Annonce
Aarhus

Store projekter på vej: Million-regn over østjysk kultur

Katharina Grosse har lavet værker til det kommunale hus Blixens i Gellerup. Men mere er på vej, og nogle af pengene er nu bevilget til et lysværk af amerikanske Jenny Holzer. Foto: Axel Schütt
Vejlby vil have sit eget udendørs bydelsgalleri, og stor amerikansk kunstner laver værk til kommunens hus i Gellerup.

AARHUS: Adskillige kulturprojekter i Østjylland får penge fra Den Jyske Kunstfond. De regionale kunstfonde, som også omfatter Øernes Kunstfond, har netop uddelt over syv millioner kroner til 43 projekter, heraf 30 jyske. Der var ansøgninger til 120 i alt.

Vejlby vil have et stort udendørs galleri, og nu er det kommet nærmere virkelighed. Den Jyske Kunstfond har netop bevilget 100.000 kroner til projektet.

Idrætshøjskolen Aarhus står bag initiativet, som hedder "Co-Creating Our Future Story".

Annonce

- Med det vil vi skabe Nordeuropas største bydelsgalleri, der forener idræt, kunst og lokalsamfund. Omdrejningspunktet er Vejlby, og pengene er søgt til en helhedsskitse, så projektet kan føres ind i næste fase, oplyser forstander på Idrætshøjskolen, Henrik Løvschall.

Med C.F. Møller, entreprenør A. Enggaard, 11 lokale investorer og tæt samarbejde med Aarhus Kommune, står projektet i en stærk position til at lykkes, mener Henrik Løvschall.

Lysværk i Gellerup

Det store, kommunale hus i Gellerup med navnet "Blixens" får 200.000 kroner til den anerkendte amerikanske kunstner Jenny Holzers fortællinger.

Det er et LED-værk til huset, der allerede har kunst af tyske Katharine Grosse, der i Aarhus er kendt for at male Mindeparken pink og hvid i 2017, da Aarhus var Europæisk Kulturhovedstad.

Jenny Holzer vil skabe et tekstbaseret LED-værk, der er lavet til stedet og vil inddrage lokalmiljøets stemmer og skabe nye fortællinger i samspil med dem.

Annonce

Soniske undersøgelser

Alex Mørch, Aarhus, har fået 100.000 kroner til  "Sonum Danica", som er soniske undersøgelser og forstyrrelser af Kongeriget Danmark.

Det er et lydkunstnerisk danmarksportræt, der med 433 soniske landmålinger vil rette fokus på vores kulturarv og biodiversitet, der forandres af globalisering og teknologi.


Kreativteten blomstrer i Jylland trods coronaen.

Frank Panduro


Foreningen "Art Farm" har fået 80.000 kroner til projektet " Akrylarium".
Med bevægelige elementer af akrylglas vil foreningen fremføre en udendørs danseforestilling på 30 minutter med fokus på begrebet hudsult.

Annonce

Musikere op af vandet

Gruppen "Between Music" har fået 200.000 kroner til et for-projekt til" Liquid Breathing - a metamorphosis".

Det handler om at udvikle en storslået teaterkoncert, der via internationale samarbejder og nye teknologier tager publikum med på musikernes rejse op af vandet.

Annonce

100.000 kr. til Syddjurs

Teatret "Figaros" i Syddjurs med Hans Dueholm i spidsen får 100.000 kroner til et etableringsprogram for Kulturcentralen, som er en afdeling for tværkunstnerisk formidling ved "Opera & Teaterkompagniet "Figaros".

Det har særligt fokus på børn og familier i områder med få kunsttilbud og tilknytter lokale kunstnere inden for billedkunst, musik, teater og fortællekunst. De opbygger nu et samarbejde med erhvervsvirksomheden Overgaard Gods.

100.000 kroner går til en ny og ikke-kommerciel platform for kunstnerdrevne initiativer, "Juxtapose Art Fair", der ønsker at fejre, synliggøre og udvikle den kunstnerdrevne sektor. Arrangementet indtager store dele af Godsbanen i Aarhus i juni 2021.

Annonce

Skanderborg Station

Museum Skanderborg får 200.000 kroner til "Kunstlaboratorium - Perron1".

Museet er flyttet til nye lokaler på Skanderborg Station, og det giver en unik chance for at inddrage nye målgrupper og udvikle rammerne. Museet ønsker at bevæge sig fra at være om noget" til at være "for nogen".

Et af initiativerne er at inddrage samtidskunsten som en aktiv og udadvendt medspiller, der inddrager borgerne.

Aarhus Unge Tonekunstnere får 70.000 kroner til en nordeuropæisk landdistriktsturné "Land To See". Det er en hyldest til landdistrikterne i medlemmernes hjemlande: Danmark, Norge og Tyskland.

Annonce

Kreativiteten blomstrer

Formand Frank Panduro, Den Jyske Kunstfond, siger i en pressemeddelelse:

- I Den Jyske Kunstfond har vi i år fået rigtig mange gode og meget forskelligartede ansøgninger. Kreativteten blomstrer i Jylland trods coronaen. Derfor kan vi nu støtte 30 kreative, nyskabende projekter, skabt af ildsjæle og iværksættere. De er med til at sætte gang i kulturen og erhvervslivet i den mærkelige tid, vi befinder os i. Det er godt at se, at lokale iværksættere i Jylland på ingen måde har tænkt sig at lade sig slå ud, og at der er rigeligt med gåpåmod, vilje og lyst til at sætte gang i nye projekter.

Kunstfondene

  • Alle medlemmer af de Regionale Kunstfonde - Den Jyske Kunstfond og Øernes Kunstfond - er udpeget af kulturministeren.
  • De to kunstfonde uddeler hvert år cirka 7 millioner kroner.
  • Den Jyske Kunstfond består af Frank Panduro, formand (iværksætter og koncertarrangør), Trine Jepsen (direktør for Schackenborg Fonden), Marianne Kalb (direktør i Kalb PR & Kommunikation), Lars Sennels (teaterdirektør på Vendsyssel Teater), Dorte West (regionsrådsmedlem i Region Midtjylland) og Jakob Bonderup (forstander på Engelsholm Højskole).
Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Mange stærke præstationer, da AGF besejrede AaB

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce