Annonce
Debat

Storm, cyberangreb, sygdom - alt kan ramme os: Er vi klar til næste krise?

"Civilbefolkningen har behov for tryghed og sikkerhed, også i situationer, ingen havde forudset, men hvor konsekvenserne for den enkelte og for samfundet kan være fatale. Men kapacitet til at håndtere en krise og de afledte konsekvenser har desværre længe været nedprioriteret", skriver Jarl Vagn Hansen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DEBATINDLÆG: Covid-19, klimahændelser, flygtningestrømme, og senest krig i Europa har de seneste år vist os, at vi skal være parate til det ikke-forventede.

Civilbefolkningen har behov for tryghed og sikkerhed, også i situationer, ingen havde forudset, men hvor konsekvenserne for den enkelte og for samfundet kan være fatale. Men kapacitet til at håndtere en krise og de afledte konsekvenser har desværre længe været nedprioriteret.

Årsagen til en krise er ikke afgørende for løsningen. Om elektriciteten forsvinder i flere døgn som følge af et stormvejr, et cyberangreb, mangel på raske folk på elværket eller af en helt fjerde årsag ændrer ikke på, at civilbefolkningen vil have en række fortsatte og basale behov, der skal sikres.

Annonce

Selv når de normale forhold ikke gælder, skal der sørges for mad og pleje til ældre og indlagte, der skal sikres varme, mad og rent vand til alle, der skal sikres pasning af børn, så forældre kan passe deres arbejde med f.eks. at pleje ældre eller sørge for drift af infrastruktur, osv. osv.

Hvis driften af kritiske funktioner svigter, er det vigtigt, at der er videnspersoner, der har lavet en plan for, hvad der skal ske, og hvem der udtænker, hvordan man i den konkrete hændelse gør det, så samfundet kan køre videre.

Vi må erkende, at vi hos samtlige myndigheder i mange år ikke har prioriteret området. Også på den front er det blevet tid til fornyet omtanke.

Indsigt i lokale forhold er afgørende for en effektiv planlægning. En løsning, der er gangbar ét sted, kan af geografiske, demografiske eller logistiske årsager være umulig et andet. Derfor udføres effektiv civilbeskyttelse lokalt.

Danske Beredskaber foreslår, at også trygheden for borgeren og behovet for fortsat drift af de kritiske funktioner skal prioriteres, når vi i øvrigt er kommet i en situation, hvor der skal investeres bredt i Danmarks sikkerhed. Det kan f.eks. ske via de igangværende forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening og regeringen om den kommunale økonomi.

Konkret ser vi gerne, at der afsættes ressourcer til at genopfriske den kommunale beredskabsplanlægning, planerne for fortsat drift og kommunal/lokal krisestyring i samarbejde med kommunerne og de lokale institutioner, større virksomheder mv. Der skal være multifunktionalitet i beredskabsplanlægningen, så en indsats kan benyttes og gennemføres uanset bagvedliggende hændelse.

Vi vil også gerne klæde nøglepersoner på til at agere, hvis krisen indtræder, ved at uddanne den beredskabsansvarlige i enhver myndighed, kommune, forsyningsselskab, infrastrukturvirksomhed mv. til at indgå i beredskabsplaner, koordinere på tværs under alle forhold og i øvrigt på bedst mulig vis opretholde driften i enhver situation, hvor man må klare sig alene. Det vil også kræve lokale øvelser, koordineret af det lokale redningsberedskab. Det er dem, der har prøvet og øvet, der kan løse opgaven.

Krisestyring, beredskabsplanlægning og planer for fortsat drift kan ikke undervurderes, når det gælder befolkningens tryghed og sikkerhed. Det har de seneste par år vist os.

Derfor bør der i de kommende år afsættes fornyede ressourcer til at (r)etablere de fornødne planer og kapaciteter. For vi må erkende, at vi hos samtlige myndigheder i mange år ikke har prioriteret området. Også på den front er det blevet tid til fornyet omtanke.Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce