Annonce
Aarhus

Stort politisk ønske om at hjælpe lukningstruet dyreinternat, men: Vi må være realistiske, siger borgmesteren

Dyreinternatet i Tranbjerg tager sig af alt fra herreløse katte til hunde og kaniner. Men nu er det dyrevenlige sted efter mere end 70 års arbejde i fare for at gå til grunde. Det skyldes især manglende indtjening på feriepasning af kæledyr på grund af coronaens nedlukning for rejser. Arkivfoto: Kim Haugaard.
Hvis Disney havde skrevet historien, så ville den uden tvivl slutte med et ægte julemirakel. Men i Tranbjerg er det lokale dyreinternats økonomiske problemer så afgrundsdybe, at 'Den lille pige med Svovlstikkerne' virker som en mere sandsynlig slutning.

AARHUS: Siden 1948 har dyreinternatet i Tranbjerg, The Voice of Pets, hjulpet dyr i nød.

Nu er dyreværnsforeningen selv kommet i alvorlig knibe.

Corona-krisen har smadret den 72 år gamle forenings økonomi i en grad, så dyreinternatet nu mangler 7,4 millioner kroner til drift i 2021 samt yderligere seks millioner kroner i 2022.

Annonce

The Voice of Pets' økonomiske problemer

  • Økonomien er i 2020 blevet så anstrengt, at dyreinternatet The Voice of Pets i Tranbjerg i september meldte ud, at truslen om lukning hang som en tung dyne over det gamle dyreinternat.
  • På den korte bane var der brug for at hente 1,5 mio kroner via en indsamling - et beløb der her kort før jul stort set er i hus.
  • På den længere bane skal internatet klare sig ved hjælp af en helt ny model, hvor sponsorer og støtte fra fonde skal stå for en del af indtjeningen, samtidig med at internatets medarbejdere skal hente penge ind til driften ved at tilbyde diverse tjenesteydelser som rådgivning og kurser.
  • The Voice of Pets direktør Jesper Søderberg forventer, at den model først er endelig på plads til januar 2023. For at klare skærene i 2021 og 2022 har han derfor søgt Aarhus Kommune om tilskud til at sikre driften de næste to år.

Onsdag 16. december skulle byrådet så tage stilling til et forslag fra den politiske løsgænger Dorthe Borgkvist, som opfordrer til, at kommunen hjælper dyreinternatet ud af den akutte kattepine ved at støtte det økonomisk.

- Vi må ikke miste denne unikke institution, som siden 1948 har klaret sig uden kommunal støtte. De får et lille tilskud fra staten hvert år på en halv måneds drift, ellers har de klaret sig selv. Nu rækker de hånden frem, og det er i sidste time, at vi kan gå ind og hjælpe. Vi har ikke andre steder som det i Jylland, lød det fra Dorthe Borgkvist til sine byrådskolleger.

Påpasselig borgmester

Forinden, før debatten blev givet fri, havde borgmester Jacob Bundsgaard (S) mod sædvane selv taget ordet.


Så vil jeg gerne, at man i Magistraten også drøfter, hvad der skal ske med alle dyrene, hvis ikke internatet overlever

Dorthe Borgkvist, byrådsmedlem


Han fornemmede tydeligvis, at der let kunne gå overbud i den og mindede derfor byrødderne om, at kommunens muligheder for at hjælpe dyreinternatet er ret begrænsede.

- Jeg tror, det er nødvendigt med en forventningsafstemning. Kommunalfuldmagten lægger begrænsninger på, hvad vi som kommune må støtte. Jeg vurderer ikke, det er muligt at nå i nærheden af de meget store beløb, der er bedt om, lød det fra borgmesteren, der tilføjede, at kommunens embedsmænd gennem længere tid har været i dialog med dyreinternatet for at finde mulige løsninger, og at man fortsat arbejder på sagen.

Annonce

Stor opbakning

Men står det til de øvrige partiet i byrådet, så bør der findes en løsning.

- Det er et meget sympatisk forslag, Dorthe Borgkvist her rejser. Vi kan ikke vende hovedet den anden vej, og jeg forstår, at Borgmesterens Afdeling allerede er i dialog med dyreinternatet. Jeg vil opfordre til, at der arbejdes på en hurtig løsning, som kan sikre overlevelse, og hvor man også gerne tænker kreativt. Hvis man nu kigger de forskellige afdelingers kasser igennem, så må der være midler til overs, som ikke har kunnet bruges på grund af corona, foreslog Venstres Gert Bjerregaard.

Dorthe Borgkvist (løsgænger) høster masser af ros for sit forsøg på at redde The Voice of Pets i Tranbjerg, men kommunen får svært ved omsætte de gode intentioner til kontante løsninger, vurderer borgmesteren. Foto: Axel Schütt

Og Lone Norlander Smith (EL) fulgte op:

- Vi i Enhedslisten støtter forslaget. Jeg har kigget ind i, hvilket opgaver dyreinternatet løser, og det handler jo ikke "bare" om herreløse katte. Stedet løfter også sociale opgaver. Eksempelvis tager man sig af hjemløses hunde, hvis deres herrer bliver indlagt, fortalte hun.


Aarhus Kommune må ikke afholde udgifter til en række af de aktiviteter, der finder sted i dyreinternattet. Det vil simpelthen være ulovligt, uanset om man kan finde pengene eller ej.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester


Dansk Folkepartis Knud N. Mathiesen var også berørt:

- Det her kald om hjælp skal vi naturligvis besvare, og i Dansk Folkeparti støtter vi 100 procent op om forslaget. Der bliver lavet den ene hjælpepakke efter den anden til virksomhederne, og det er også ok. Men så vil det også være rimeligt, hvis vi gav eksempelvis to-tre millioner kroner her og nu, så der kan komme ro på, sagde Knud N. Mathiesen.

Annonce

Så er der kun aflivning

Til sidst så borgmesteren sig nødsaget til endnu engang at påtage sig rollen som partykiller:.

- Jeg er nødt til at gentage, at i forhold til de ønsker, der her bliver rejst, så er det sådan, at Aarhus Kommune ikke MÅ afholde udgifter til en række af de aktiviteter, der finder sted i dyreinternattet. Det vil simpelthen være ulovligt, uanset om man kan finde pengene eller ej, fastslog Jacob Bundsgaard, som dog lovede, at hans magistratsafdeling vil gøre, hvad den kan for at finde en løsning inden for lovens rammer, men at det næppe vil være muligt at nå i nærheden af de syv millioner kroner, der samlet set er behov for allerede næste år.

Sagen vil nu komme til drøftelse i Magistraten, formentlig allerede mandag 21. december.

Til slut tog Dorthe Borgkvist igen ordet og takkede for støtten blandt de øvrige partier.

- Og så vil jeg gerne, at man i Magistraten også drøfter, hvad der skal ske med alle dyrene, hvis ikke internatet overlever...

Svaret på det hænger i luften - men mon ikke dyrenes skæbne bogstavelig talt er bundet op på dyreinternatets kamp for overlevelse.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Sport

Nordmand erstatter nordmand i Aarhus United: Forstærker med forsvarende dansk mester

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Erhverv

Kaspers Aarhus-startup går i kødet på betalingsgiganterne: Nu vil en af verdens største virksomheder med på rejsen

Annonce