

”Jeg har altid følt mig udenfor” stod der med lyserød skrift på en af mange tomme stole. Det berørte mig dybt.

Det er derfor glædeligt, at social- og indenrigsminister Astrid Krag i Kristeligt Dagblad signalerer, at dagtilbud og skoler skal være forpligtiget til at tage bedre hensyn til børn med handicap.

Annonce

Det kan ikke kaldes andet end diskrimination og forskelsbehandling, når man som ung kvinde i kørestol ikke kan deltage i et fysikforsøg sammen med sine klassekammerater, fordi lokalet er forældet og ikke er indrettet handicapegnet.

Det er et skridt i den rigtige retning, når ministeren åbner op for, at forældrene kan få ret til at klage til Ligebehandlingsnævnet, hvis daginstitutionen eller skolen ikke tager hensyn til børnenes særlige behov. Men det er ikke nok. Vi skal gå hele vejen og give klagemulighed for alle børn, der har et støttebehov. I dag kan man kun klage, hvis barnet har et støttebehov på over ni timer, og det synes vi i SF er forkert. Alle skal have mulighed for at klage, hvis de ikke får den hjælp, de har brug for.

Da jeg selv sad i byrådet i Randers Kommune, var jeg både formand for socialudvalget og medlem af børn- og skoleudvalget. I den tid var jeg dybt forarget af de voldsomme nedskæringer, et flertal i byrådet stemte igennem på specialskolerne, der for mig udgør kernevelfærden. Lige præcis den specialiserede indsats er med til netop at skabe lige muligheder for et barn med autisme, ADHD eller fysisk handicap.


Vi må ikke ignorere børnenes egne opråb. Vi må ikke svigte dem og tabe dem på gulvet allerede som børn i folkeskolen, før deres liv for alvor er begyndt.


For mig finder vi også en del af løsningen i at forbedre de faglige indsatser på skolen og styrke et tæt, helhedsorienteret samarbejde omkring det enkelte barn og forældrene. Ikke ved uendelige nedskæringer.

For SF må det ikke kun handle om kommunale budgetter og økonomisk prioritering, når vi taler om de ting, der definerer et velfærdssamfund. Vi kan simpelthen ikke acceptere at se passivt til, når børn bryder sammen og går i stykker, fordi de voksne svigtede – og fordi den nødvendige hjælp og støtte ikke var til stede. Det er hjerteskærende, når dette svigt og børnenes mistrivsel i skolen fører til, at de samme børn får angst, stress, depression og selvmordstanker.

Vi må ikke ignorere børnenes egne opråb. Vi må ikke svigte dem og tabe dem på gulvet allerede som børn i folkeskolen, før deres liv for alvor er begyndt. Vi bør leve i et samfund med et bredt sikkerhedsnet for de børn med handicap og psykiske lidelser, der med den nødvendige hjælp og støtte har så meget at bidrage med til vores samfund.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus For abonnenter

Enhedslistens store stemmesluger: Vi skal have grøn, kollektiv trafik - og erhvervslivet skal betale regningen

Annonce