Annonce
Østjylland

Storme, regn og højere vandstand i havet bringer Kolindsund i fokus

<p>Tvisten om Kolindsunds fremtid har mange år på bagen. Her er vi i september 2008, da folketingsmedlem Ida Auken (SF) besøgte det inddæmmede område på Djursland. Arkivfoto: Flemming Højer</p>

Kolindsunds Venner er ikke i tvivl. Forandringer af klimaet vil sætte gang i debatten om Kolindsunds fremtid. Området kan hjælpe med at redde Grenaa fra oversvømmelser.

Annonce
Forandringer af klimaet i Danmark er godt i gang med at blive det mest hårdtslående argument for at genskabe en sø i Kolindsund.
Den filosofi har Kolindsunds Venner, der ser det inddæmmede område midt på Djursland som et aktiv i bestræbelserne mod at sikre ikke mindst Grenaa mod fremtidige oversvømmelser.
»Den stigende vandstand, øgede nedbørsmængder og flere stærke storme er helt klart ting, som beslutningstagere, borgere, foreninger og alle andre på Djursland bliver nødt til at forholde sig til. I den forbindelse kan der ganske enkelt ikke undgå at komme fokus på Kolindsund som en del af løsningen,« understreger formand Jesper Nielsen fra Kolindsunds Venner.
Kolindsunds Venner kom til verden i 1999. Siden er der sket vejr- og klimaforandringer, som blandt andet var åbenlyse i forbindelse med stormen »Bodil«. Foreningens beregninger viser, at en lignende storm ved en højere vandstand vil skabe store oversvømmelser i Grenaa.
De seneste år har Kolindsunds Venner fokuseret stærkt på Kolindsunds rolle som muligt sikringsområde i forbindelse med klimasikring af i første række Grenaa.
I bestræbelserne er der eksempelvis samarbejdet med Arkitektskolen Aarhus og Katolieke Universiteit Leuven om »Projekt Kolindsund - Ny Natur«. I den forbindelse gav arkitektstuderende fra de to læreanstalter bud på udformningen af et gendannet Kolindsund under vand.
Projekterne kom med bud på blandt andet etablering af en sluse ved Grenaa, en ny søfront i Grenaa og etablering af en vådområdepark på engarealer ved Kolind.
Materialet er givet videre til Syddjurs og Norddjurs kommuner. Jesper Nielsen er sikker på, at det får en rolle i det fremtidige arbejde for at trimme Djursland til forandringer i klimaet.
»Det er naturligvis en meget vanskelig øvelse. Den kræver samarbejde, visioner og et realistisk syn ud i fremtiden. Men lige nu er der fokus på klimatilpasninger, og det gør mig til optimist omkring visionen vedrørende en genskabelse af Kolindsund som sø,« forklarer Jesper Nielsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bakken Bears

Skrækpulje venter Bears i Champions League: - Det bliver nogle fantastiske kampe

Annonce