Annonce
Kultur

Stor festival skydes i gang på Dokk1: Internationalt topmøde i litteraturens verden

Vil man gerne have gode ideer til, hvilke bøger der skal med på sommerferien, giver en række forfattere inspiration hver dag kl. 14.- Det foregår på Salling Rooftop. De gratis arrangementer er lavet i samarbejde med DR, og vi håber, at det kan være med til at skabe nye læseoplevelser, siger Jette Sunesen, festivalleder. Foto: Kim Haugaard

Store dele af verden er repræsenteret, når den internationale litteraturfestival Literature Xchange finder sted for første gang. Festivalen er et samarbejde mellem flere århusianske aktører og løber over 11 dage.

Annonce

AARHUS: 14. juni åbner festivalen med et gratis åbningsarrangement på Dokk1, og så er festivalen med lidt over 150 programpunkter ellers i gang.

Bag Literature Xchange står Aarhus Litteraturcenter, Folkeuniversitetet og Aarhus Kommunes biblioteker.

- Festivalen er et stort samarbejdsprojekt mellem alle de forskellige litterære miljøer i byen. Det er en form for paraply, hvor rigtig mange har budt ind, så Aarhus får vist, hvad den kan på litteraturområdet, fortæller Jette Sunesen, leder af Litteraturcentret på Godsbanen.

Hun er stolt over det program, som det er lykkedes at præsentere på den første udgave af Literature Xchange, som arrangørerne har arbejdet intensivt på det seneste år.

- Det her er vores version 1 af festivalen, men kigger man på programmet, er det ikke til at se. Folk var ved at falde ned ad stolene, da vi kunne offentliggøre, at vi havde fået Herta Müller til Aarhus. Det har været et stort stykke arbejde at skrive til agenter og forlag, så når vi går i gang med at planlægge næste års festival, starter vi et helt andet sted, siger Jette Sunesen.

Der er solgt over 2000 billetter, og flere af arrangementerne er allerede udsolgt. Her iblandt en pakke med arrangementer, der centrerer sig om den populære japanske forfatter Murakami.

- Den slags programpakker vil vi gerne opdyrke mere til næste år, så publikum bliver guidet til at komme ud at opleve noget, de ikke havde tænkt på i forvejen. Det er ofte der, man får de gode oplevelser, mener Jette Sunesen.

Literature Xchange

Literature Xchange finder sted 14. til 24. juni rundt omkring i Aarhus.

Der er over 150 arrangementer på programmet og en del af dem er gratis.

Se mere på literaturexchange.dk

Literature Xchange præsenterer over 150 litteraturarrangementer på 11 dage med vægt på internationale forfattere.Bag den nye festival står Aarhus Litteraturcenter, Folkeuniversitetet og Aarhus Kommunes biblioteker.- Festivalen er et stort samarbejdsprojekt mellem alle de forskellige litterære miljøer i byen. Det er en form for paraply, hvor rigtig mange har budt ind, så Aarhus får vist, hvad den kan på litteraturområdet, fortæller Jette Sunesen, leder af Litteraturcentret på Godsbanen. Arkivfoto: Flemming Krogh
Annonce

Ud blandt folk

Noget af det der adskiller festivalen fra nogle af landets andre litteraturfestivaler er, det internationale fokus og ideen om, at litteratur skal præsenteres på mange forskellige steder.

- Vi er fra starten gået efter arrangementer i anderledes rammer. Vi vil gerne ud at møde publikum, der hvor de er. Det er der ikke så mange andre litteraturfestivaler, der gør. Her er vi ude på flere forskellige lokaliteter over mange dage, så man kan nå at få øje på festivalen undervejs, forklarer Jette Sunesen.

Det internationale fokus betyder, at publikum kan møde forfattere og digtere fra Afrika, Mellemøsten, Syd- og Nordamerika, Europa og Østeuropa samt Indien.

- Det er en slags litterært, internationalt topmøde. Mange af forfatterne er bogaktuelle, og er udkommet på dansk inden for de seneste måneder. For eksempel præsenterer vi belgiske Lize Spit, der netop er udkommet på dansk. Hun er en forfatter, som folk måske ikke kender, men det får de lejlighed til her, siger Jette Sunesen.

Svend Åge Madsen er en af de danske forfattere, man kan opleve på den nye litteraturfestival Literature Xchange. Foto: Axel Schütt
Annonce

Læren af 2017

Den store satning med at skabe en international litteraturfestival kommer i kølvandet på kulturhovedstadsåret.

- 2017 har lært os at tænke internationalt. Det er noget af det, der virkelig er kommet ud af Aarhus 2017 sammen med lysten til at tænke stort og samarbejde på tværs af institutioner. De erfaringer har vi taget med over i Literatur Xchange, fortæller Jette Sunesen.

Hun håber, at festivalen kan være en øjenåbner for noget af al den spændende litteratur, som findes derude.

- Litteraturarrangementer har måske en tendens til at blive set som noget meget elitært, det vil vi gerne bryde ved at gå ud i anderledes rammer. Man kan lære virkelig meget af litteratur. Man får udsyn og lærer, at verden er mindre, end vi tror, fordi vi ligner hinanden langt mere end vi forestiller os, siger Jette Sunesen.

Datoen for næste års Literature Xchange er allerede sat. Herefter vil arrangørerne vurdere, om festivalen skal vende tilbage hvert eller hvertandet år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Danmark

Se Danmark: Med misk mask maske på

Annonce