Annonce
Aarhus

Store bølger, skolebøger og makrel i tomat: Simon surfer sig gennem coronakrisen

Hvad mere end en kassevogn til grej og masser af tid til at surfe kan man drømme om, når man som Simon Thule er 18 år gammel og U21-europamester i bølgesurfing? Foto: Jens Thaysen
Når man alligevel skal sidde hjemme, kan man lige så godt få det bedste ud af det. Århusianske Simon Thule både sover og modtager undervisning i sin kassevogn på havnen i Hanstholm.

AARHUS: Agger, Hanstholm, Hvide Sanne og Klitmøller. Simon Thule går i gymnasiet, der hvor vinden blæser, og bølgerne går højt.

- Lige siden vi midt i marts fik at vide, vi skulle blive hjemme på grund af corona, er jeg taget afsted for at surfe, primært til vestkysten, siger Simon Thule.

Det er bølgerne, der trækker. På trods af at det kun er fire år siden, den i dag 18-årige gymnasieelev for første gang stillede sig op på en windsurfer, er han Europas bedste unge bølgesejler. Sidste efterår vandt han U21 EM-guld i Windsurfing Wave Performance.

- Man får et kick af den kraft, der er i bølgerne. Man kan hoppe højt, lave forlæns og baglæns saltomortaler og rotationer. Og så kan man ride på bølgen. Det er lidt som at surfe, men med sejlet får man ekstra fart på. Især her i Danmark, hvor bølgerne ofte er mindre kraftfulde end i udlandet, fortæller han.

Ud over windsurfere og sejl pakker Simon Thule kassevognen med masser af varmt tøj og madvarer, nok til at han kan surfe, så længe vinden blæser.

- Jeg vil helst blive der længere tid ad gangen. Det koster i benzin, og der er langt at køre. Typisk er jeg afsted tre-fire dage, men det afhænger af vinden, hvis det blæser en uge, kan det godt være, jeg kan tage mig sammen til at blive så længe, siger han.

Jeg synes overhovedet ikke, det er et problem. Jeg har selv venner på gymnasiet, der er indvandrere, og det er ikke sådan, at jeg tænker, der er en forskel. Man kan være lige flink uanset ens baggrund. Og alle kan jo være røvhuller – det har sgu ikke noget at gøre med, om man er indvandrer.

Simon Thule, Aarhus Gymnasium

Annonce

Der lugter af fisk

Der er ingen køleskab i kassevognen, så der er langtidsholdbare madvarer på menuen, når Simon Thule er afsted.

- Havregryn med kakaomælk til morgenmad, fordi det modsat mælk kan holde sig, og så rugbrød med makrel i tomat resten af dagen – det er det, jeg lever af, griner han.

Men det værste ved campere er ikke kosten, det er stanken. - ”Fiskemelen” oppe i Hanstholm lugter helt vildt, så man stinker af fisk, og den eneste mulighed for et bad, er i havet. Så når jeg har sejlet meget deroppe, er det rart at komme hjem og få et bad på et tidspunkt, siger Simon Thule.

Hans blå kassevogn har de seneste par måneder fungeret som både skolestue og soveværelse.

- Det er hyggeligt nok at sove i bilen, men det har været koldt. Første gang jeg var afsted, havde jeg kun en sovepose med. Det blev koldere og koldere, og jeg endte med at have flyverdragt på nede i soveposen. Så på den næste tur havde jeg to soveposer med og et tæppe til fødderne, siger han.

Annonce

Aarhus Gymnasium som første valg

Simon Thule er ikke den eneste, der jager vind og bølger ved den jyske vestkyst.

- Jeg har mange venner deroppe, som jeg surfer med. Og jeg ville også havde haft mulighed for at sove ved nogle af dem, men på grund af corona er det bedst at blive i bilen, fortæller han.

Når klokken ringer ind til onlineundervisning, tager Simon Thule plads på passagersædet med sin laptop. Påklædningen er den samme flyverdragt, han sover i. Han går på Aarhus Gymnasium.

- Det er er jeg glad for, vi får en god undervisning. Og fordi jeg er i en Team Danmark-uddannelse, får jeg mulighed for at surfe, når det blæser - også selv om det er svært at skemalægge på samme måder som andre sportsgrene, siger han.

Aarhus Gymnasium har haft svært ved at tiltrække elever. Men for Simon Thule, der bor i Lystrup, var det førstevalget.

- Jeg var faktisk selv lidt usikker på valget, fordi der ikke var mange af mine venner, der ville gå der. Men jeg valgte gymnasiet på grund af det faglige. Og jeg tror ikke, man skal være så bange for, at man ikke kan finde nogen at være gode venner med, fortæller Simon Thule.

Det er det faglige miljø på gymnasiets HTX-del, der trækker. Matematik og naturfag har den unge surfers interesse.

To soveposer, en flyverdragt model "Hanstholm havn" og et tæppe til fødderne er Simon Thules værn mod nattekulden, når han overnatter i sin kassevogn. Foto: Privatfoto.
Annonce

Afhængig af sporten

Simon Thule arbejder som instruktør i Århus Windsurfing Klub. Og så har han et fritidsjob i Jysk. Windsurfing er en dyr sport. Hvis man vil være med på topniveau, skal alle sejl og boards skiftes ud hvert år for at være konkurrencedygtige.

- Jeg deler kassevognen med min far, og så har jeg nogle sponsoraftaler med Sailloft, Starboard Maui Ultra finns, Brunotti og At Home, siger han.

Han skulle havde været til Gran Canaria til sommer for at sejle et U20 PWA-stævne. Men det er usikkert, om det bliver afviklet på grund af corona.

- Mit næste mål er at komme med i de voksnes PWA, siger han.

Kan man leve af at være professionel windsurfer?

- Du bliver aldrig så rig som en professionel fodboldspiller, men det er heller ikke det, der driver ret mange af de professionelle surfere. Drømmen må være, at man kan få gratis grej og rejser. Og så få mulighed for bare at surfe. Det er der mange windsurfere, der drømmer om, for man bliver virkelig afhængig af sporten, siger Simon Thule.

Simon Thule modtager onlineundervisning fra sine lærere på Aarhus Gymnasium. Foto: Privatfoto.
Så vildt ser det ud, når Simon Thule hopper på bølgerne. Billedet er fra Cape Town, men bølgerne kan også gå højt herhjemme. Foto: Privatfoto
Simon Thule havde sit slalomgear i bilen, da billederne blev taget ved Åkrogen i Aarhus. Når han er ved vestkysten, rydder han op i bilen, så der lige præcis er plads til, at han ogås kan sove i den. Foto: Jens Thaysen
Bil, bolig og skolestue på samme hjul. Foto: Jens Thaysen
Simon Thule havde let ved at få nye venner på Aarhus Gymnasium. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Restaurantejer, sognepræst, selvstændig og butiksindehaver gør status på året der gik

AGF

David Nielsen efter sejr som kulmination på utrolig uge: - Nogle troede, at hængelåsen var røget af for os

Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Annonce