Annonce
Østjylland

Stor begejstring over pris til Myretuen: Den åbner naturen op for Randers-borgere - også de socialt udsatte

Myretuen på Nordre Fælled bliver brugt hver dag af blandt andet institutioner og skoler. Produktionsskolen, som har stået for opførelsen af den bæredygtige bygning, har også en viceværtfunktion, som hjælper med at holde området pænt. Foto: Pressefoto
Byggeriet Myretuen på Nordre Fælled i Randers har modtaget en af kommunens arkitekturpriser. Prisen blev givet både for bygningens arkitektoniske kvaliteter, men også for den funktion, den har.

Randers: "Myretuen præmieres for sit markante og dog fint afdæmpede arkitektoniske formsprog, der formår at gøre opmærksom på sig selv uden at konkurrere med den natur, som bygningen placerer sig i."

Sådan skriver dommerkomitéen bag Arkitekturprisen 2019 om deres valg af ByNaturrummet Myretuen, som ét af de to præmierede projekter til den hverandet-årlige pris, som uddeles af Randers Kommune. Men det er ikke primært den formulering, som glæder en af partnerne bag projektet, Louise Hou Kragh, leder af Bysekretariatet.

- Det er vigtigt for mig, at de i uddelingen af prisen også har set på, hvad bygningen kan, forklarer hun og henviser til de sidste linjer i begrundelsen for pristildelingen:

"Myretuen er udført af elever fra Randers Produktionshøjskole, med støtte fra en række fonde, som et yderst relevant studieprojekt og fremhæves desuden for sin sociale styrke; bygningen er således åben for brug hele året, og er et fint lille arnested for menneskers samvær på tværs af aldre og baggrund."

Udover Bysekretariatet og Produktionshøjskolen er Naturstyrelsen, som ejer Nordre Fælleds 140 hektar også partnere i projektet. De er allermest begejstrede over netop partnerskabet, som har gjort udviklingen af området muligt.

Utilgængeligt, vildt og utrygt

Naturstyrelsen overtog Nordre Fælled, som er tidligere øvelsesområde for militæret, i starten af nullerne i en byttehandel med jord i nærheden af Oksbøl. Men indtil samarbejdet kom i gang var det vanskeligt for styrelsen at få området sat i spil.

- Indtil da var området et sted, hvor mange ikke havde lyst til at komme. Fordi det var utilgængeligt, vildt og utrygt, fortæller skovrider i Naturstyrelsen Kronjylland, Peter Brostrøm.

Han og Louise Hou Kragh er helt enige om, at Myretuen med sin portfunktion i området, har været med til at åbne Nordre Fælled på en måde, der passer med både Bysekretariatets og Naturstyrelsen formål og drømme.

Naturstyrelsens dobbeltsidedeformål er kort fortalt at beskytte naturen og samtidig skabe de bedst mulige rammer for rekreativt brug af naturen. To formål, som Peter Brostrøm mener, sagtens kan gå hånd i hånd.

- Når folk kommer ud og nyder naturen, får de også kærlighed til den, og så passer de bedre på den, forklarer han.

Desuden mener han, at Myretuen sammen med de andre faciliteter som sheltere og Tarzanbane i den ene ende af Nordre Fælled skaber et godt bynært adgangsrum til naturen. Mens den anden ende af den store grund giver bedre plads til dyreliv med blandt andet rådyr, harer og agerhøns.

Annonce

En løftestang for området

Louise Hou Kragh er til gengæld særlig optaget af Myretuens og Nordre Fælleds placering tæt på Jennumparken i kraft i Bysekretariatets rolle, som boligsocial samarbejdspartner for kommunen, men også ud fra hendes egen passion.

- Det er min kæphest, at Myretuen er med til at være en løftestang for det område, forklarer hun.

Hun har ligesom Naturstyrelsen en to-fløjet tilgang til projektet. På den ene side, ønskede hun, at Myretuen skulle hjælpe beboere i området til at vove sig længere ud i naturen. Samtidig skulle projektet gerne være med til at invitere borgere fra resten af Randers ind og på den måde nedbryde fordomme om området. Hun oplever, at Myretuen sammen med resten af udviklingen af Nordre Fælled netop har haft den effekt hun håbede på.

- Det er blevet en fantastisk perle i nordbyen, som er åben for alle, og som bliver brugt rigtig meget. Det er en indgangsport til Nordre Fælled, konstaterer hun.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Livsstil

God morgen - skal vi danse tango?

Sport

Bevægende hilsner til Christian Eriksen - den tyske EM-trup i samlet opstilling foran tv-billede af Eriksen

Annonce