Annonce
Byudvikling

Stor plan for et grønt Aarhus Ø: Park, promenade og kunst i gadebilledet

En park, der bugter sig hele vejen ned langs vestsiden af Dagmar Petersens Gade, er et af de fire store greb i visionsplanen for Aarhus Ø fra Bricks og Schønherr. Illustration: Schønherr
En vision på niveau med åbningen af åen, lyder det fra landskabsarkitekt og ejendomsdirektør om deres plan for et grønnere Aarhus Ø med broforbindelse mod Risskov, park, bugt-promenade, kunst i bybilledet og masser af græs og træer på Bernhard Jensens Boulevard.

AARHUS: En drejebro henover indsejlingen til Lystbådehavnen som led i en direkte forbindelse for gående og cyklister fra Aarhus Ø til Risskov.

En bugtpromenade hele vejen ud til Den Permanente.

Allemandsparken - et bølgende, grønt bælte med indlagte kunstværker mellem boligbyggerierne på den vestlige side af Dagmar Petersens Gade.

Annonce

Og endelig et bælte af græs og træer hele vejen ned midt gennem Bernhard Jensens Boulevard, hvor det hidtil har været planen, at Letbanen skulle køre. Ingerslevs Boulevard er det nærmeste, vi kommer noget tilsvarende i byen i dag.

Det er de fire hovedhjørnesten i en visionsplan for især Aarhus Ø, som Bricks a/s, der står bag byggeriet af Nicolinehus på Aarhus Ø, har lavet sammen med arkitektfirmaet Schønherr, der er specialister indenfor landskabsarkitektur.

På niveau med åens genåbning

Det er en stor plan.

Meget ambitiøs.

Rikke Juul Gram, der er partner og kreativ direktør hos Schønherr, siger det sådan her:

- Det er på et niveau, der svarer til genåbningen af Aarhus Å.

Og fra Bricks-direktør Martin Busk lyder det:

- Vi har arbejdet med det her i tre år. Nu kaster vi bolden op i luften og håber, at den bliver grebet. Planerne kan give den dynamik, som byen og Aarhus Ø sukker efter. Og byen får den promenade, som så mange andre større byen i Europa har.


Det er vigtigt at tale i helheder, så det hele ikke bliver splittet op i en masse små projekter. Det her er vores bud. Der er ingen skjulte dagsordener. Vi vil bare gerne bidrage til byen med kvalitet. Og tænk hvis vi også kan få glade mennesker ud af det.

Martin Busk, direktør Bricks A/S


- Det her er et visionsoplæg. Man kan se alt. Her er vores bud på en kobling mellem Aarhus Ø og Risskov. Jeg har noteret mig, at der allerede er en debat i gang om en drejebro eller ej. Den debat tager vi gerne. Vi ønsker dialog med alle – og ikke mindst med sejlerne, siger Martin Busk.

Annonce

Den store svingende sofa

Sejlerne har været ude med, at de vil blive lidt lukket inde af en drejebro, og i en idé-skitse fra arkitekter fra E+N Arkitektur foreslås en tunnel under havneindsejlingen i stedet for en bro.

Bugtpromenaden langs vandet til Den Permanente, drejebroen og havneindsejlingen,parken på vestsiden af Dagmar Petersens Gade og det grønne bælte ned gennem Bernhard Jensens Boulevard er de fire hovedgreb i visionsplanen fra Bricks og Schønherr. Illustration: Schønherr

- Livet i havnen er en kæmpe gave for byen og for Aarhus Ø. Vi kan ikke føre vores vision igennem uden en dialog med havnens brugere. Jeg har godt set, at nogen snakker om tunnel i stedet for en svingbro. Men husk på, at mange ikke føler, at tunneler er ret rare at gå i, siger Martin Busk.

Rikke Juul Gram ser sådan på det, at i en by er man nødt til at indrette sig efter hinanden.

Planerne om en svingbro for at forbinde Aarhus Ø og Risskov har allerede skabt bekymring blandt sejlerne, der frygter, at det bliver et bøvl at komme ind og ud af havnen. Illustration: Schønherr

- Ja, sejlerne vil skulle indrette sig efter broen, der udover at være et bindeled også bliver en slags stor svingende sofa og en oplevelse i sig selv at prøve, siger hun og fortsætter:

- Det rå sejlermiljø skal der stadig være masser af plads til. Det er vigtigt at bevare som en del af byens DNA.

Annonce

Lav sol over Allemandsparken

"Lav sol over Aarhus", kalder Martin Busk og Rikke Juul Gram med et Gnags-citat visionsplanen.

Og den lave sol kommer til at skinne ned over planens vestvendte parkområde, der i bølgende bevægelser svinger sig ned gennem bæltet mellem Aarhus Ø og Lystbådehavnen fra Sejlsportscenteret og helt ind til Hjortholmsgade.

Allemandsparken mikser sejlerne med det grønne. Illustration: Schønherr

Allemandsparken vil være en betydelig begrønning af Aarhus Ø med indlagt kunst i bybilledet som en slags halvpermanent Sculptures by the Sea.

Men er der ikke en latent risiko for konflikter med sejlerne, der er vant til at bruge området blandt andet til vinteropbevaring af deres både?

- Det er 60 år siden, Aarhus sidst fik en park. Vi vil gerne hylde det grønne. Det må kunne lykkes på en eller anden måde. Den nærmere udformning af parken må vi selvfølgelig tage en dialog med sejlerne om. De ved, hvad det er for behov, de har, og dem har vi brug for at kende, siger Martin Busk.

Rikke Juul Gram siger:

- Der vil jo stadig være plads til sejlerne ved parken, det handler bare om at tænke lidt anderledes. Havnens brugere og beboerne på Aarhus Ø skal blive dygtige til at leve sammen og ved siden af hinanden.

Annonce

Promenade med siddepladser

Bugtpromenaden fra svingbroen og ud mod Risskov er til mere end en gåtur - og til sol fra morgenstunden.

På en del af strækningen er den bygget op som en slags arena med masser af siddepladser, hvorfra man kan følge for eksempel sejlerkonkurrencer på bugten eller bare sidde og nyde udsigten.

Ved at rykke promenaden om på den anden side af letbaneskinnerne, kommer turen ud mod Den Permanente til at foregå lige på kanten af vandet.

Visionsplanen forudskikker, at byrådet dropper planerne om at føre letbanen ud på Aarhus Ø. I stedet foreslås en nyet letbanestop nær drejebroen og forbindelsen over til Aarhus Ø.

Annonce

Den grønne boulevard

Midt ned gennem Bernhard Jensens Boulevard, hvor der er sat plads af til letbanen, foreslår Bricks og Schønherr at man i stedet for laver et langt, grønt bælte med græs og træer hele vejen ind til Nørreport.

Bugtpromenaden - robust og langtidsholdbar - får i svinget lidt karakter af en arena, hvor man kan sidde og følge med i aktiviteterne på vandet. Illustration: Schønherr

Med plads til en petanquebane, et marked eller loppemarked måske, legeredskaber siddemøbler, hængekøjer og hvad der nu ellers skal til for at gøre boulevardens brede midterrabat til et tilløbsstykke.

Forbilledet er Sankt Annæ Plads i København, men for århusianere ligger en sammenligning med Ingerslevs Boulevard også lige for.

Annonce

Ingen skjulte dagsordener

Og hvornår kan hele herligheden så blive til noget?

- Nu lægger vi visionen offentligt frem. Vi præsenterer den på en hjemmeside, på Facebook og Instagram. Og så tager vi ellers dialogen. Mit håb er, at kommunen på et tidspunkt går ind og siger, at det her vil den gerne arbejde videre med sammen med os, siger Martin Busk. og fortsætter:

- Det er vigtigt at tale i helheder, så det hele ikke bliver splittet op i en masse små projekter. Det her er vores bud. Der er ingen skjulte dagsordener. Vi vil bare gerne bidrage til byen med kvalitet. Og tænk hvis vi også kan få glade mennesker ud af det.

Bernhard Jensens Boulevards brede letbanetrassé forvandlet til et langt grønt forløb mellem de to vejbaner og med masser af muligheder for udeliv er et af grebene i visionsplanen for et grønnere Aarhus Ø. Illustration: Schønherr

Og hvem skal betale regningen?

Der kan være mange kilder: Kommunen, fonde, virksomheder og bygherrer på Aarhus Ø for eksempel.

- Men inden vi begynder at afsøge, hvem der kan hjælpe med at gøre visionen til virkelighed, skal vi være sikre på, at byen tror på visionen, siger Rikke Juul Gram.

Det er lige det, den kommende tid skal vise.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

DMI varsler sne og kuling i hele Jylland: - Vejene kan blive hamrende isglatte

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Byudvikling

Kæmpe plan for midtby: Se de 13 områder, der skal fornyes de næste fem år

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyser ældre mand: Beder nu offentligheden om hjælp

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Aarhus

Dagens corona-tal: Rekordhøje i Danmark - stor nedgang i Aarhus

Annonce