Annonce
Danmark

Storstilet trafikkampagne på vej, fordi: Jeg kører perfekt, men de andre ... sikke nogle idioter

Flerårig kampagne sætter fokus på vores trafikadfærd for at sikre større tryghed og færre ulykker. Arkivfoto: Kim Haugaard
Rådet for Sikker Trafik sætter ind med flerårig kampagne, der skal få os til at ændre trafikkultur. Undersøgelse viser nemlig, at vi er utrygge ved andre bilisters adfærd, men kun forsvindende få finder noget at kritisere hos sig selv.

Trafikkultur: Danske trafikanter, primært bilister, har to markante kendetegn: For det første bliver de forskrækkede over andres adfærd i trafikken. For det andet mener de, at de er bedre bilister end gennemsnittet.

Det bekræfter en ny Epinions-undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har fået udarbejdet. Undersøgelsen blev gennemført først på året med medvirken af 2.522 personer, hvoraf 85 procent var bilister.

Den er nu gennembearbejdet og analyseret i  Sikker Trafik, og bliver fulgt op af en flerårig kampagne, der sparkes i gang i august. Formålet er at ændre den enkeltes adfærd i trafikken.

Annonce

Helt konkret viser undersøgelsen, at 40 procent af landets trafikanter ofte eller meget ofte oplever at andre udviser en uforudsigelig adfærd, når de sidder bag rattet. Medregnes svaret "engang imellem" er procenten oppe på 81. Kun én procent mener, at de selv gør det.

- Dertil kommer en undersøgelse, hvor vi for nogle år siden spurgte, hvordan bilister vurderer sig selv i forhold til andre. Over 70 procent mente, at de var bedre bilister end andre, siger Jesper Hemmingsen, specialkonsulent i Sikker Trafik.

Ekstra risiko

Oplevelsen af, at andre foretager sig noget forkert er et trafiksikkerhedsmæssigt problem. Det er årsagen til, at Sikker Trafik med sin kampagne vil forsøge at få ændret trafikadfærden.

- Når folk optræder uforudsigeligt, spreder de utryghed, måske ligefrem forskrækkelse. Det gør trafikken ekstra risikabel og er dermed med til at øge antallet af ulykker, siger Jesper Hemmingsen.

Når bagvedkørende på motorvejene kører for tæt på er ét eksempel på en adfærd, der spreder utryghed og dermed øger ulykkesrisikoen, fremgår det.

Annonce

Misforståelser giver ulykker

Kampagnen vil fokusere på, hvad vi hver især kan gøre, så trafikken bliver mere tryg og sikker.

- Når nogle går uden for det forudsigelige, misfortolker vi hinandens gøren og laden, og så har vi ulykkerne, siger Jesper Hemmingsen.

- Misfortolkninger fylder meget. De færreste synes, at de selv gør noget forkert. Når man har undersøgt for eksempel vejvrede, hører vi tit folk fortælle, at de reagerer, fordi de bliver overraskede. Så er det instinktivt, at de giver fingeren eller dytter i hornet. Det er alle andre, der er nogle idioter.

Annonce

Kulturændring

Men sådan er det ikke, påpeger han. Alle kommer ind imellem til at lave fejl. Det er blandt andet det, kampagnen skal få flere til at indse og indrette egen opførsel i trafikken efter.

- Vi skal hver især blive bedre til at bruge reglerne; hold afstand, brug blinklyset, hold for rødt, lad være med at tage telefonen, når den ringer og lad være med at knalde speederen i bund, når det er gult. Det er en kultur, vi skal have ændret.


I trafikken handler det ikke om MIG, men om at vi alle skal komme sikkert hjem.

Jesper Hemmingsen, Sikker Trafik


Det klares ikke hen over et par dage. Der er tale om en langvarig proces, for det er noget grundlæggende, der skal ændres hos den enkelte. Derfor er  kampagnen planlagt til at løbe i minimum de næste tre år, måske de næste fem år.

- Vi har forskellige opfattelser af, hvad der er en god bilist. Nogle synes, man er det, hvis man kan køre hurtigt og tale i mobil uden det går galt. Tilsvarende har vi forskellige definitioner af, hvornår andre optræder uforudsigeligt i trafikken, og hvornår, og i det hele taget om man selv gør det.

- Det vigtige er at nå  rem til, at i trafikken handler det ikke om mig, men om at vi alle skal komme sikkert hjem. Man skal kigge indad, det er det, god trafikkultur går ud på, siger Jesper Hemmingsen.

De andre er mærkelige

2.522 danske trafikanter, hvoraf 15 procent ikke var bilister, fik i januar to spørgsmål:

Første spørgsmål var:  Hvor ofte oplever du, at andre trafikanter gør noget uforudsigeligt, som overrasker eller forskrækker dig?

Andet spørgsmål var: Hvor ofte sker det, at du selv kommer til at gøre noget, som kan overraske eller forskrække andre i trafikken, når du f. eks. kører bil, cykler eller går?

På første spørgsmål svarer 40 procent, at de meget ofte eller ofte blev forskrækkede over andres uforudsigelige adfærd - fordelt på 13 procent "meget ofte" og 27 procent "ofte." 41 procent svarer "en gang imellem." 2 procent svarer "aldrig," og 2 procent svarer "ved ikke."

På det andet spørgsmål svarer 1 procent, at de meget ofte eller ofte udviser en trafikadfærd, der kan forskrække andre - fordelt på 0 procent "meget ofte." 1 procent svarer "ofte." 20 procent svarer "en gang imellem," 61 procent svarer "sjældent," 12 procent svarer "aldrig," mens fem procent svarer "ved ikke."

Det irriterer

Epinion har i juni i år spurgt 908 trafikanter, hvad der irriterer dem mest ved andre trafikanters adfærd. De måtte give op til tre situationer. Svarene fordeler sig således:

Når bagvedkørende, ved bilkørsel, er for tæt på: 51 pct.

Når nogen under kørsel taler, skriver eller læser på håndholdt mobiltelefon: 40 pct.

Når der ikke holdes til højre på motorvejen: 32 pct.

Når folk i bil kører ind i et lyskryds, selv om der er kø:  27 pct.

Når folk kører over for rødt: 22 pct.

Når der overhales højre om på motorvejen: 18 pct.

Når der ikke gives tegn ved vognbaneskift: 17 pct.

Når der flette ind på motorvejen uden at hastigheden afpasses: 16 pct.

Når bilbaglygter ikke er tændt i mørke eller ved usigtbart vejr: 15 pct.

Når nogen kører for stærkt på den vej, hvor jeg bor: 13 pct.

Når nogen udviser vejvrede: 11 pct.

Når der køres over for gult: 5 pct.

Aldrig irriteret over andres trafikadfærd: 2 pct.

Ved ikke: 4 pct.

Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Stort smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Aarhus

Brancheorganisation: Regeringsforslag kan skade ungdomsuddannelser i provinsen

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Annonce