x
Annonce
Mad og drikke

Stor årgang til salg: Det er nu, du kan gøre gode køb

VDP-bønderne langs Mosel imponerer med deres grosses gewächs-rieslinger fra 2018. Ikke mindst vinene fra marken Goldtröpfchen ved Piesport er værd at gå efter. Foto: Kenneth Klingenberg.
Der blev lavet stor vin i Tyskland sidste år - trods den hede og tørre sommer. Den årlige smagning af den seneste årgang fra nogle af landets bedste vingårde viste imponerende rieslinger.

Det er ikke nødvendigvis en udelt fornøjelse at smage riesling fra klokken 10 mandag formiddag og de følgende syv timer. Og så gentage det dagen efter. Men selvom det også i år sled på tændernes emalje, var det med et stort smil, undertegnede rejste hjem fra det smukke Kurhaus Kolonnaden i Wiesbaden efter to dages intensiv smagning af VDP-vinbøndernes grosses gewächs-vine fra 2018-årgangen.

Verband Deutscher Prädikatsgüter har en 109 år lang historie bag sig og samler i dag 197 af de bedste tyske vingårde, som alle skal efterleve et sæt regler, som blandt andet regulerer det maksimale høstudbytte pr. hektar, hvilke druer der må bruges til de bedste vine, og hvilke oplysninger der skal fremgå om vinen på etiketten.

Vigtigst i denne sammenhæng er, at VDP har sin egen klassifikation af medlemmernes marker, som er rangordnet efter en Bourgogne-lignende struktur, hvor en grosse lage (grand cru) leverer en grosses gewächs-vin, som kun kan være tør. Søde vine fra en grosse lage bærer også markens navn og derudover en angivelse efter det tyske system, der angiver stigende indhold af sukker i mosten - fra kabinett til eiswein. Men de kan ikke sælges på de særlige flasker med et GG-logo. De er forbeholdt tør vin.

En erste lage (premier cru) kan give druer til både tør vin og vin med forskellige grader af restsødme (fra kabinett til trockenbeerenauslese).

I hverken Rheinhessen eller Mosel anvender VDP-bønderne erste lage-betegnelsen, men bruger i stedet ortswein, som er det tredjelaveste niveau i hierarkiet. Det skal man ikke nødvendigvis lade sig narre af, for en ortswein er ofte fremstillet af druer, som har vokset i erste lage eller grosse lage-mark, men enten ikke har klaret finsorteringen, når druerne til de bedste vine blev udvalgt, eller bare kommer fra vinplanter, som endnu er for unge til at give druer til de allerbedste vine. Derfor kan man ofte gøre gode køb i denne kategori.

Annonce
Goldtröpfchen ligger som et bredt amfiteater, hvor Mosel laver en sløjfe rundt om byen Piesport. Foto: Kenneth Klingenberg.

Gode køb i bunden

I bunden af hierarkiet findes gutswein. Der vil ofte kun stå vingårdens navn, regionen, druesorten og årgangen på etiketten. Det kan være suppleret af oplysninger om vinens tørhed eller sødme. I et godt år kan der også være gode køb at gøre i denne billigste kategori, og lige nu skal man begynde at holde øje med dem.

For også Tyskland oplevede en sjældent set varm og tør sommer sidste år, og da druerne var høstet - i flere tilfælde rekordtidligt - stod det klart, at der var potentiale til en stor årgang. De tidligt frigivne vine bekræftede allerede i maj, at kvaliteten var høj, og efter at have smagt knap 200 GG-rieslinger ved den såkaldte preview-smagning i Wiesbaden i slutningen af august må jeg konkludere, at det er værd at købe bredt ind af VDP-bøndernes bedste vine fra 2018.

Rieslingerne fra Rheinhessen er generelt massive og lige nu ikke, hvad jeg forstår som drikkeklare. I lighed med mange af vinene fra Nahe har de en meget stor syre, som skal finde en samklang med den frugt, som lige nu er trængt i baggrunden. Men de bliver interessante at prøve om to eller tre år - og allerede næste år kan det vise sig, at den vurdering er for konservativ. I år havde værterne udvidet smageprogrammet med 48 vine fra 2017-årgangen, og de viste tydeligt, at et års lagring kan gøre meget for udviklingen af en helt ung riesling.

Der er undtagelser. Blandt dem er Wittmann og Groebe (begge fra Rheinhessen), hvis rieslinger fra Aulerde og Kirchspiel smager fantastisk allerede nu.

Mosel og Goldtröpfchen er strålende

Jeg indledte smagningen mandag morgen med vinene fra Mosel og Saar, og efter de første flights havde ingen sat en fod forkert. Knebel og Heymann-Löwenstein var overbevisende, og det fortsatte med Clemens Busch og Dr. Loosen, som med henholdsvis Rothenpfad fra Marienburg i Pünderich og Ürziger Würzgarten viste, hvad der kan vrides ud af skiferskråningerne langs Mosel.

Goldtröpfchen er Piesports berømte mark, der omkranser byen på den anden side af Mosel, og hvis jeg kun måtte købe fra et sted, ville jeg gå all-in på Goldtröpfchen. Vinene fra Schloss Lieser, Grans-Fassian og Nik Weis - St. Urbans Hof sidder lige i skabet og er en nydelse at drikke allerede nu.

Den årlige smagning af grosses gewächs-vinene fra medlemmerne af Verband Deutscher Prädikatsgüter foregår i Wiesbaden i slutningen af august. En uge senere kommer de første hvidvine fra den seneste årgang i butikkerne. Foto: Kenneth Klingenberg.

Trækker mundvand så det driver

Grosses Gewächs-vinene må sendes på markedet fra september, så de første er på vej til de danske vinhandlere, men der er som nævnt allerede kommet vine fra 2018 ud i butikkerne, som man kan muntre sig med, mens man venter på, at GG’erne ankommer - og for nogles vedkommende også bliver drikkemodne.

Fra Pfalz er for eksempel landet Dr. von Bassermann-Jordans Riesling Trocken, altså husets gutswein, som er sammensat af druer fra marker ved byerne Deidesheim, Ruppertsberg og Forst. Du skal ikke lade gebisset overnatte i et glas med vinen, der har 7,5 gram syre pr. liter. Syren presser mundvandet frem, men den bliver fulgt til dørs af 6,6 gram restsukker og en stor frugtighed i smagen, og derfor er vinen en sjov og opkvikkende fornøjelse at drikke.

Det er selvfølgelig ikke kun VDP-producenterne, der laver god vin i Tyskland. Uden for den forholdsvis lukkede klub (det kræver en invitation at blive medlem af VDP) udfordrer især unge, tyske vinmagere de vedtagne konventioner, og i Piesport har Philipp Kettern, søn af Lothar Kettern og vinmager i vingården af samme navn, i nogle år samarbejdet med Daniel Niepoort, hvis far, Dirk Niepoorts navn vil være bekendt af alle med interesse for portugisisk vin (prøv at google Douro Boys og fortab dig i de gode historier om deres vine).

Kettern og Niepoort, altså de to unge herrer, laver blandt andet pet-nat (mousserende vine med mindre tryk end champagne) på riesling og på spätburgunder. Det er udfordrende og anderledes vin at drikke, mens man venter på de store rieslinger - og for tiden er vinene endda på tilbud hos Vinova.

2018 Riesling Trocken Bassermann-Jordan, Pfalz, Tyskland H.J. Hansen Vin/Vinspecialisten.dk: 145 kroner (12 procent) Lys vin med frisk og pågående citron, hård fersken og salt klippe i duften. Mængder af moden frugt i smagen - fersken, citron og abrikosskind - pakker en stor syre godt ind, men den trækker stadig mundvand i stride strømme. Der er skruet op for volumenknappen, og du må ikke være bange for en vin, der napper lidt i munden, hvis du vil kunne nyde denne unge riesling. Med skruelåg. Fire store stjerner.
Piu Piu Petnat (rosé) Fio Wein, Piesport, Mosel, Tyskland Vinova.dk: 175 kroner/155 v. 3 flasker (12 procent) Kettern og Niepoort-sønnerne laver denne pétillant naturel i en udgave på riesling og så i denne version på spätburgunder (pinot noir): En mørk pink vin med gær, surdej og brød som bærende noter i duften suppleret af lidt tranebær og en snert af våde hindbær og røde kirsebær. Med lidt luft i glasset viser sig også en typisk og meget lækker pinot noir-note af friske svampe. Gær- og brødnoterne går igen i smagen, som har et mellemstykke af rød bærfrugt og en bitter bagkant af tørrede bær. Syren virker overraskende lav, uden at det dog bringer vinen ud af balance. Du finder med garanti ikke noget på dit supermarkeds vinhylder, der smager som denne vin. Med kapsel. Fire små stjerner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce