Annonce
Aarhus

Stor politisk vilje til at hjælpe kulturens fyrtårne

Steen Bording Andersen (til venstre) og Rabih Azad-Ahmad vil hjælpe kulturlivet. Foto: Axel Schütt
Socialdemokratiet, Venstre og Radikale i Aarhus Byråd går sammen for at finde en løsning for byens store kulturinstitutioner, som der ikke er hjælp til i hjælpepakke.

AARHUS: Politikerne i Aarhus går sammen på tværs af partiskel i et forsøg på at hjælpe byens nødstedte kulturliv.

Socialdemokraten Steen Bording Andersen, formand for kulturelt udvalg, Venstres Hans Skou og den radikale rådmand Rabih Azad-Ahmad vil straks efter påske tage fat på sagen og se, hvad der kan gøres fra lokalt hold for at hjælpe de store fyrtårne i kulturlivet, Aros, Den Gamle By, Moesgaard Museum, Musikhuset og Aarhus Teater.

De fik alle en lang næse onsdag, da indholdet af regeringens seneste hjælpepakke til kulturen var kendt. I den var for eksempel ingen hjælp at hente på tabte indtægter for kunstmuseet Aros, købstadmuseet Den Gamle By, Musikhuset Aarhus, Moesgaard Museum og Aarhus Teater.

Hjælpepakken giver kun penge til kulturhuse med over 50 procent offentlig støtte, og de store har gennem de senere år indstillet sig på, at de skal tjene en stor del af deres penge selv. For eksempel får Den Gamle By og Moesgaard Museum rundt regnet 25 procent i offentlig støtte. Resten skaffer de selv.

Nogle af kulturhusene kan drage nytte af tidligere hjælpepakker, for eksempel lønkompensationen for hjemsendte medarbejdere og tilskud til materialer. Men de store entreindtægter og salg i den forbindelse er der ingen hjælp at hente til.

- Vi fremrykker det næste møde i kulturelt udvalg til lige efter påske for at høre alle parters mening og for at få analyseret hele situationen og finde ud af de udfordringer, de har. Mange bløder, og det er klart, når de ingen gæster har. Det handler om store beløb. Vi vil prøve at løse problemet sammen uanset partifarve, siger Steen Bording Andersen.

Hans Skou siger:

- De nationale hjælpepakker skal på plads først. Derefter må vi træde til. Vi må se hinanden dybt i øjnene, og alle må spæde til. Måske kan der blive tale om at lave en corona obligationspulje i Kommunekredit. Vi skal drøfte alle muligheder.

- De har så store indtægtstab, at de ikke kan kompenseres, og vi kan ikke have, at nogle går konkurs. Kultur betyder meget for vores liv, siger Rabih Azad-Ahmad, der allerede tirsdag morgen holdt møde med nogle af de store kulturinstitutioner.

- De seks største kommuner har også henvendt sig til regeringen på vores foranledning for at få en løsning, siger han.

Alle tre siger, at der ikke umiddelbart ligger penge i kommunen til at støtte kulturen med, men det er nødvendigt at finde løsninger for dem.

- Vi er parat til at hjælpe. Men vi skal først have et overblik, siger Steen B. Andersen.

Hans Skou går sammen med politikere fra andre partier for at hjælpe kulturlivet. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce