Annonce
Navne

Stor diplomat hædres på Aarhus Universitet

Ulrik Federspiel har haft en glorværdig diplomatisk karriere. Nu udnævnes han til æresalumne på Aarhus Universitet, hvor han i 1960'erne læste statskundskab.

Ulrik Federspiel, tidligere ambassadør, departementschef i Statsministeriet og direktør for Udenrigsministeriet, nyder den ære at blive udnævnt til årets æresalumne på Aarhus Universitet. Udnævnelsen sker i forbindelse med festlighederne i anledning af Aarhus Universitets 90-års jubilæum.

Universitetet har siden 1928 årligt fejret sin fødselsdag med den traditionsrige årsfest. Ved 80-års jubilæet i 2008 indstiftede universitetet en æresalumnepris, der gives til en kandidat fra Aarhus Universitet, som på særlig imponerende vis har skabt positiv opmærksomhed omkring universitetet. Modtageren skal være en kandidat, der gennem sit virke har bidraget særligt til det nationale eller internationale samfund.

Ulrik Federspiel markerede allerede sin fremtidige karriere, da han som 10-årig hjalp med serveringen under en middag i hjemmet i Hørsholm. Han skulle netop til at sætte Carlsberg-øl på bordet, da han opdagede, at direktøren for Tuborg var til stede i spisestuen, hvorefter han skjulte øllene. En af gæsterne, den engelske diplomat Harold Nicolson, kiggede på Ulrik Federspiels far og sagde anerkendende: "He could be a big diplomat". Og det blev han.

Ulrik Federspiels far var Venstre-politikeren og ministeren Per Federspiel. Selv begyndte årets æresalumne at læse statskundskab i 1963 i Aarhus på én af de første årgange på faget og blev færdig som cand.scient.pol. i 1970.

Ulrik Federspiels årtier lange karriere i udenrigstjenesten er tæt knyttet til en række skelsættende begivenheder, som har fået plads i historiebøgerne. Han var direktør for Udenrigsministeriet, da danskerne sagde nej til Maastricht-traktaten. Han var Danmarks ambassadør i USA, da terrorflyene bragede ind i World Trade Center og Pentagon, og da krigen i Irak blev indledt. Ulrik Federspiel var direktør for Udenrigsministeriet under Muhammed-krisen og rejste rundt i Mellemøsten for at skabe dialog. Under krigen i Libanon i 2006 evakuerede Ulrik Federspiel på en uge knap 6000 danskere fra landet - det er den største statslige evakuering i danmarkshistorien.

Efter 37 år i offentlig tjeneste tog Ulrik Federspiel i 2009 hul på en ny karriere i det private erhvervsliv som vicepræsident for "global affairs" i ingeniørvirksomheden Haldor Topsøe A/S, og kort efter blev han koncerndirektør. Han gik af som fuldtidsansat for et år siden, men fungerer stadig som rådgiver for virksomheden. Der er blevet mere tid til tennis, svømmeture i Øresund og ophold i sommerhuset i Thy sammen med hustruen, overlæge Birgitte Hartnack Federspiel.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce