Annonce
Aarhus

Store tanker om byens torve slog fejl: Ambitiøs arkade bliver mest brugt til cykelparkering

På åstedet for bogen. Fra venstre Søren Bitsch Christensen, Kenn Tarbensen og Nicolai Falberg Jensen. Foto: Hans Petersen
Hvilke huse er på Store Torv og Lille Torv i Aarhus? Få svar om dem alle i ny bog, som tre forskere har brugt fem år på at lave.

AARHUS: De er vidt forskellige og fra mange tidsaldre, men der er masser af interessante huse og bygninger med stil på Store Torv og Lille Torv i Aarhus. Den ældste bygning er 800 år gammel - det er naturligvis Domkirken.

Og hvis du vil vide mere om husene, er vejen nu banet. Takket være tre forskere er torvenes bygninger alle beskrevet i bogen "Torvehuse - historien bag bygningerne på Store og Lille Torv i Aarhus". Den er netop udkommet på Aarhus-forlaget Turbine.

Bogen handler om husenes tilblivelse, arkitektur og bygherrer med fortællinger om de butikker, funktioner og betydende personer, de har rummet.

Annonce

- Historierne er skrevet for at få os til at standse op og tænke over den bygningsarv, der omgiver de to torve, siger stadsarkivar Søren Bitsch Christensen, som har skrevet indledningen, mens historikerne Kenn Tarbensen og Nicolai Falberg Jensen har lavet teksterne om husene.

- Mange stilarter er repræsenteret, og de indbyder til en arkitektonisk tidsrejse. De fleste af husene er meget vellykkede og tegnet af byens førende arkitekter, siger Søren Bitsch Christensen.

De ældste bygninger bliver stadig brugt til de formål, de er lavet til: Domkirken, Løve Apoteket og Hotel Royal, og på Lille Torv er der stadig handel i husene, der er lavet af købmænd.

Daglig tur på torvet

- Ideen til bogen fik jeg, når jeg stod af letbanen ved Skolebakken på havnen og gik til mit job i erhvervsarkivet i Vester Allé. Jeg gik altid over Store Torv og Lille Torv og kiggede på husene, som er et fantastisk spejlbillede af tidligere tiders arkitektur. Den nu fjernede skulptur Vanddragen tog desværre al opmærksomhed fra diskussionen om torvet, forklarer Kenn Tarbensen, der i dag har fået sit job flyttet fra det gamle, nyrestaurerede erhvervsarkiv til Viborg.


Alle husene har deres egenart og samtidig en plads i helheden, og der er leget med forskellige materialer.

Kenn Tarbensen


Da ideen til bogen opstod for fem-seks år siden, arbejdede han, den anden forfatter Nicolai Falberg Jensen og stadsarkivaren i samme hus i det gamle erhvervsarkiv.

Bortset fra stueetagen fremtræder Løveapoteket stort set som efter en ombygning i 1876. Foto: Michael Boe Laigaard

- Vi har ikke bare bygget bogen på overleveringer og fortællinger. Vi har adgang til mange arkiver og har været langt nede og overalt, hvor der var noget at hente, siger Kenn Tarbensen og tilføjer, at det er svært at fremhæve et hus for et andet.

- Alle har deres egenart og samtidig en plads i helheden, og der er leget med forskellige materialer, siger han.

En overgang var der for mange pengeinstitutter i bybilledet og på torvene, men det er der ikke mere, dels fordi byrådet lavede regler for hvor mange, der måtte være, og dels fordi bankerne nedlægger deres filialer i takt med digitaliseringen.

Annonce

Liv på torvet

- Der er et problem med liv på torvet, siger Søren Bitsch Christensen, da vi fire har gjort hinanden stævne på Store Torv, hvor midlertidige siddepladser og beplantning er sat op.

- Engang var der marked på Store Torv, og det fyldte godt, men det er vist utænkeligt i dag. I stedet har kunsten fået rollen med at skabe byliv, så det er interessant, hvor udsmykningen af torvet ender, siger stadsarkivaren.

Festligt indslag. Ved Festugen i 2008 blev verdens længste sofa stillet op på Store Torv, og borgerne benyttede sig flittigt af den og kom derved ofte i snak med folk, de ellers ikke talte med. Sofaen var 52 meter lang, og der kunne sidde 78 personer. Den var lavet af Bo Concept og Alexandra Instituttet. Foto: Arne Nyboe. Aarhus Stadsarkiv

- Jeg kunne nu godt lide "Det grædende træ", siger Kenn Tarbensen med hentydning til, at den afdøde kunstner Per Kramer foreslog et bronzetræ til at stå foran Domkirken. Hver dag på et bestemt tidspunkt skulle der komme vand ud af det, som om det græd.

Vi taler også om, at belægningen på torvet er lavet til Hein Heinsens oprindelige udsmykning, som aldrig blev til noget. Det var "Ringen" ved Domkirken, "Vogterne" ved Borgporten og "Kilen" midt på Lille Torv.

- Hensigten med belægningen og de trafikfrie torve er jo den samme som med den fritlagte å, at man skal kunne færdes fredeligt og kigge op på husene, siger Søren Bitsch Christensen.

Annonce

Løven og apoteket

Et af de ældste huse er Løve Apoteket, der har en fornem udsmykning på taget. Der er også en løve over indgangen, men den er flyttet fra torvet til gården.

Arkaden i Borgporten er aldrig rigtig blevet en succes, men er god til cykelparkering. Foto: Michael Boe Laigaard

Et andet, stort hus er Borgporten.

- Det er et meget spændende projekt og var vist tænkt ambitiøst med en gennemgående arkade (til Pustervig, red.) ligesom i andre storbyer, men den er aldrig rigtig kommet til at fungere efter sit formål, siger Søren Bitsch Christensen.

- I dag er det vist verdens dyreste sted for cykelparkering, siger Kenn Tarbensen.

Trængsel på Store Torv 1905. Der er både hestevogn og elektrisk sporvogn. Ukendt fotograf. Den Gamle By

Sporvognene er et kapitel for sig. De har kørt på torvene helt fra begyndelsen af 1900-tallet, ja fra 1880'erne var de hestedrevne. Den sidste tur blev kørt i 1971.

Biografen Kosmorama blev bygget om og udvidet 1954-55. Rokokofacaden blev erstattet af en topmoderne biograffacade med oplyst udhæng og neonreklamer, som skabte blikfang. Foto: Poul Pedersen 1955
Biografen Kosmorama blev bygget om og udvidet 1954-55. Rokokofacaden blev erstattet af en topmoderne biograffacade med oplyst udhæng og neonreklamer, som skabte blikfang. Foto: Thomas Pedersen 1954. Aarhus Stadsarkiv
Borgporten set fra Pustervig med den overdækkede arkade i midten. Bemærk vægterne over porten og vinstuen til venstre i bygningen og Jydsk Barnevogns-Lager til højre. Foto: Hammerschmidt 1922-27. Aarhus Stadsarkiv
Aarhus og Omegns ny "bankborg" i 1937 set fra Bispetorv dengang, biler måtte parkere der. Foto: Hammerschmidt 1937. Aarhus Stadsarkiv
De tre bag bogen, Søren Bitsch Christensen, Kenn Tarbensen og Nicolai Falberg Jensen foran det gamle Hotel Royal. Foto: Hans Petersen
Travlhed på Store Torv marts 1953. Foto: Poul Pedersen. Aarhus Stadsarkiv

Bogen

  • Kenn Tarbensen, Nicolai Falberg Jensen og Søren Bitsch Christensen. "Torvehuse - Historien bag bygningerne på Store og Lille Torv i Aarhus". Er udkommet på forlaget Turbine. 270 sider. Vejledende pris 250 kr.
  • Kenn Tarbensen og Nicolai Falberg Jensen er historikere og ansat som arkivarer ved Rigsarkivet i Viborg. Søren Bitsch Christensen er historiker og stadsarkivar i Aarhus.
  • Aarhus Byhistoriske Fond, Aarhus Stadsarkiv og Forlaget Turbine.
  • Udgivet i serien "Foranderlige Aarhus".
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

AGF

AGFs ungdomshold spillede to gange uafgjort

Sport

Bevægende hilsner til Christian Eriksen - den tyske EM-trup i samlet opstilling foran tv-billede af Eriksen

Annonce