Annonce
Kultur

Store følelser i anden potens: 'Efter Brylluppet' indtager lørdag scenen i Musikhuset

Erann DD og Cecilie Stenspil spiller hovedrollerne som Jacob og Helene i musicalen "Efter Brylluppet", der bygger på Susanne Biers film fra 2006. De nyder at arbejde sammen om det nye materiale.- Det allerfedeste er holdet, som er blevet castet. Vi har en fed karma sammen, og det gør, at vi kan klare det, siger Erann DD. Foto: Axel Schütt

Avisen besøgte holdet bag "Efter Brylluppet" under prøverne i Musikhuset Aarhus, hvor en musicaludgave af Susanne Biers populære film får premiere i dag.

AARHUS: I 2007 var Susanne Biers film "Efter Brylluppet" nomineret til en Oscar i kategorien bedste udenlandske film.

Den blev dog slået på målstregen af den tyske film "De andres liv", og Bier måtte vende hjem uden den eftertragtede gyldne statuette i håndtasken. Men filmens popularitet lever videre, og her ti år efter historien fornyet liv, når den får premiere i en musicaludgave i Musikhuset Aarhus.

"Efter Brylluppet" er anden del af Aarhus 2017s Bier-Trilogi, som begyndte med operaen "Brødre". 7. november er der premiere på "Elsker dig for evigt", som er blevet til en moderne danseforestilling med musik af Pernille Rosendahl.

Efter Brylluppet


  • "Efter Brylluppet" er anden del af Aarhus 2017s Bier-Trilogi, som begyndte med operaen "Brødre".
  • 7. november er der premiere på "Elsker dig for evigt", som er blevet til en moderne danseforestilling med musik af Pernille Rosendahl.
  • I "Efter Brylluppet" medvirker: Erann DD (Jacob), Kasper Leisner (Jørgen), Cecilie Stenspil (Helene), Barbara Moleko (Anna), Andy Roda (Christian), Hanne Uldal, Al Agami, Anna Stokholm og Lea Thiim Harden m.fl.
  • Musikken bliver spillet live under ledelse af kapelmester Joakim Pedersen.
  • Instruktør Peter Langdal står for den sceniske og musikalske bearbejdelse af Susanne Biers film. Musicalen bliver produceret af Musikhuset Aarhus og Betty Nansen Teatret.
  • Mads Langer, Tim Christensen, Anne Linnet, Peter A.G., Sys Bjerre og Peter Sommer har skrevet sange til hver deres karakter i musicalen.
  • Tim Christensen har skrevet musikken til Erann DD's hovedrolle Jacob i samarbejde med Peter Sommer. Peter A.G. har skrevet Jørgens sange, mens Mads Langer har komponeret til svigersønnen Christian. På den kvindelige side har Anne Linnet levere musikken til Helene, mens Sys Bjerre har skrevet datteren Annas sange.
  • Musicalen har premiere 23. september i Musikhuset Aarhus, hvor den spiller til og med 14. oktober.
- Vi er blevet rigtig gode venner undervejs. Når man har lyst til at se hinanden uden for arbejde, så går man glad på arbejde, selv om det er nogle lange hårde dage, fortæller Erann DD og Cecilie Stenspil. Foto: Axel Schütt

I Musikhuset har prøverne været i gang siden mandag. Forud er gået ugers prøver på Betty Nansens Teater, men nu er kunsten, at fylde den tre gange større scene ud.

På en af stolerækkerne i salen sidder Peter A.G. og lytter med. Han er en af de seks komponister, som har fået det opdrag at skrive sange til hver deres karakter i forestillingen.

- Jeg har ikke selv set det endnu, jeg har bare lavet sangene, så det er spændende. Jeg hygger mig med at være her, siger Peter A.G smilende.
Han har skrevet sange og duetter til Kasper Leisner, der spiller rollen som Jørgen i musicalen.

Oppe fra scenen når lyden af glade børnestemmer i kulissen ud over den store sal. Et par unger løber ind og laver piruetter og vejrmøller af bare begejstring.

Fra sit interimistiske arbejdsbord nede blandt stolerækkerne får instruktør Peter Langdal med smittende overskud, gennet dem ud på deres pladser, inden scenen, hvor hovedpersonen Jacob vender tilbage til børnehjemmet i Indien, bliver prøvet igennem.

Musicalen "Efter Brylluppet" får premiere i Musikhuset Aarhus lørdag 23. september. Her spiller den frem til 14. oktober, hvorefter forestillingen rykker til Betty Nansens Teater i København. Foto: Natascha Thiara Rydvald
Annonce

To sjæle en tanke

"Efter Brylluppet" er historien om ildsjælen Jacob, har viet sit liv til at hjælpe gadebørn i Indien. En dag får han et usædvanligt tilbud. En dansk rigmand, Jørgen, tilbyder det lukningstruede børnehjem, som Jacob er leder af, en donation på 4 mio. dollars. Men der er visse betingelser. Jacob skal komme til Danmark og deltage i Jørgens datter Annas bryllup. Her smelter fortid og fremtid sammen, og Jacob bliver sat i sit livs dilemma.

Erann DD, har fået rollen som den idealistiske Jacob. Sidst han spillede med i en musical var tilbage i 1996, hvor han var med i "Hair", som også blev instrueret af Peter Langdal.

- Jeg medvirkede i et radioprogram, hvor jeg blev spurgt, om jeg kunne finde på at være med i en musical igen. Jeg svarede, at hvis Peter kunne finde på at ringe en dag, ville jeg nærmest sige blankt ja, fordi jeg synes, han er fantastisk at arbejde sammen med. Fire dage efter blev jeg ringet op af Peter. Han sagde, at han i et halvt år havde tænkt på, at jeg skulle have rollen. Jeg troede, at han var fuld af fis og havde hørt programmet, men det havde han ikke, siger Erann DD, der sagde ja til opgaven uden at ane, hvad han gik ind til.

Det har han dog ikke et øjeblik fortrudt.

Efter Brylluppet: Handlingen

"Efter Brylluppet" handler om Jacob, der har viet sit liv til at hjælpe gadebørn i Indien. Han leder et børnehjem, som er truet af lukning.
Pludselig får han et usædvanligt tilbud.

Forretningsmanden Jørgen, tilbyder ham en donation på flere millioner dollars, men på visse betingelser. Jacob skal komme hjem til Danmark, og han skal deltage i Jørgens datter, Annas, bryllup. Brylluppet bliver et skelsættende møde mellem fortid og fremtid, og sætter Jacob i sit livs dilemma.

Annonce

Unik musik

De seks sangskrivere Mads Langer, Tim Christensen, Anne Linnet, Peter A.G., Sys Bjerre og Peter Sommer har skrevet sange til hver deres karakter i musicalen.

- Det er helt unikt, at hver skuespiller har fået en musiker sat på rollen. Det har jeg ikke hørt om før, mener Erann DD.

- Jeg tror, det er en gave for os, at hver figur har sin egen komponist, for så får de hver deres unikke udtryk. Vi står med et filmmanuskript, der skal adopteres til et scenisk udtryk, så det er ikke lige som at skulle spille "Romeo og Julie". Man står med noget helt spritnyt. Det er specielt at være en del af noget nyskabt, siger Cecilie Stenspil, der har rollen som Helene, som bliver konfronteret med sin fortid.

Erann DD husker tydeligt, da sangene blev præsenteret for holdet for første gang.

- Vi sad rundt om et bord og fik alle sammen fuldstændig kuldegysninger. Det var optur, at kunstnerne har ramt så godt, fortæller han.

- Der blev helt stille ved bordet. Nogle af sangene er så præcise og rørende. Det er det, musik kan. Jeg håber også, at publikum kan mærke de små hår på armene rejse sig, siger Cecilie Stenspil, og fortsætter:

- Når man oplever historien, som er så følsom, så gør musikken, at man lige rammer det længere ind, fordi teksten også er skrevet så fint.

Instruktør Peter Langdal (midten) har tidligere arbejdet sammen med Cecilie Stenspil og Erann DD. Sidste år instruerede han Cecilie Stenspil i "Fornuft og følelse", mens det er 21 år siden, at Erann DD medvirkede i musicalen "Hair", hvor Peter Langdal var instruktør. Foto: Axel Schütt
Annonce

Fra film til musical

Filmen "Efter Brylluppet" blev set af 400.000 biografgængere, så det er en film, som mange danskere har et forhold til. Det skræmmer dog ikke de to hovedrolleindehavere.

- Jeg glæder mig til at vise det univers, vi har arbejdet med. Hvis vi bare lavede det samme som filmen, ville det være uinteressant. Vi kan ikke lave nærbilleder på samme måde. På scenen maler vi med den større pensel. Vi 'morfer' det et andet sted hen. Figurerne i en musical, synger når følelsen er større end. Det er der, hvor du kan tale direkte til hjertet. Der kan det noget andet, siger Cecilie Stenspil, der synes, at materialet egner sig godt til scenen, fordi det er så fuld af store følelser.

Erann DD spiller idealisten Jacob, mens Kasper Leisner har rollen som forretningsmanden Jørgen i musicalen "Efter Brylluppet". Foto: Natascha Thiara Rydvald

Hverken hun eller Erann DD har skelet til filmen under arbejdet med musicaludgaven.

- Stykket skal have sine egne ben at gå på. Alle trådene bliver samlet af Peter Langdal med hans teatervirtuose overblik, siger Cecilie Stenspil.

- Der er en rød tråd, men det er en helt anden oplevelse end filmen, siger Erann DD.

Han har brugt tid på at finde sine skuespillerfærdigheder frem igen efter mere end 20 års pause.

- Jeg er rigtig stolt over at være med. Jeg har ikke prøvet det så mange gange, så jeg skal lige i gang. Jeg har været ved at skide i bukserne over alle de replikker, jeg skulle sige. Men ved hjælp af hele teamet giver vi hinanden en sikkerhed. Jeg er rigtig stolt af at være med, siger Erann DD og smiler til Cecilie Stenspil.

- Cecilie har reddet mig mange gange. Jeg har lært så meget af hende, fortsætter han.

- Jeg lærer lige så meget den anden vej af Erann. Det er stort at få lov at være en del af. Det giver noget, at her er flere universer, som mødes. Både det sceniske, det filmiske, musiske univers blandes i en skøn smeltedigel, tilføjer Cecilie Stenspil.

At det er spændende og sjovt at arbejdet med helt nyt materiale, er man ikke i tvivl om, når man snakker med Cecilie Stenspil og Erann DD. Men det er også hårdt arbejde, fortæller de.

- At arbejde med nyskrevne ting, er ikke noget, man kommer sovende til, men til gengæld får man æren af at plante de første blomsterfrø i mulden, siger Cecilie Stenspil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce