Annonce
Aarhus

Stor forvirring: Skal omstridt cykelsti asfalteres eller ej?

Cyklisterne har taget ejerskab til Havnepladsens shared space cykelsti. Det er en misforståelse, de har ikke mere ret til den delte plads end de gående. Foto: Jens Thaysen

At asfaltere eller ikke at asfaltere. Det er det store spørgsmål på havnepladsen, hvor cyklisterne og fodgængerne både er forvirrede over det såkaldte "shared space", de skal dele - og udmeldingerne fra kommunens embedsmænd.

AARHUS: Cykelstien på havnepladsen er slet ikke en cykelsti. Havnepladsen er nemlig et såkaldt "shared space" - et delt område, hvor cyklister og fodgængere skal færdes sammen og tage hensyn til hinanden.

Havnepladsen og dens "shared space" er forvirrende for mange. Cyklister og fodgængere kan ikke finde ud af, hvem der må færdes hvor og hvordan.

Også internt i Aarhus Kommune er der forvirringen omkring havnepladsen. Projektleder for Aarhus Cykelby, Pablo Celis er i pressen citeret for at sige, at kommunen planlægger at asfaltere dele af havnepladsen, så den fremstår som en egentlig cykelsti.

Men de cyklister, der har hænderne i vejret af begejstring over den udmelding, kan godt få dem ned på cykelstyret igen. For der er nemlig ikke truffet nogen beslutning om at lægge asfalt på havnepladsen.

- Det er vores anbefaling til byrådet, at strækningen langs havnen asfalteres. Der foreligger ikke nogen byrådsbeslutning om, hvilken belægning det skal være - det er Byrådet, der bestemmer det, siger Pablo Celis.

Byens stadsarkitekt har også undret sig over udmeldingen om asfalt på havnen.

- Det er ikke blevet afstemt i vores organisation. Vi har kigget på, hvordan vi kan løse flere ting langs havnefronten - belysning, tilgængelighed og cykelstierne, siger stadsarkitekt Stephen Willacy.

Man kan godt forstå, at nogle cyklister har svært ved at forstå, at cykelstien ikke kun er for cykler. Foto: Jens Thaysen

Fælles løsning

Både cyklister og fodgængere haft mere end svært ved at finde ud af at dele området. Flere har klaget til kommunen. Og det hele bliver næppe bedre af, at havnepladsen er en del af en fremtidig supercykelsti mellem Riis Skov og Marselisborg-skovene med øget trafikal belastning til følge.

Konsulentvirksomheden Rambøll er hyret af Aarhus Kommune til at undersøge, hvordan man forbedrer tilgængeligheden på havnen. Rapporten ventes færdig til foråret.

Vil en asfaltering ikke ødelægge pladsen?

- Det vil det efter min mening være helt forkert, siger Stephen Willacy, der har et muligt bud på en anden løsning.

- Måske kunne man fjerne de rustfrit stålmarkeringer (der markerer en slags cykelsti,red.) fuldstændigt, så man fik et rigtigt "shared space", hvor der ikke en nogen, der har højere prioritet end andre. Cykler og gående skal finde ud af at gå sammen, siger han.

Flere cyklister og gående har fortalt avisen, at markeringerne bliver meget glatte i regnvejr. Samtidigt forvirrer markeringerne, da de markerer en cykelsti, der alligevel ikke er en rigtig cykelsti.

Ideen om en egentlig asfalteret cykelsti er stadsarkitekten imod.

- Hvis man laver et spor, bliver det til en motorvej, hvor cyklisterne prioriteres højere end gående, det er slet ikke meningen, siger Stephen Willacy.

Han understreger at det er hans egen holdning.

- Når vi nu samarbejder med verdens bedste byrums-arkitekter, så skal det afstemmes med dem også. Vi skal løse det sammen, siger han.

De rustfri markeringer er glatte i regnvejr. Stadsarkitekten foreslår at de fjernes. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce