Annonce
Kultur

Udvidelse og ny hovedindgang: Stor aktivitet i Den Gamle By

Med en ny hovedindgang og nye tilbud håber museumsdirektør Thomas Bloch Ravn, at Den Gamle By vil nå op på mellem 600.000 og 700.000 gæster inden for en kort årrække. Foto: Axel Schütt
Udvidelsen af Simonsens Have og ny hovedindgang skal være med til at trække flere gæster til museet.
Annonce

AARHUS: Set ovenfra minder Den Gamle By denne forårsdag mest af alt om en stor myretue, hvor myrerne arbejder med mange forskellige opgaver. Håndværkere har travlt mange steder i byen, mens publikum i alle aldre nyder solen og den hyggelige stemning.

Arbejdet med at udvide Simonsens Have er nået til, at entreprenøren hamrer spuns to en halv meter ned i jorden for at gøre klar til den nye køkkenbygning, så traktørstedets kapacitet kan udvides til mere end det dobbelte afhængig af, om gæsterne sidder ude eller inde. Byggeriet koster 32 millioner kroner, og det betales med bidrag fra arv og overskud fra gode år. Planen er, at det skal være klar i sommeren 2020.

For at få mere plads til restauranten og slippe for hvinende save er tømrerværkstedet nu flyttet til et nybyggeri, kaldet Værftet, i Sydhavnen tæt på Viborgvej/Silkeborgvej, og her er der travlt med at indrette værksted og lægge fliser udenfor.

Museumsdirektør Thomas Bloch Ravn ved det træskærerarbejde, som nu har fået plads i Aarhus Haandværkerforenings laugssal. Foto: Axel Schütt
Annonce

Håndværkerne

I bygningen Ringstedhuset har tømrere og malere travlt med at genopbygge Aarhus Haandværkerforenings laugssal, som blev indviet i Paradisgade i 1931, siden havde den til huse på to forskellige adresser i Klostergade, og sidst var den på Toldboden.

En af de store opgaver har været at genskabe egetræsgulvet, som det så ud ved åbningen af laugssalen i den bygning, som i mange år har huset biografen Øst for Paradis.

De mange gamle træskærerarbejder, som fortæller om bryggerlauget, karetmagerforeningen og andre af byens håndværksfag er monteret på den nederste del af væggen, mens malerne dekorerer resten af væggen med blomsterranker. Dernæst skal blyruderne monteres, og siden kommer langborde og solide stole med velourbetræk med plads til 60-70 personer. Her indrettes også et anretterkøkken.

- Vi håber, at håndværkere vil bruge salen til fødselsdage og jubilæer, fortæller museumsdirektør Thomas Bloch Ravn, da vi står midt i lokalet.

Han glæder sig over, at mange fonde er velvillige overfor Den Gamle By og gør det muligt fortsat at udvide og genopbygge huse fra en svunden tid på museets arealer.

Annonce

Elle genopstår

Turen går videre ad Søndebrogade, hvor der om kort tid åbner en slagterbutik og en ostebutik, som de så ud i 1974, inspirationen hentes fra flere butikker rundt i landet, mens dametøjsbutikken Elle genopføres, som den så ud i Nørre Allé i Aarhus C i 1970'erne.

- Måske mangler der stumper af historien hist og her, men bygningsarkæologer og andre har arbejdet ihærdigt på at genskabe tingene så tæt på virkeligheden som muligt. Nogle gange bliver det nørdet, men det er vigtigt, for troværdigheden skal være i top. Hvis vi mister troværdigheden, så mister vi alt, siger Thomas Bloch Ravn.

Udvidelsen af Simonsens Have koster 32 millioner kroner og forventes at være klar i 2020. Foto: Axel Schütt
Annonce

Ny hovedindgang

Forude venter også den nye hovedindgang ned mod Ceres-krydset. Indgangen, som er tegnet af det lokale arkitektfirma CUBO, forventes at være klar til at tage imod publikum i 2021 eller 2022. På bagsiden bygges der et solcenter, en bank og en 7-Eleven, så det historiske så at sige pakkes ind i noget nyt.

- Snart er solcentre måske forbudt, banker bliver der færre og færre af i gadebilledet, men 7-Eleven er vor tids nærbutik, så den består, lyder vurderingen fra Thomas Bloch Ravn.

Den nye hovedindgang får en placering, så det vil svært at undgå at få øje på Den Gamle By, hvis man kører mod centrum fra Viborgvej eller Silkeborgvej, og med den placering knyttes museet endnu tættere til Aarhus by og til byens parkeringshuse, for parkering er et evigt tilbagevendende problem for museets gæster.

- Vi forventer, at det vil give flere gæster. Vi håber, at det nuværende besøgstal på cirka 550.000 gæster vil stige til mellem 600.000 og 700.000 om året, siger Thomas Bloch Ravn.

Medarbejderstaben i Den Gamle By svarer til 200 årsværk, og museet har en årlig omsætning på 155 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: 'Journalisterne er bare mikrofonholdere. De stiller jo ingen kritiske spørgsmål.'

Aarhus

Nye tal: Fortsat højt smittetryk i Aarhus

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce