Annonce
Østjylland

Stor succes til flygtninge-speeddating

<p>Købmandsparret fra Tunø speeddatede via Skype fra Tunø. Her med Alan Osman Muslim. Foto: Lars Juul</p>

Speeddating mellem lokale virksomheder og flygtninge sad lige i skabet hos 43 flygtninge og 29 erhvervsledere.

Der blev ikke lavet deciderede ansættelseskontrakter, da Odder Kommune og erhvervsforeningen Udviklingodder mandag aften havde inviteret til speeddating mellem flygtninge og lokale virksomheder på Odder Højskole. Men der blev lavet hele 45 aftaler om at mødes igen i de kommende dage. Det er mere end dobbelt så mange aftaler, som udviklingschef Karsten Geertsen havde håbet på forud for mødet.

Annonce

En af de erhvervsledere, som har inviteret et par flygtninge på besøg senere på ugen, er Regnar Aarboe, der er byggemarkedschef i Stark.

»Jeg synes, at jeg i dag har mødt flere flygtninge, som vil passe ganske godt ind i vores virksomhed,« sagde Regnar Arboe, der under de hurtige samtaler med flygtningene understregede, at han ikke vil love dem et fast job, men derimod fire eller 13 ugers praktik.

»Men det kan forhåbentlig også hjælpe dem videre ud på arbejdsmarkedet og os med at få løst nogle opgaver her og nu,« sagde byggemarkedschefen, der fandt mødet på Odder Højskole meget inspirerende.

»Det er en god ide, at vi kan mødes med vores nye medborgere på en så uforpligtende måde. Og stemningen er jo helt fænomenal,« sagde han.

12 minutter til hver

Regnar Arboe har ganske ret i, at mødet mellem de 43 flygtninge og 29 erhvervsledere emmede af imødekommethed fra alle sider.

Her var repræsentanter fra uddannelsesinstitutioner, landbrug, service- og salgsvirksomheder og også en del håndværkere.

Hurtige møder

Selve datingen foregik ved, at hver virksomhedsrepræsentant fik tildelt et bord og her tog imod de flygtninge, som han eller hun på baggrund af flygtningenes nyproducerede cv havde bestilt et hurtigt møde med.

Og hurtigt var det, idet der kun var afsat 12 minutter til hver samtale. Så ringede en klokke, og flygtningene måtte ile videre til det næste bord.

»Uden at ville kritisere det hidtidige arbejde vil jeg gerne rose både flygtninge og erhvervsledere for det, der sker i dag. Odder Kommune har på tre år modtaget 170 flygtninge og skal i år byde 96 flere velkommen. Desværre er alt for få af dem kommet i arbejde,« sagde borgmester Uffe Jensen (V), formentlig med henvisning til, at Odder Kommune i februar blev udnævnt til at være den tredjedårligste kommune i landet til at få flygtninge i arbejde. Undersøgelsen viste, at kun 9,7 pct. af flygtningene i Odder er kommet i arbejde efter den tre-årige integrationsperiode.

»Jeg håber, at alle i dag kan se, at vi skal blive bedre til at løfte opgaven her i Odder. Foreløbig er jeg i hvert fald meget stolt over, at interessen for ændre på de dårlige tal er så stor,« sagde borgmesteren, der blev suppleret af bl.a. virksomhedskonsulent Bjarne Brandbyge fra Jobcenter Odder:

»I kan få en flygtning i praktik i op til 13 uger uden omkostninger for jeres virksomhed, I kan få en medarbejde i tre-fire måneder med et løntilskud på 75,05 kr. i timen, og I kan få en kvalificeret medarbejder på almindelige ansættelsesvilkår. Uanset hvad, så vil vi i jobcentret gøre alt for at hjælpe jer,« sagde konsulenten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce