Annonce
Aarhus

Stort skridt tættere på åbning af letbanen til Odder: Sidste ansøgning afleveret til Trafikstyrelsen

Togene kører dagligt frem og tilbage mellem Viby J og Odder, mens banens anlæg testes. Nu ser det ud til, at der også snart kan køre passagerer med togene. Foto: Henrik Lund

Aarhus Letbane har længe kæmpet for at komme i gang med at transportere passagerer mellem Aarhus og Odder. Nu er sidste ansøgning sendt afsted.

AARHUS/ODDER: Der har længe været spekuleret i og gisnet om, hvornår der igen begynder at køre tog mellem Aarhus og Odder.

Men nu ser det ud til, at der snart sker noget. I hvert fald har Aarhus Letbane i samarbejde med assessor afleveret den endelige ansøgning om godkendelse af strækningen mellem Aarhus og Odder til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Aarhus Letbane fremsendte fredag 17. august den endelige, overordnede sikkerhedsvurderingsrapport, der ligger til grund for en godkendelse af letbanestrækningen mellem Odder og Aarhus til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen (TBST). Dermed kan TBST begynde at behandle ansøgningen med henblik på en godkendelse. Hvornår det sker, afhænger af sagsbehandlingstiden og de spørgsmål, der kan dukke op undervejs, hedder der i en nyhedsopdatering på Aarhus Letbanes hjemmeside.

- Dialogen med TBST er god og konstruktiv, og Aarhus Letbane har derfor fortsat en forventning om, at strækningen mod Odder kan åbne i løbet af sommeren, skriver letbanen videre.

Optimisme hos Trafikstyrelsen

Hos Trafikstyrelsen er man optimistiske på letbanens vegne.

I et skriftligt svar til TV2 Østjylland skriver kontorchef hos styrelsen, Lars Korsholm:

- Vi har lige siden starten af året haft en rigtig tæt og god dialog med Aarhus Letbane, og vi er derfor trygge ved det materiale, som de har indsendt. Det skal naturligvis grundigt gennemgås, men der er rigtig gode indikationer på, at strækningen til Odder kan åbne inden sommerens udgang.

- Det betyder helt konkret, at vi forventer at kunne udstede en godkendelse, der giver letbanen mulighed for passagerdrift på strækningen til Odder. Vi er netop i disse dage i meget tæt dialog med henblik på at få afklaret de sidste udeståender i ansøgningsmaterialet. Hvis det hele falder i hak, forventer vi at kunne udstede godkendelsen inden udgangen af august måned, hedder det videre i svaret til TV-stationen.

Annonce

Udskydelse, aflysning og skuffelse

Trafikken på Odderbanen blev indstillet august 2016. Planen var, at banen i løbet af et år skulle forvandles fra dieseldrevet nærbane til elektrificeret letbane således at det var muligt at åbne for passagertrafik i august 2017. Men så fulgte udskydelse på udskydelse. Aflysning på aflysning og skuffelse på skuffelse.

Først blev åbningen af passagertrafikken på Odderbanen udskudt til november 2017, men da der opstod store forsinkelser med at komme i gang med trafikken på den indre strækning i Aarhus fra Aarhus H til Universitetshospitalet i Skejby, gik det hele i stå.

Belært af de erfaringer, valgte Aarhus Letbane fornuftigt nok at lade være med fortsat at sætte dato på den forventede åbning mod Odder og Lisbjerg.

I stedet har det siden nærmest heddet, 'vi åbner, når vi åbner'.

Annonce

Både til Odder og Lisbjerg

Mens Aarhus Letbane venter på, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen godkender ansøgningen fortsætter testkørslerne.

Bl.a. udføres der erfaringskørsel for letbaneførerne, så de kan øge kendskabet til strækningen inden driftsstart. Der udføres også test af ind- og udstigning på alle perroner, lige som der afprøves køretider i forhold til køreplanen.

En godkendelse af strækningen mellem Odder og Aarhus vil også omfatte godkendelse af den tre kilometer lange strækning mellem Universitetshospitalet i Skejby og Lisbjergskolen.

Når der foreligger en godkendelse, vil Aarhus Letbane arbejde på at åbne strækningerne til henholdsvis Odder og Lisbjergskolen for passagerdrift så hurtigt som muligt.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce