Annonce
Østjylland

Stor havefestival på vej i Ellipsehaverne

Landskabs- og havearkitekt Kjeld Slot med sin Ellipsehave i Hyllested

Begivenheden præsenterer en lang række kendte havemænd og -koner fra hele landet.

En perlerække af kyndige plantemænd og -koner vil fortælle løs og vise hvordan, når kunstner, forfatter og havearkitekt Kjeld Slot søndag 17. juni åbner havelågen til Ellipsehaverne i Hyllested og byder indenfor til havefestival.

»The Garden Party har længe været under forberedelse og er blevet til på en idé om at sætte havefaget på dagsordenen i en lidt anderledes udgave end vanen tro,« siger Kjeld Slot, der derfor nok har gjort plads til et stort plantesalg på dagen, men også meget mere end dét.

For dagen igennem vil det vrimle med foredrag, vejledninger og dyrkningstips, skitser og plantegninger, råd, tips og gode ideer, som publikum kan lagre i hjernen og tage med hjem til matriklen derhjemme.

»Ellipsehaverne, som vi tog første spadestik til i 2005, har dannet ramme om flere tv-udsendelser og bliver på dagen scenografi for nogle af landets haveeksperter og markante udstillere, plantemænd og plantekvinder, der har gjort sig bemærket i landets havekredse med hver sit specialområde, og som hver især har lovet at bidrage til en festlig og interessant dag«, siger Kjeld Slot.

»Flere private havefolk fra både Sverige og Norge har meldt deres ankomst og forgæves forsøgt at forudbestille billetter. Det er en lille havefestival, og den er for alle interesserede, men jeg har ikke grund til at tro, at vi ikke kan være der allesammen, og det ville blive for omfattende at holde styr på,« siger han. Der er da også omkring 7000 kvadratmeter til rådighed i Ellipsehaverne med vidt forskellige haverum omkranset af blandt andet 650 meter bøgehække.

Arrangementet starter kl. 12 og i fem timer vil skiftende havefolk indtage scenen og øse af deres viden og erfaringer. Blandt dem er Claus Dalby, kendt fra tv-programmet »Drømmehaver«, med en havespeak om »Min maksimalistiske have«, mens Kjeld Slot selv vil fortælle om store og små haveplaner. Knud Pedersen fra Rosenplanteskolen i Harlev medbringer sine engelske roser i fuldt flor, og Ellen Lykke sælger af antikke og historiske roser fra Søby ved Hornslet.

Den kendte klematis-ekspert Flemming Hansen fra Ugelbølle fortæller om beskæring af de klatrende skønheder, og stauder og græsser står Anne Svane fra Staudestedet for. Skønne og skøre planter er Kirsten Bengtsons domæne - hun kommer fra Thyboesminde Stauder. Havebøger sørger Bente Holm fra Plantarum for, mens Butik Pistacien ved Kalø viser havegrej og -møbler. En af landets kyndigste pileflettere, Bent Vinkler, fletter løs, Lavendelbo præsenterer lavendler, og krydderurter sælges af Urtegartneriet, mens rosen-freak Ernst Jensen fortæller om sit »Held med roser«. Foreningen Frøsamlerne får også et ord med om arbejdet med at registrere, samle og bevare frø og planter, der ellers kunne blive glemt.

»Ellipsehaverne er også en righoldig inspirationskilde til folk med planer om både store og små haver, og så håber vi selvfølgelig, at der er plads nok til, at stedet også kan rumme et havearrangement af den her kaliber,« siger Kjeld Slot.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Balanceplan - vi skal værne om de svageste

90 millioner kroner. Så meget står socialområdet til at skulle spare i den balanceplan, som rådmand Kristian Würtz (S) har fremlagt for byrådets partier. Det er besparelser, der vil gå umådeligt hårdt ud over vores svageste borgere. I skrivende stund foregår der politiske forhandlinger om planen. Jeg håber inderligt, at byrådets partier når til fornuft og i fællesskab finder frem til en løsning, så det ikke går så voldsomt ud over de af vores medborgere, der har det allersværest. For at give et eksempel står kommunens botilbud til at skulle spare 13 millioner kroner på driften, hvis balanceplanen gennemføres. Og det er vel at mærke i en sektor, der i forvejen er urimeligt hårdt presset. Vi risikerer, at det får fatale konsekvenser for vores medborgere med mentale lidelser eller fysiske handicap. For slet ikke at tale om personalet, der hver dag kæmper for at få enderne til at hænge sammen. Vilkårene for at udføre deres arbejde bliver kun svækket, hvis vi skærer ned på et tidspunkt, hvor der snarere er brug for flere investeringer frem for færre. Hvad med en fælles løsning? I en kommune som Aarhus bør det være en førsteprioritet, at vi værner om vores socialt udsatte borgere, hvad enten det er borgere med et fysisk handicap, en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller noget helt fjerde. Vores sociale sikkerhedsnet, som vi normalt sætter en dyd i at værne om, kommer simpelthen til at slå revner, hvis balanceplanen gennemføres med alle de besparelser, som er fremlagt. Men selvfølgelig nytter det ikke at fremsætte en klagesang uden at være villig til at finde pengene. For budgetterne på socialområdet er presset. Det skyldes betydelige merudgifter i hele den sociale sektor, fordi flere af vores medborgere har haft brug for hjælp, end forvaltningen havde forudset. Desværre er det en tendens i vores samfund, der vidner om, at flere og flere mennesker har brug for en hjælpende hånd i tilværelsen. Det er en stærkt bekymrende udvikling, som vi bliver nødt til at tage hånd om politisk. Derfor kunne det klæde byrådets partier at tage udviklingen på socialområdet alvorligt. Der er brug for, at alle hjælper til, så Aarhus Kommune ikke ender i socialpolitisk armod. Derfor opfordrer jeg politikerne til at gå til forhandlingerne med reelle forslag til, hvor pengene skal findes. For eksempel ville det være forbilledligt, hvis alle magistratsafdelinger bidrog til at sænke sparekravet på socialområdet. Det er en uvant adfærd, men ikke desto mindre nødvendigt, taget den krisesituation, vi befinder os i på det sociale område, i betragtning. Det ville klæde systemet at handle solidarisk frem for at holde fast i en silotankegang – særligt når det er vores svageste borgere, der står for skud. Jeg håber, politikerne er villige til at lytte til budskaberne fra tirsdagens demonstration, hvor flere af byens sociale og faglige organisationer i fællesskab forsøgte at gøre dem opmærksom på, at der er behov for en værdig balance i planen.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus For abonnenter

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffet

Annonce