Annonce
Aarhus

Stor opbakning til nyt ungebyråd

Fredag blev stemmerne til børne- og ungebyrådsvalget talt op. 6.714 unge har deltaget i valget i løbet af den seneste uge, og de nye kandidater og suppleanter er nu fundet. Billedet er fra valget på Skødstrup Skole. Foto: Charlotte Kongsgaard Nielsen, Skødstrup Skole
Elever fra hele Aarhus har stemt til børne- og ungebyrådsvalget. Nu er de 31 kandidater og ni suppleanter, som skal tale børn og unges sag, fundet.

AARHUS: 6.714 unge har deltaget i valget til Børne- og Ungebyrådet i løbet af den seneste uge. Det giver de nye ungebyrådsmedlemmer en god opbakning til deres politiske arbejde.

Rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), mener, at de unges deltagelse i Børne- og ungebyrådet har stor betydning.

- Ungebyrådet har reel, væsentlig og relevant indflydelse på den politik, der bliver ført i Aarhus. Medlemmerne giver tilbage med et stort engagement for at gøre en forskel for andre. Det kræver et stort arbejde af de unge at være med. Derfor skylder vi stor tak til alle dem, der har stillet op til valget og ført flotte valgkampe. Jeg glæder mig til samarbejdet og til at høre de nye perspektiver, som ungebyrådsmedlemmerne altid bringer ind i den politiske debat, lyder det i en pressemeddelelse.

Børne- og ungebyrådet stillede i sidste periode forslag til det voksne byråd i Aarhus Kommune om at udvide tilbuddet om gratis psykologhjælp til unge under 15 år. Forslaget resulterede i, at der i det nyligt indgåede budgetforlig er afsat 1,4 millioner kroner årligt til netop dette.

Annonce

Børne- og Ungebyrådet

Børne- og Ungebyrådet i Aarhus blev oprettet som forsøgsordning i forbindelse med udarbejdelsen af ny Børn og Unge-politik i 2007.

I foråret 2009 vedtog et bredt flertal i Aarhus byråd, at Børne- og Ungebyrådet skulle gøres permanent.

Hvert år i oktober bliver der valgt 31 medlemmer og 9 suppleanter fordelt på de fem områder Nord, Syd, Sydvest, Øst og Vest.

Unge er opstillingsberettiget og stemmeberettiget, hvis de går i 7. klasse eller er op til 17 år.

Børne- og Ungebyrådet afholder syv byrådsmøder i løbet af valgperioden fra oktober til maj og mødes derudover også til et dialogmøde med det voksne byråd.

På ungebyrådsmøderne bliver der behandlet op til fire emner, som kan ende ud i en indstilling til det voksne byråd, som de er forpligtet til at behandle.

Klima på dagsordenen

Muligheden for at være med til at præge Aarhus det kommende år er også noget, der vægter tungt blandt de nyvalgte børne- og ungebyrådsmedlemmer. Især klimaet stod højt på dagsordenen i valgvideoerne.

Bertram Houe Bisbo fra 9.a på Kragelundskolen er nyvalgt børne- og ungebyrådsmedlem.

- Det er for mig vigtigt at være med i Børne- og Ungebyrådet, fordi jeg kan få lov til at skabe vores Aarhus. Det lyder selvfølgelig helt vildt kliché, men det er det du har mulighed for. At skabe dit, mit og vores Aarhus sammen, lyder det fra det nyvalgte medlem.

På Aarhus' skoler ser man valget som en mulighed for, at eleverne lærer om medborgerskab og demokrati i virkeligheden.

- Med valget til Børne- og ungebyrådet stifter eleverne bekendtskab med, hvordan en demokratisk proces fungerer i praksis. De har mulighed for selv at stille op, sætte sig ind i mærkesager, og deltage i et valg. Eleverne er klar over, at de med Børne- og Ungebyrådet har mulighed for at få reel medindflydelse på, hvad der sker i Aarhus kommune, og det gør, at de er mere motiverede til at deltage i valgene, siger Jonas Raakjær Mølgaard, lærer på Tilst Skole, i en pressemeddelelse.

Ved Børne- og ungebyrådets første møde 31. oktober vælger medlemmerne en ny ungeborgmester og hvilke emner, der skal tages op i løbet af sæsonen.

Bertram Houe Bisbo fra 9.a på Kragelundskolen er en af de 31 nyvalgte børne- og ungebyrådsmedlemmer. Han glæder sig til at komme i gang med arbejdet og være med til at præge Aarhus. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Favrskov

Terapihunde henter pris til Hammel

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus For abonnenter

Kursskifte i Aarhus: 2.300 beboere på plejehjem kan få mulighed for privat rengøring

Annonce