Annonce
Aarhus

Strøgforening kæmper for at holde ens regler blandt butikkerne i en coronatid

Stativer uden for butikker giver tydeligt mersalg, oplever butikkerne. Men Strøgforeningen har indgået en aftale med myndighederne om at begrænse antallet af stativer for at give bedre plads og begrænse smitterisikoen for corona. Foto: Søren Willumsen
Nogle butikker har flere varestativer ude på Strøget, end det er aftalt med myndighederne. Det er fristende at overtræde reglerne, fordi det giver mersalg. Men Strøgformand ærgrer sig og opfordrer alle til at holde reglerne.
Annonce

AARHUS: Solen skinner, kunderne strømmer til, og pludselig står der igen stativer med tøj, sko og andre varer på Strøget. Men hov, var der ikke en aftale om, at det er forbudt at stille stativer ud for at give mere plads til, at kunderne kan passere hinanden uden smitterisiko i denne corona-tid?

Avisen tog en tur op og ned ad Strøget lørdag formiddag og kunne konstatere, at der var rigtig mange varestativer ude. Og de fristende varer lokkede helt tydeligt kunderne til at kikke og købe.

For to uger siden bragte vi en artikel om, at Strøgforeningen havde indgået en aftale med politiet og kommunen om at fjerne varestativer og gadesalg for at sikre, at kunderne ikke klumper sig sammen.

Strøgformand Claus Broberg næsten jublede over det gode samarbejde mellem de tre parter og døbte løsningen "den mindst dårlige løsning", for alternativet var slet ingen stativer eller ensretning af Strøget eller højre-venstre gåbaner. Nu fik man i stedet lov til at åbne Strøget mod at rationere stativer og skilte.

- Det er rigtigt, at aftalen fortsat gælder. Dog lavede vi i mandags en justering efter at afstandskravet blev sat ned fra to til en meter. Dermed fik vi lov til at lade bestemte butikker hver stille to stativer ud. Det er de butikker, der forhandler tøj, sko og lædervarer. Alle andre må kun stille et skilt uden for butikken, forklarer Claus Broberg.

Aftalen om Strøget

7. maj fortalte Strøgforeningens formand til avisen, at Strøgforeningen havde indgået en aftale med kommunen og politiet for at sikre god plads på Strøget. Aftalen betød, at:

  • Cykel p-pladser blev placeret på tilstødende veje til Strøget ved Banegårdspladsen, Rosenkrantzgade, Bispetorvet og Østergade/Amaliegade.
  • Stativer med varer og såkaldt gadesalg skulle fjernet fra Strøget for at give bedre plads. Fra 18. maj er aftalen justeret, så butikker med tøj, sko og lædervarer hver må have to stativer udenfor.
  • Ved lyskrydsene på Ryesgade/Sønder Allé og Søndergade/Østergade opsættes gul afstribning, der skal hjælpe fodgængere med at holde afstand.
  • Skilte på Strøget skal informere de handlende om de nye initiativer med cykelstativerne og manglende gadesalg.
Annonce

Ærgerlig formand

Derfor ærgrer det ham voldsomt, når han selv ved selvsyn kan se, at ikke alle kan tælle til to stativer.

- Vi har kommunikeret meget med butikkerne, men når nogle er fristet til at bryde aftalen, risikerer vi, at politiet laver et totalt forbud mod alle stativer. Så jeg har appelleret til, at alle overholder aftalen. Og jeg vil blive møgærgerlig, hvis nogle få ødelægger det for alle andre, siger Claus Broberg.

Aftalen om at holde styr på stativer og gadesalg fortsætter, indtil de tre parter aftaler noget nyt.

Fra Aarhus Kommune er driftschef Kim Gulvad Svendsen glad for samarbejdet. Kommunen har f.eks. lavet afstandsstriber ved lyskrydsene og sat midlertidige cykelstativer op i sidegaderne, som cyklisterne i parentes bemærket ikke benytter. De parkerer fortsat i stor stil på Strøget.

- Det er Strøgforeningen, der satser hele butikken ved ikke at overholde aftalen, og risikerer at få lukket for at have stativer udenfor. Men det er ikke kommunen, der skal håndhæve aftalen, det er politiet, siger Kim Gulvad Svendsen.

Annonce

- Mange sætter stativer ud

En af de butikker, der lørdag havde sat fem stativer med tøj udenfor, var butikken Only, der har fået rigtigt travlt i det gode vejr, hvor kunderne strømmer til, og tydeligvis gerne vil erstatte handel på nettet med en rigtig butik, hvor man kan mærke på varerne.

- Nu, du spørger, er jeg nok lidt bekymret over stativerne. De har været inde i en periode, men da styrtdykkede salget. Nu er de ude igen, og de har stor effekt. Reglerne er blevet ændret, men det er som om, at alle sætter stativer ud nu, så måske gælder reglerne ikke mere, forklarer butikschef Julie Melchior, der medgiver, at hun er i tvivl.

Men reglerne gælder, som Claus Broberg understreger.

For en kunde som Thomas Rytter, der lørdag var på slentretur på Strøget med datteren Freja gjorde skilte og stativer dog ikke nogen forskel.

- Jeg er overrasket over, at der ikke er flere mennesker, og jeg er helt tryg ved at færdes her.

Siden i mandags er reglen justeret, så butikker med tøj, sko og lædervarer nu må have hver to stativer udenfor. Foto: Søren Willumsen

I Ryesgade mødte vi tre skolekammerater fra Haldum-Hinnerupskolens 8. klasse: Johanne Sindberg Horn, Kristine Kyvsgaard og Signe Libergren. De haft hjemmeundervisning i to måneder og fik først lov at møde i skole igen i mandags. Så de har reglerne helt inde på livet.

- Vi tænker meget over at holde afstand. Der kan jo også være nogle kronikere her, så vi holder fortsat to meters afstand til andre, og kikker væk, hvis vi kommer for tæt på andre.

De synes også, der er mange tøj- og varestativer ude på Strøget.

- De er lidt i vejen, når der er så mange mennesker som her, for så kan man ikke så let trække til side, når der kommer nogen, mener de tre piger, der nød at komme på shoppingtur i det gode vejr.

Det er ikke lykkedes avisen at få en kommentar fra politiet til den gældende aftale og politiets tilsyn med den.

Flere butikker er tilsyneladende i tvivl om reglerne.
Stativerne tager plads på Strøget, og skal derfor begrænses for at give kunderne mulighed for at passere hinanden, lyder aftalen på. Foto: Søren Willumsen
Butikchef Julie Melchior fra Only har nok en fornemmelse af, at butikken har kørt rigeligt stativer ud, men det kan hun se, mange andre også gør. Foto: Søren Willumsen
Strøget var godt besøgt lørdag formiddag, hvor man har undgået at få ensretning i gaden, fordi der er indgået en aftale mellem flere parter. Foto: Søren Willumsen
Thomas Rytter og datteren Freja Berggren nød en hyggetur i det gode vejr. Og der slap også lidt tøj med i posen til datteren. Foto: Søren Willumsen
Skoleveninderne Johanne Sindberg Horn (tv), Kristine Kyvsgaard og Signe Libergren var på shoppingtur i Aarhus lørdag, og synes, at for mange stativer kan gøre det svært at passere andre mennesker i en coronatid. Foto: Søren Willumsen
Kommunens driftsafdeling har mærket op ved fodgængerfelterne for at minde borgerne om at holde afstand. Foto: Søren Willumsen
Skobutikker må også have to stativer ude. Men måske er det her lidt uautoriseret i forhold til muligheden for at komme forbi.
Kommunen har etableret midlertidig cykelparkering i sidegaderne. Men det har cyklisterne vist ikke opdaget.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Transplantationsrekord i Skejby trods covid: - Det er risikoen værd

Annonce