Speeddating mellem lokale virksomheder og flygtninge sad lige i skabet hos 43 flygtninge og 29 erhvervsledere.
Der blev ikke lavet deciderede ansættelseskontrakter, da Odder Kommune og erhvervsforeningen Udviklingodder mandag aften havde inviteret til speeddating mellem flygtninge og lokale virksomheder på Odder Højskole. Men der blev lavet hele 45 aftaler om at mødes igen i de kommende dage. Det er mere end dobbelt så mange aftaler, som udviklingschef Karsten Geertsen havde håbet på forud for mødet.
En af de erhvervsledere, som har inviteret et par flygtninge på besøg senere på ugen, er Regnar Aarboe, der er byggemarkedschef i Stark.
»Jeg synes, at jeg i dag har mødt flere flygtninge, som vil passe ganske godt ind i vores virksomhed,« sagde Regnar Arboe, der under de hurtige samtaler med flygtningene understregede, at han ikke vil love dem et fast job, men derimod fire eller 13 ugers praktik.
»Men det kan forhåbentlig også hjælpe dem videre ud på arbejdsmarkedet og os med at få løst nogle opgaver her og nu,« sagde byggemarkedschefen, der fandt mødet på Odder Højskole meget inspirerende.
»Det er en god ide, at vi kan mødes med vores nye medborgere på en så uforpligtende måde. Og stemningen er jo helt fænomenal,« sagde han.
12 minutter til hver
Regnar Arboe har ganske ret i, at mødet mellem de 43 flygtninge og 29 erhvervsledere emmede af imødekommethed fra alle sider.
Her var repræsentanter fra uddannelsesinstitutioner, landbrug, service- og salgsvirksomheder og også en del håndværkere.
Hurtige møder
Selve datingen foregik ved, at hver virksomhedsrepræsentant fik tildelt et bord og her tog imod de flygtninge, som han eller hun på baggrund af flygtningenes nyproducerede cv havde bestilt et hurtigt møde med.
Og hurtigt var det, idet der kun var afsat 12 minutter til hver samtale. Så ringede en klokke, og flygtningene måtte ile videre til det næste bord.
»Uden at ville kritisere det hidtidige arbejde vil jeg gerne rose både flygtninge og erhvervsledere for det, der sker i dag. Odder Kommune har på tre år modtaget 170 flygtninge og skal i år byde 96 flere velkommen. Desværre er alt for få af dem kommet i arbejde,« sagde borgmester Uffe Jensen (V), formentlig med henvisning til, at Odder Kommune i februar blev udnævnt til at være den tredjedårligste kommune i landet til at få flygtninge i arbejde. Undersøgelsen viste, at kun 9,7 pct. af flygtningene i Odder er kommet i arbejde efter den tre-årige integrationsperiode.
»Jeg håber, at alle i dag kan se, at vi skal blive bedre til at løfte opgaven her i Odder. Foreløbig er jeg i hvert fald meget stolt over, at interessen for ændre på de dårlige tal er så stor,« sagde borgmesteren, der blev suppleret af bl.a. virksomhedskonsulent Bjarne Brandbyge fra Jobcenter Odder:
»I kan få en flygtning i praktik i op til 13 uger uden omkostninger for jeres virksomhed, I kan få en medarbejde i tre-fire måneder med et løntilskud på 75,05 kr. i timen, og I kan få en kvalificeret medarbejder på almindelige ansættelsesvilkår. Uanset hvad, så vil vi i jobcentret gøre alt for at hjælpe jer,« sagde konsulenten.