Annonce
Aarhus

Stor rapport fra EU: Aarhus 2017 ramte plet

Ifølge EU's evalueringsrapport kan kommende EU hovedstæder tage ved lære af den spektakulære åbning af Aarhus Kulturhovedstad 2017. Den var et væsentligt bidrag til kulturby-succesen. Foto: Kim Haugaard

EU-kommissionens evaluering af Aarhus som europæisk kulturhovedstad er færdig. Den er fuld af roser.

AARHUS: Aarhus - og resten af Region Midtjylland - var en stor succes som europæisk kulturhovedstad i 2017.

Det mener EU-kommissionen, der siden 1985 har udpeget 58 kulturhovedstæder i Europa.

EU-kommissionen har lavet en 162 sider lang evaluering af de to kulturhovedstæder i 2017: Aarhus i Danmark og Pafos på Cypern.

Og det er en evaluering, der rummer masser af roser til Aarhus.

"Generelt levede Aarhus 2017 op til sine målsætninger. Det kulturelle program havde den skala, mangfoldighed og kvalitet, som var meningen," står der om kulturhovedstaden, der i 2014 løb ind i problemer, da først kommunikationschef Benedicte Strøm og siden programdirektør Gitte Just forlod ledelsen af den store kultursatsning i Aarhus.

"Det fik ikke nogen væsentlig betydning for hverken kulturprogrammet eller kommunikations- og marketingprogrammet," konstaterer evalueringsrapporten.

Kulturår 2017 i tal

Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 havde et budget på 497 millioner kr. Projektet blev primært finansieret af offentlige midler fra Staten, Aarhus Kommune, Region Midtjylland og de 18 andre kommuner i regionen. EU støttede med 20,1 millioner Euro.71 procent af budgettet blev anvendt på kulturelle aktiviteter. 13 procent gik til PR, markedsføring og kommunikation. 15 procent på lønninger og administration.

Ifølge Fonden Aarhus 2017's egne opgørelser blev der arrangeret i alt 628 begivenheder i hele Region Midtjylland. De tiltrak i alt 3,3 millioner gæster.

Budgettet holdt

Den roser Fonden Aarhus 2017 for også at levere på den økonomiske og planlægningsmæssige side.

For kulturåret blev leveret i tide og indenfor budgettet.

En bedrift, forfatterne anser for at være af stor symbolsk betydning.

"For der har tidligere været kontroverser om store kulturelle begivenheder i Danmark (For eksempel Det Europæiske Melodi Grand Prix i 2014, der foregik i København og kostede 44,8 millioner Euro. (334 millioner kr.)).

Rapporten nævner det ikke, men derfor kan vi jo godt indskyde, at da København i 1996 var kulturhovedstad, vakte det stor opsigt, at budgettet på en milliard kr. blev overskredet med 30 millioner kr.

Annonce

En fejring af Aarhus

Tidligere kulturhovedstader - for eksempel Liverpool og Marseille - havde store problemer som fattigdom og sociale spændinger at slås med, da de gik i gang med deres kulturby-år.

Det har Aarhus ikke. Efter europæisk målestok er byen velhavende og som Danmarks næststørste by har den ikke samme behov som mindre byer for at sætte sig selv på landkortet.

Derfor handlede kulturby-året mere om at fejre byen og dens kulturliv end om at adressere et problem.

"I den sammenhæng kom temaet, Rethink, mere til at handle om reflektion og om at stille spørgsmål end om at skabe en ny fortælling eller et bedre image, konstaterer evalueringsrapporten.

Den mener, at Aarhus demonstrerede stor spændvidde og var i stand til at engagere et bredt spektrum af mennesker. Både lokale og turister.

"Det demonstrerede, at en succesfuld kulturby kan prise sine dyder samtidig med, at den fremhæver sine internationale forbindelser," står der i evalueringsrapporten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce