Annonce
Sport

Stort interview: Tom Søjberg har ændret kulturen i Brabrand så meget, at han selv har overtaget opvarmningen. Men venter det næste skridt for den succesfulde cheftræner?

Tom Søjberg blev ansat i Brabrand, da 2012 blev til 2013. Han overtog jobbet fra Lars Lundkvist, som egentlig allerede skulle være stoppet om sommeren, men som blev i klubben et halvt år ekstra, da holdet ikke kunne finde den rette træner. Foto: Ole Nielsen.
Tom Søjberg er med årene blevet en af de allermest markante skikkelser i århusiansk fodbold. Brabrand-træneren har til sommer stået i spidsen for holdet i ni og et halvt år, og holdet er berømt og berygtet i dansk fodbold for deres spillestil og udstråling. Stiften har taget en snak med Søjberg om hans mandskabsbehandling, om at blive selvom det hele brænder på. Og om fremtiden.

FODBOLD: "De sidste to, der ligger ned, tager 20 armbøjninger".

Det kan komme ud af det blå. Uden for kontekst er det en ret sær kommando, tenderende til det spørgsmålstegnsstillende.

Men for Tom Søjberg er det vigtigt, at truppen bliver holdt på tæerne. Også til træning.

Annonce

Også selvom en angriber måske har en lidt stiv ryg og lidt bevægelsesproblemer, er der no mercy. 

Men hvorfor?

Hvorfor skal spillere pludseligt lægge sig ned, andre gange skal de måske finde en at kramme for at undgå en uventet fysisk udfoldelse?

Fordi det er Tom Søjbergs måde at lede på.

53-årige Søjberg er blevet et ikon, for mange et synonym med Brabrand IF. Til sommer har han været i klubben i ni og et halvt år. Og lørdag står han i spidsen for holdet i det århusianske lokalopgør mod Aarhus Fremad. Dét, som også har fået navnet Derby della Vice-Capitale.

I sin første tid i klubben brugte han tid på at ændre den kultur, der herskede. I dag er det den kultur, som i virkeligheden gør, at Brabrand stadig kan bokse i 2. division, selvom samtlige af de 11 modstanderhold er i en anden vægtklasse.

Lederen skal følge eget eksempel

Han siger det flere gange, mens han sidder i et mindre sidelokale i Vejlby IK's gamle klubhus.

At man skal "walk the talk". Oversat til, at du skal følge de ord, du prædiker.

Klubhuset hører godt nok i dag med til 3. divisionsklubben VSK Aarhus' areal, men han har adgang, da han gennem sit job på Laursens Realskole bruger de omkringliggende baner til fodboldklassen.

Hvis Tom Søjberg skal følge de ord, han prædiker, skal det handle om ærlighed. Ikke noget med at holde folk hen, ikke noget med at love alt muligt til nye spillere.

Og ikke noget med at lalle rundt til træning. Glem det. Søjberg har selv spillet et år i tyske Eintracht Braunschweig, hvor han dog gik i stykker med ryggen.

- Jeg lærte det første halvår i Tyskland, hvor meget mere på man er i en udenlandsk klub. Alle danske spillere beskriver det jo meget godt, for de siger alle sammen, at i Danmark er man venner. Det forplanter sig også til træningen. I tysk fodbold er man eddermame ikke venner, og det er man heller ikke i weekenden.

- Men man lærer at spille på et helt andet abstraktionsniveau, og det lovede jeg mig selv, at når jeg kom hjem og blev træner, ville jeg bruge det. At man kan være mentalt klar og virkelig fyre den af og være koncentreret. Og hvad koster det? Nul kroner, siger Tom Søjberg.

Annonce

Har bestemt opvarmningsrutinen

Brabrand er i dansk divisionsfodbold berygtet for deres fremtræden på banen.

Nogle gange håner andre klubber det måske en smule, når de blåtrøjede jubler over et simpelt indkast, men det er en del af holdet.

Og det er en del af mandskabet at være 1000 procent klar, når holdet går på banen.

Tom Søjberg har selvdesignet træningsspil, hvor man skal være opmærksom på flere områder af banen. Hvor man skal holde øje med rum bag sig, selvom bolden måske er et helt andet sted på banen.

Jeg er ikke i tvivl om, at jeg vil ud og prøve noget, men hvad det er, ved jeg ikke. Det skal passe sammen og være mere end bare lige at køre en tur 50 kilometer til en anden divisionsklub. Mit helbred har skrantet. Jeg lå på Skejby tre uger i december, og jeg skranter stadig med mine knæ og mine skuldre. Så jeg har lovet mig selv, at jeg skal af sted på et tidspunkt.

Tom Søjberg

Han har sågar udformet en opvarmningsrutine til kampene.

- Jeg har tit diskuteret med vores fysioterapeuter om den opvarmning, vi laver. De synes ikke, at det er en opvarmning, som 100 procent matcher den opvarmning, de ville lave. Der spørger jeg jo så dem lidt udfordrende, hvor mange år de har fået et hold til at præstere weekend efter weekend, og det kan de jo så ikke sige, de har prøvet.

- Nogle opvarmer jo ved at slå afleveringer, som ikke er mere end fire meter lange, men det gør man jo aldrig i en fodboldkamp. Prioriteten i en opvarmning er, at spillerne skal kunne mærke hinanden. De skal kunne fornemme, hvad det her går ud på, og hvor vi skal være om lidt. De skal bygge hinanden mere og mere op.

- I vores opvarmning arbejder vi med ting, som fysiologisk ikke er helt korrekte. Men til gengæld sørger det for, at spillerne har fat i hinanden, og når vi er færdige med opvarmningen kan vi se, hvem der er klar og ikke klar, siger Tom Søjberg.

Annonce

Det handler om at være opmærksom

Han bruger endnu et engelsk udtryk. "Awareness". Den bedste danske oversættelse er nok "opmærksomhed".

Til træning, til kamp, i de i løbet af en uge ganske få minutter, som mandskabet skal være klar i pæren, skal de også være opmærksomme. Fastlåste på opgaven.

- Hver gang jeg får en ny assistent, og det er sket nogle gange, kaster de bolden ind i opvarmningsspillet (hvor holdet spiller mod hinanden i en firkant med formålet at holde bolden hos eget hold red.). Men nej, de skal spille bolden ind, for spillerne skal være supertusinde procent klar. Bolden skal spilles ind i foden, ind med det samme, så det siger bam, bam, bam, bam, og det eksploderer i hovederne og på fødderne.

- Det er i småting, det ligger. Vi har tyvstjålet det fra Colin Todd. Han havde "awareness", siger Tom Søjberg.

Annonce

Spillerne skal være klar

Colin Todd er i danske trænerkredse mest kendt som succestræner i Randers FC, hvor han ad to omgange skabte fremragende resultater. Især i 2013, hvor det både blev til en tredjeplads i Superligaen samt en pokalfinale, som dog blev tabt til Esbjerg.

Ikke alt matcher Tom Søjbergs trænerfilosofi, men en del af det gør.

For Todd ønskede at gøre op med den danske hygge-kultur. Og dét, sammen med den tyske Konzentration er blevet Brabrands væremåde.

Tom Søjbergs blå bog

53 år gammel 

Er gift med Lone og har børnene Anton og Mathilde. Anton er fuldtidsprofessionel i 1. divisionsklubben Vendsyssel, og Mathilde har spillet 12 kampe i kvindefodboldligaen for det hold, der i dag hedder AGF. 

Har været cheftræner i Brabrand siden januar 2013 og var træner for Brabrand, da holdet var i 1. division i 2017/18-sæsonen. 

Har været vidt omkring og har tidligere på seniorniveau trænet både Holstebro i 2. division, Kjellerup i Danmarksserien og Beder-Malling og Sabro i serie 1. Derudover har han også været cheftræner for Randers FC's U19- og U17-hold samt Skovbakkens kvindehold i Danmarks bedste række, som under Søjberg fik DM-bronze og var i pokalfinalen. 

- Han havde noget med, at spillerne ikke altid vidste, hvor de havde ham, og det synes jeg egentlig ikke om. Men de var hele tiden på tæerne og havde lidt noia på. Og der kunne jeg bare se, at det var rigtig sundt for dem at være klar hele tiden.

- Han havde nogle øvelser, som jeg også bruger i Brabrand. Lad os sige, at vi er ved at gøre klar til at spille til træning. Der skal hentes bolde, vi skal mødes og starte spillet op. Så råber jeg, at de to sidste, der ligger ned, skal tage 20 armbøjninger. Der er altid nogen, som kommer gående og tror, der skal snakkes. Så får man det der BANG, så skal du ligge ned. Så switcher det oppe i pæren, siger Tom Søjberg.

Annonce

Vær ærlig

Han siger selv, at han nu er heldig stillet. For hans filosofi er blevet adapteret af flere af klubbens kulturbærere.

Anfører Michael Pedersen er den, der går forrest og er efter medspillerne, hvis der bliver sjusket. Det samme er midterforsvareren Daniel Lundholm.

De næste i rækken er forsvarsspilleren Simon Vesterbæk og de to helt unge Magnus Poulsen og Rasmus Jensen, som er ved at lære tingene i Brabrand.

De er ved at lære det, så fødekæden er intakt. Men skal man være lidt grov, er der ikke ligefrem et hav af spillere at tage af.

Brabrand har en med afstand smallere trup end 2. divisionskollegerne, og flere gange i det nuværende forår har holdet spillet med bare en enkelt eller to spillere på bænken, som har bevist sig i Danmarks tredjebedste fodboldrække.

Af de, der er der, er Søjberg og hans ærlighed dog flere gange blevet brugt som en decideret årsag til, at man spiller i klubben.

Tom Søjberg i kamp mod Brønshøj i 2016. Arkivfoto: Ole Nielsen.

Tag bare Mathias Bonde, som skiftede til Brabrand fra Kolding i sommer, og hans citat til dette medie i efteråret.

- Jeg bed med det samme mærke i, at han var meget reel. Han overdyngede mig ikke bare med positive ting for at få mig til. Han sagde til mig, at: "Du er skidegod til det her, vildt god til det her. Og så er der det her, som vi skal forbedre." Han var konkret, og jeg er meget konkret anlagt. Tom troede stadig på mig og mente, at han kunne lære mig en masse, og det var det attraktive ved at skifte til Brabrand, sagde Mathias Bonde.

Tom Søjberg er enig i, at ærlighed og troværdighed er en vigtig ingrediens.

- Hvis jeg fortæller en spiller, at han er meget tæt på at spille, og jeg så spiller to andre i stedet, når der kommer en skade, mister jeg troværdigheden. Du kan gøre det en eller to gange, men hvis du kører dem hårdt, skal du også kunne leve op til det selv.

Han fortsætter:

- Mange klubber trækker for mange spillere ind, og pludselig har de en trup på 24 eller 26 eller 28 eller 30 mand, hvor spillerne er blevet snakket lidt ind i truppen, og når året så er gjort op, har de fået tre gange otte minutter på banen. Sådan er det ikke i Brabrand. Der tager vi dialogen om, hvilke kriterier vi stiller op, og hvad der skal forbedres. Den ærlighed har kostet os nogle spillere, fordi de gerne vil høre, at de er pissegode. Men vi har fundet ud af, at vi kommer længst med det andet.

- Man skal selv leve op til de handlinger, man forventer af andre. Så hvis man siger til en spiller, at han er så tæt på at spille, og han så ikke spiller, så er det ikke at "walk the talk.". Magnus (Poulsen red.) spiller 45 minutter ude mod FA2000 som angriber, fordi folk var skadet. Han var den, der bankede mest på, selvom han ikke kan spille angriber. Og jeg havde fortalt ham flere gange, at han var meget tæt på, og det kan jeg jo ikke sige uden at spille ham, siger Tom Søjberg.

Annonce

Blev, selvom alt brændte på

Men hvad så nu?

I dansk divisionsfodbold kan man ikke nævne Brabrand IF uden at nævne Tom Søjberg. Og omvendt.

Søjberg er med afstand den cheftræner, som har stået længst tid i spidsen for en klub i de tre bedste danske rækker. Til sommer er det ni og et halvt år siden, Søjberg startede op i Brabrand. Dengang kom han til fra de daværende 2. divisionskolleger fra Kjellerup.

Og Søjberg er blevet hængende. Gennem gode tider som i 2017, hvor det blev til oprykning til 1. division i allersidste spillerunde, efter oprykningen akkurat glippede året forinden.

Men der har også været den næsten ultimative nedtur. Den, som efterhånden er blevet fortalt et hav af gange. Der, hvor en trup sad efter en endt sæson og fik at vide, at som tingene så ud, ville holdet lukke på tirsdag.

Han siger selv, at den stærke følelse, den kultur han selv står som primus motor for, gjorde det umuligt at "smide geværet og smutte."

- Den stærke vi-følelse bider også bagi, for man skal selv være med til at spytte i næverne. Når man har skabt så stærk en vi-følelse, er det også svært ikke at sige til sig selv, at man skal være med til at forstærke den, når det brænder på, siger Tom Søjberg.

Men det var også en helt vild situation. Du gik personligt ned og fik nul kroner i løn som et led i, at det her kunne lykkes. Hvor tæt var du reelt på at sige stop? 

- Jeg havde besluttet mig for hen over julen 2020, at jeg kunne køre det færdig til sommeren 2021, for jeg havde strukket mig virkelig længe og udhulet min økonomi. Jeg kunne ikke blive ved med at forsvare, at vi spiste af min kones løn, for det var der, vi var. Men det var også der, klubben fandt penge og blev enige om, at de kunne give mig nogle penge igen og vokse videre.

Men tænk lige igen to gange. Kan du huske, hvornår en cheftræner i dansk fodbold sidst har siddet i ni og et halvt år?

Til sammenligning har AGF's David Nielsen siddet der i lidt over fire og et halvt år. Han er den længstsiddende træner i superligaen.

Annonce

Er der et næste skridt?

Tom, du er 53 år nu. Skal du videre fra Brabrand på et tidspunkt?

- Ja. Det skal jeg på et tidspunkt. Det skal jeg simpelthen. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg vil ud og prøve noget, men hvad det er, ved jeg ikke. Det skal passe sammen og være mere end bare lige at køre en tur 50 kilometer til en anden divisionsklub. Mit helbred har skrantet. Jeg lå på Skejby tre uger i december, og jeg skranter stadig med mine knæ og mine skuldre. Så jeg har lovet mig selv, at jeg skal af sted på et tidspunkt.

- Men som sagt skal det være spændende nok, for det vi laver i Brabrand er altså temmelig spændende. De første år var der fine muligheder for at komme videre, også da vi rykkede ned fra 1. division. Men jeg var tro mod min familie, og vi havde den aftale, at vi skulle aflevere Anton og Mathilde (hans to børn, red.) i gymnasiet med det rette afsæt, så de kunne klare sig med robusthed og styrke. Det er sket nu. Det kan også være noget eksotisk, men så længe Brabrand er rigtig spændende og tiltalende, skal det være noget, der kan sparke til skraldespanden, siger Tom Søjberg.

Hvad er spændende for dig? Er et nyt "Brabrand-projekt" spændende, hvor du med en lav økonomi skal stable noget på benene?

- Alt andet lige, hvis du kigger på "value for money", vil du gennem de sidste ti år sige, at de to, der har præsteret mest "value for money", er Tom Søjberg og Bo Zinck (cheftræner i Thisted FC red.) Jeg synes, jeg har bevist, at jeg har værktøjerne til et projekt som Brabrand. Hvis der er noget, som kunne være rigtig spændende, kunne det være at komme ind i et team med seks-syv rigtig dygtige spillere og lidt flere penge i det, så man kunne bygge noget op over tid.

- Jeg har i hvert fald vist med spillere som Jens Stage (midtbanespiller i FC København red.) og Mads Fenger (forsvarsspiller i svenske Hammarby, som Søjberg havde som ungdomstræner i Randers red.), at man kan finde spillere, som ikke har været noget som helst, og som nu løber rundt og er anfører i Hammarby og rekordholder i Randers. Men det skal stadig udfordres mod, at det stadig er spændende i Brabrand, siger Tom Søjberg.

Lørdag er han endnu engang på sidelinjen for Brabrand. Ude mod Aarhus Fremad i et lokalopgør.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bestseller-milliardær er Skotlands rigeste: Holch Povlsen er højlandets største jordbesidder

Sport For abonnenter

Kommentar: Hvilken succes, Skanderborg Aarhus har været. Og i næste sæson bliver det endnu bedre

Aarhus

Stole, glas og flasker fløj gennem luften: Vrede mænd raserede beværtning i Skolegade

Aarhus

Bjørn forsøger hele tiden at blive klogere på vin: Nu inviterer han til festival med sjældne vine i Risskov

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Byudvikling

Prisstigninger på grus og asfalt: Her er de vej- og stiprojekter i Aarhus, der må udskydes

Aarhus For abonnenter

Vibeke ville bare bruge MitID: Så dukkede Mortens fortrolige oplysninger pludselig frem

Sport

Topmålvogter på plads i Aarhus United

Aarhus

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Debat

De uuddannede og skæve eksistenser kommer også: Og vi skal hjælpe alle flygtninge alt det, vi kan

Byudvikling For abonnenter

Frederiksbjerg Torv skal friskes op: Mere grønt og røde bænke - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Østjylland

Søndag aften begyndte en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Annonce