Annonce
Aarhus

Strøget får sin hidtil flotteste stjernehimmel

Strøgets nye stjernehimmel - den tredje i rækken - kommer op til jul og bliver den hidtil dyreste. Arkivfoto: Annelene Petersen

Næsten to millioner kroner koster den, men vi turde ikke andet, siger formanden.

AARHUS: Strøget i Aarhus får en ny stjernehimmel, der overgår alt, hvad vi hidtil har oplevet. Den kommer op til julen i år og koster næsten to millioner kroner - den dyreste af de tre, byen har haft.

- Det er århusianernes skyld, at det bliver sådan. Da stjernehimlen sidste jul ikke kunne mere, overvejede vi anden julepynt. Men vi fik så mange reaktioner om en ny stjernehimmel, at vi ikke turde andet, forklarer Lars Svendsen, der er formand for gadeforeningen Strøget, som betaler regningen.

Han og bestyrelsen oplevede 75.000 reaktioner på Facebook sidste år, da de nævnte, at stjernehimlen skulle skrottes.

- Folk ville ikke af med den, og julen ville aldrig blive den samme uden den, sagde de nærmest som i kor, forklarer Lars Svendsen.

Siden har foreningens bestyrelse været i gang med at finde en ny.

Annonce

Nye områder

Den nye bliver lige så lang som den hidtidige. Men som noget nyt kommer den også ind på Skt. Knuds Torv, og på Clemens Bro, hvor der ikke kan hænge noget over gaden, bliver der flot udsmykning på rækværket rundt om broen.

- Desuden bliver der langt flere detaljer. Mange flere af stjernerne blinker, og der kommer lysende snebolde. Det bliver et kæmpe lysshow, siger Lars Svendsen, der betegner den nye som en luksusmodel.

- Vi regner med, at den nye himmel kan holde i otte år. Heldigvis har vi sparet det meste sammen til den. Prisen bliver mellem 1,8 og 1,9 millioner kroner. Hidtil har vi lånt pengene og betalt af undervejs, men nu har vi dem, siger Lars Svendsen.

Reduceret strømforbrug

- Pengene er givet godt ud, for der findes vel ikke én århusianer, som ikke kender stjernehimlen, og alle skal til byen for at se den mindst en gang hvert år, siger formanden.

Stjernehimlen er den tredje, og ligesom den seneste har den led-pærer, så forbruget af strøm er reduceret betydeligt i forhold til den første himmel.

- Vi har arbejdet på sagen siden december og haft mange møder med forskellige leverandører, siger Lars Svendsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tilbagegang til det bedre

Der er ingen grund til at ærgre sig eller græde over, at der bliver lånt færre bøger på bibliotekerne i Aarhus end tidligere - hvis nogen skulle komme på den tanke. For der er masser af folk på bibliotekerne. De henter viden, lærdom eller erfaring på andre måder end ved at slæbe bøger med hjem. De låner også stadig bøger, bare lidt færre end tidligere. De nye tider er såmænd bedre end de gamle. For mulighederne for at finde det, man har brug for, er øget betydeligt. Selvfølgelig står bibliotekerne ligesom andre, der opererer med trykte ting, i et vadested. For ingen ved, om den trykte verden helt forsvinder. Det gør den næppe. Under alle omstændigheder har elektronikken helt forandret vores verden, oftest til det bedre, ja, selv i lande, der gerne vil bestemme, hvad deres indbyggere skal tro og mene, må magthaverne give op. Det er nemt at finde oplysninger og nemt at komme ud med sine budskaber. Både det århusianske hovedbibliotek Dokk1 og de 18 lokale biblioteker låner stadig bøger ud, så på den front har de en mission, men de er også blevet så meget andet. For eksempel et sted, hvor man henter elektroniske oplysninger på computeren. Der ydes også borgerservice, og så har især Dokk1 fået en hel stribe af nye, velfungerende funktioner. Både det sted og lokalbibliotekerne er blevet mødesteder, og det var helt genialt, da Dokk1 fandt ud af at lave aftaler på forhånd med foreninger, som nu har mødested i den grå diamant på havnefronten. Flere end 100 foreninger har deres faste mødested der, hvor de ikke alene har plads, men også adgang til mange funktioner, som de har brug for i forbindelse med foreningsarbejdet. Dokk1 er også blevet et sted, hvor studerende går hen for at læse og arbejde sammen to eller flere i grupper og en legeplads for forældre med mindre børn. Det er virkelig blevet et multikulturelt hus med en god atmosfære og brugbare platforme. At omkring 1,2 millioner hvert år besøger huset vidner om dets værdi. Og så gør det ikke så meget, at de færreste kommer for at låne bøger.

Danmark

Se Danmark: Med hesten til tandlæge

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce