Annonce
Østjylland

Stort kattedyr fanget på vildtkamera: Er 'pumaen' bare en stor tamkat?

Puma eller tamkat? Døm selv. Foto: Karsten Rindom Skov
Flere personer mente for en måneds tid siden, at de uafhængigt af hinanden havde set en puma, der var løs i skovene omkring Gammel Rye. Nu er der måske nye spor i sagen.

GAMMEL RYE: For en måned siden fortalte Århus Stiftstidende om en mystisk hændelse ved Gammel Rye. På en gåtur dagen før var Marianne Westphall blevet overrasket af et stort, kattelignende dyr i skovene øst for Gammel Rye.

I en granplantage øst for byen fulgte hun nogle hjulspor. Der fik hun øje på noget, hun bestemt ikke er vant til at se på sine ture i skovene.

- Jeg kom hen mod en lysning, hvor der kom et stort kattedyr susende ud på stien foran mig, fortalte hun til Århus Stiftstidende dagen efter mødet i plantagen.

Marianne Westphall beskrev dyret som cirka 70 cm højt, gråbrun og med runde ører. Og så huskede hun tydeligt halen, som var lang og lige, med tæt pels. Da dyret fik øje på hende, gik det hen mod hende og lagde sig ned, lidt som en kat gør det.

I dagene derefter gik spekulationerne på, om der var en puma løs i området omkring Gl. Rye. Spekulationerne fik ny næring, da en person først så, hvad hun selv mente kunne være en puma i skoven ved Funder Ådal. Samtidig blev et får fundet skambidt i en indhegning meget tæt på det område, hvor Marianne Westphall havde set kattedyret.

Annonce
Her ses den bagerste halvdel af kattedyret. Foto: Karsten Rindom Skov

Kattedyr fanget af vildtkamera

Var en puma løs i området, eller var det bare en stor hankat på opdagelse?

Nu er der nyt i sagen, der muligvis kan løse mystikken omkring kattedyret. Karsten Rindom Skov, Ry, har fire vildtkameraer i Rye Sønderskov. Lørdag 20. april tjekkede han billederne fra vildkameraerne. Et af kameraerne står ved en lysning i skoven, og på billederne fra netop det kamera ses et stort kattedyr, der bevæger sig henover lysningen. Kattedyret har en lys brunlig pels og nogle mørke aftegninger. Billederne afslører dog ikke umiddelbart, om dyret har runde ører, som er et af pumaens kendetegn.

Karsten Rindom Skov var noget overrasket, da han så billederne af kattedyret.

Kunne det være pumaen, som flere havde set i området? Han spurgte blandt andet i en facebookgruppe, men fik ikke et entydigt svar.

Karsten Rindom Skov har efterfølgende fået billederne vurderet af biolog Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum.

Biologens umiddelbare vurdering er, at kattedyret på billederne ikke er en puma, men derimod en tamkat.

Om det så også er den samme tamkat, der er set ved de tidligere lejligheder, eller om det er et helt andet dyr, der er fanget af vildtkameraet, er der ingen opklaring på.

Pumaer kan godt overleve i Danmark

For en måned siden slog direktør i Ree Park Safari, Jesper Stagegaard, fast, at en puma sagtens kan overleve i det danske klima.

- Pumaen er meget dygtige til at tilpasse sig og meget effektive jægere, og eksempelvis mindre husdyr kunne være glimrende bytte for en puma, sagde han til Århus Stiftstidende ved den lejlighed.

En rundringning dengang til en række zoologiske haver i Østjylland gav ingen resultat, så hvis der er eller har været en puma løs ved Gammel Rye, kan den være undsluppen fra en privat person, der ulovligt har holdt den som kæledyr.

Der er naturligvis også den mulighed, at der bare et tale om en stor tamkat på oplevelse.

Kattedyret er fotograferet i en lysning i Rye Sønderskov. Foto: Karsten Rindom Skov
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce