Annonce
Østjylland

Stort kattedyr fanget på vildtkamera: Er 'pumaen' bare en stor tamkat?

Puma eller tamkat? Døm selv. Foto: Karsten Rindom Skov
Flere personer mente for en måneds tid siden, at de uafhængigt af hinanden havde set en puma, der var løs i skovene omkring Gammel Rye. Nu er der måske nye spor i sagen.

GAMMEL RYE: For en måned siden fortalte Århus Stiftstidende om en mystisk hændelse ved Gammel Rye. På en gåtur dagen før var Marianne Westphall blevet overrasket af et stort, kattelignende dyr i skovene øst for Gammel Rye.

I en granplantage øst for byen fulgte hun nogle hjulspor. Der fik hun øje på noget, hun bestemt ikke er vant til at se på sine ture i skovene.

- Jeg kom hen mod en lysning, hvor der kom et stort kattedyr susende ud på stien foran mig, fortalte hun til Århus Stiftstidende dagen efter mødet i plantagen.

Marianne Westphall beskrev dyret som cirka 70 cm højt, gråbrun og med runde ører. Og så huskede hun tydeligt halen, som var lang og lige, med tæt pels. Da dyret fik øje på hende, gik det hen mod hende og lagde sig ned, lidt som en kat gør det.

I dagene derefter gik spekulationerne på, om der var en puma løs i området omkring Gl. Rye. Spekulationerne fik ny næring, da en person først så, hvad hun selv mente kunne være en puma i skoven ved Funder Ådal. Samtidig blev et får fundet skambidt i en indhegning meget tæt på det område, hvor Marianne Westphall havde set kattedyret.

Annonce
Her ses den bagerste halvdel af kattedyret. Foto: Karsten Rindom Skov

Kattedyr fanget af vildtkamera

Var en puma løs i området, eller var det bare en stor hankat på opdagelse?

Nu er der nyt i sagen, der muligvis kan løse mystikken omkring kattedyret. Karsten Rindom Skov, Ry, har fire vildtkameraer i Rye Sønderskov. Lørdag 20. april tjekkede han billederne fra vildkameraerne. Et af kameraerne står ved en lysning i skoven, og på billederne fra netop det kamera ses et stort kattedyr, der bevæger sig henover lysningen. Kattedyret har en lys brunlig pels og nogle mørke aftegninger. Billederne afslører dog ikke umiddelbart, om dyret har runde ører, som er et af pumaens kendetegn.

Karsten Rindom Skov var noget overrasket, da han så billederne af kattedyret.

Kunne det være pumaen, som flere havde set i området? Han spurgte blandt andet i en facebookgruppe, men fik ikke et entydigt svar.

Karsten Rindom Skov har efterfølgende fået billederne vurderet af biolog Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum.

Biologens umiddelbare vurdering er, at kattedyret på billederne ikke er en puma, men derimod en tamkat.

Om det så også er den samme tamkat, der er set ved de tidligere lejligheder, eller om det er et helt andet dyr, der er fanget af vildtkameraet, er der ingen opklaring på.

Pumaer kan godt overleve i Danmark

For en måned siden slog direktør i Ree Park Safari, Jesper Stagegaard, fast, at en puma sagtens kan overleve i det danske klima.

- Pumaen er meget dygtige til at tilpasse sig og meget effektive jægere, og eksempelvis mindre husdyr kunne være glimrende bytte for en puma, sagde han til Århus Stiftstidende ved den lejlighed.

En rundringning dengang til en række zoologiske haver i Østjylland gav ingen resultat, så hvis der er eller har været en puma løs ved Gammel Rye, kan den være undsluppen fra en privat person, der ulovligt har holdt den som kæledyr.

Der er naturligvis også den mulighed, at der bare et tale om en stor tamkat på oplevelse.

Kattedyret er fotograferet i en lysning i Rye Sønderskov. Foto: Karsten Rindom Skov
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffede

Læserbrev

Læserbrev: Jeg vil kæmpe med næb og klør, for at Aarhus aldrig får mere letbane

Helge Bay skriver 7. februar i et læserbrev, at letbanen er på vej til at blive en succes. Jeg spørger: Hvor? Letbanen er en katastrofe og en århushistorie af dimensioner. Og den bliver ikke en mindre katastrofe fremover. I Aarhus afskaffede man sporvognen i 1971. Faktisk havde man allerede nedlagt den første sporvogn, der var i drift fra 1884-1895. Hvorfor vil man ikke lære af sine fejl? Letbanen er et prestigeprojekt, som på ingen måde er designet til den trafik, som Aarhus har, og Aarhus får i fremtiden. Letbanen/sporvognen gav mening for 50 år siden, og før det, da færre havde biler, og færre mennesker boede her. Men Aarhus er en vikingeby. Byen er bygget op om, at gaderne skal være smalle, fordi man ikke havde brug for mere plads, da der var hestevogne til. Letbanen fejler også, ved at den overhovedet ikke fragter det antal passagerer, man havde forventet. Hvorfor? Fordi, som undersøgelserne også sagde, inden man byggede den, så flytter den under én procent af bilister over i kollektiv trafik. Til gengæld har letbanen været en direkte årsag til lukning af utallige busruter i de små byer og forstæder i Aarhus og opland. Derudover glemmer Helge Bay fuldstændig finansieringen. Hvem skal betale? Inden den første centimeter af letbanens etape 2 er lagt, koster det mindst 655 millioner kroner til omlægning af varmerør mm. Det kan man få rigtig mange busser for. Det smarte ved busser er også, at man kan flytte ruten, så den giver mening. Og så er de betydeligt nemmere at sætte i drift. Letbanen fylder alt for meget. Hvorfor skal den køre igennem det mest trafikerede kryds i Aarhus - krydset Nørreport/Kystvejen? Herfra kommer bilister fra færgen, Randersvej, Kystvejen og den nordlige del af Aarhus, samt fra midtbyen. Og så også en letbane? Det er helt tabt. Hvordan Helge Bay kalder en sporvogn for en "ny trafikløsning", er mig også en kæmpe gåde. Som sagt nedlagde vi den i 1971. Og så køber jeg ikke argumentet med, at det er den eneste CO2-neutrale løsning. Så vidt jeg ved, findes der også elektriske busser. Alt det her gør, at letbanen skal droppes. Og så har jeg hverken nævnt problemerne med frosten, eller den evige udskydelse af åbningsdatoen. Letbanen er gammel vin på nye flasker. Vi har prøvet det før og lagde sporvognene ned af en årsag. Forhåbentlig er der kun få mennesker, der ønsker at ødsle pengene væk på et så udueligt projekt.

AGF

Efter aflysning i Superligaen: AGF besejrede AaB i træningskamp

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Aarhus

Cyklister må ud på omvej: Den århusianske 'cykelmotorvej' står flere steder under vand

Annonce