Annonce
Debat

Stor spareøvelse på tolkeområdet koster på kvalitet og retssikkerhed

Tolke: Staten vælger bevidst at nedsætte niveauet på tolke- og oversættelsesområdet. Ved at overgive tolke- og oversættelsesopgaver til én privat aktør til væsentlig nedsatte priser tvinger staten de mest erfarne og dygtige tolke/oversættere væk fra politiet og domstolene. Og Rigspolitiet, som her er den praktiske, er komplet ligeglad.

"Der vil altid være et videnstab", lød det fra den kække fyr fra Rigspolitiet på et "salgsfremstød" på politigården i Esbjerg 21. februar.

Baggrunden er den, at samtlige tolke/oversættere på Rigspolitiets tolkeoversigt i november 2018 fik en mail, hvori en 'specialkonsulent' kort meddelte, at aftalen med Justitsministeriet ophører pr. 1. april 2019, og at al oversættelse/tolkning fremover skal foregå via firmaet EasyTranslate.

Rigspolitiets udsendte rejser nu fra den ene politigård til den anden og forsøger at forklare, at kvaliteten hæves ved, at alle, der ønsker at arbejde som tolk/oversætter for staten, skal gennem en (simpel og i øvrigt fejlbehæftet) multiple choice-test og et lille kursusforløb, hvorefter de så for deres oversættelser vil få cirka en tredjedel af de nuværende takster.

Hvad ville specialkonsulenten eller hendes makker mon sige til at blive ansat til en tredjedel løn? Hvad med at sende hele politistyrken og alle forsvarsadvokater i udbud?

Jeg er selv translatør med to relevante uddannelser fra universitetet i Antwerpen og CBS, har i over 30 år arbejdet som tolk/ oversætter for ministerier, retsvæsenet, politiet og anklagemyndigheden, advokatkontorer osv. i hele landet, herunder Grønland og Færøerne. Oftest drejer det sig om tungt juridisk stof. Jeg har tolket og tolker i samtlige retsinstanser, Højesteret, Sø- og Handelsretten, Østre og Vestre Landsret og et hav af byretter landet rundt, både i civilsager og straffesager.

Tilbage til mødet. Som svar på mit indlæg om, at jeg med min faglige baggrund ikke vil testes af et privatfirma og arbejde til nedsat pris, svarede den kække fyr så , at der "altid ville være et videnstab". Det var op til mig selv, om jeg vil "onboarde" eller ej. Take it or leave it. Tak for 30 års tro tjeneste. Det er arrogant og uanstændigt. Men konsulenten og makkeren får sikkert et guldur for deres indsats.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce