Annonce
Rejser

Storebælt: Besøg øen, som alle andre kører forbi

De guidede ture til Sprogø er populære. De bliver udbudt af både Visit Vestsjælland, der kører fra Korsør, og Visit Nyborg, der kører fra Fyn-siden. Foto: Kasper Løftgaard
De fleste af os har kørt forbi Sprogø i tog eller bil, men det er de færreste, der får lov til at stoppe og opleve øen midt i Storebælt. Hen over året er der mulighed for at tage på en guidet tur til den fredede ø.

To broer og en tunnel samles på midten af Sprogø. Mere end 12 millioner køretøjer passerede sidste år broerne og øen, der binder Østdanmark sammen med Fyn og Jylland. Ud over at være et unikt knudepunkt i trafikken er Sprogø også et knudepunkt i trækfuglenes vej henover Danmark. Flere end 50 arter yngler på den fredede ø, og lige så mange bruger øen på deres trækrute. Blandt andet musvåger har lagt deres tur forbi Sprogø. Vandhullerne, som fuglene slår sig ned ved, indeholder også et par sjældne beboere: Den grønne frø og den grønbrogede tudse. Den sidste findes kun på øerne i det østlige Danmark.

Det unikke fugle- og blomsterliv kan man opleve på en af de guidede ture, som Visit Vestsjælland og Visit Nyborg udbyder. Bemærk, at nogle ture allerede er udsolgt, og at der kun er få pladser tilbage på mange af de øvrige.

Der vil også være mulighed for at komme helt tæt på et af Valdemar den Stores omfattende bygningsværker: Valdemars Borg fra 1100-tallet. Borgen lå på en isoleret ø midt i Storebælt, hvor der ikke var meget andet end tudser og fugle at forsvare, men man vurderer, at den er blevet brugt til at skabe sikkerhed enten som et sikkert stop på kongens rejser rundt i landet, som et sikkert sted at opbevare skatte, eller som et sted at bure fanger forsvarligt inde. Efter at Nationalmuseet har udgravet dele af borgen, er det muligt at komme helt tæt på de resterende dele af det tusind år gamle bygningsværk.

Sprogø indeholder også et monument over en gruopvækkende historie, som fortæller noget om, hvordan Danmark behandlede kvinder, der opførte sig "moralsk defekt". Fra 1923 og helt frem til 1961 var kvindeanstalten på Sprogø et berygtet hjem for i alt 500 kvinder, der var anbragt på øen på ubestemt tid, fordi de havde fået diagnosen "moralsk åndssvage". Historien om kvindeanstalten på Sprogø fik en kulturel renæssance, da den blev et tema i Jussi Adler Olsens krimiroman "Journal 64".

visitnyborg.dk og visitvestsjælland.dk kan du læse mere om de guidede ture til Sprogø.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Annonce