Annonce
Aarhus

Strøgformand efter to hårde måneder: Det er altafgørende, at butikkerne får lov at åbne nu

Spøgelsesstemning i midtbyen. Foto: Flemming Krogh
Den foreløbige udmelding om, at dele af detailhandlen kommer med i næste genåbning, vækker glæde blandt byens forretningsdrivende. Her glæder man sig til at tage imod kunderne, så snart der bliver givet grønt lys.

AARHUS: Byens butikker er efter cirka to og en halv måneds nedlukning mere end klar til igen at invitere kunderne indenfor.

Derfor bliver der krydset fingre for, at den foreløbige melding om, at en genåbning er på vej for butikker under 5000 kvadratmeter fra på mandag, holder stik.

- Vi er klar til at samarbejde med myndighederne og indføre de tiltag, der skal til for at lave en forsvarlig genåbning. Butikkerne i byen kæmper en brav kamp, og jeg håber, vi alle snart får lov til at åbne for kunderne igen, lyder det fra Christian Pedersen fra Bog & Idé i Aarhus C. i en pressemeddelelse.

Han bakkes op af Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening:

- Jeg har talt med flere medlemmer i dag (tirsdag, red.), og de glæder sig utroligt meget til at komme i gang. Vi har været lukket ned i to og en halv måned nu, så tidspunktet er meget velvalgt. Jeg er sikker på, at butikkerne kan tackle de restriktioner, der måtte komme. Jeg er også sikker på at kunderne i den grad glæder sig til igen at kunne bruge byens fysiske specialbutikker, siger han.

Samme melding lyder fra formand i gadeforeningen Strøget, Claus Broberg:

- Vi er klar til at åbne på mandag. Jeg er ikke bange for, at vi ikke kan håndtere situationen med begrænsning af kunder i butikkerne og afspritning, for vi har håndteret dygtigt før, siger han.

Den holdning deler Jens Birkeholm, branchedirektør i Dansk Detail, der har 2000 medlemmer og blandt andet taler på vegne af brancheorganisationen Danske Guldsmede & Urmagere samt kæder som Sportigan, Mr, Din Tøjmand, Kop & Kande, Boghandlerforeningen, Skoringen, Zjoos og Sport 24.

- Vores medlemmer tager pandemien meget alvorligt. Derfor er de alle klar til at strække sig så langt, det er nødvendigt, for at leve op til krav om afskærmning, afstand, afspritning og lignende tiltag, som myndighederne vurderer, er nødvendige for at gennemføre en fuldt forsvarlig genåbning, udtaler Jens Birkeholm.

Annonce

Appel - ingen pegefingre

For strøgformand Claus Broberg er det også vigtigt, at en genåbning bliver gennemført uden løftede pegefingre fra myndighedernes side.

- Det, jeg kan frygte, er, at man åbner med så mange løftede pegefingre, at kunderne bliver forvirrede over, om det nu også er trygt at komme ud at handle. Det ville være dumt, for vi skal have normaliteten tilbage, og der er handelslivet en af 'driverne', understreger Claus Broberg, der ærgrer sig over, at stormagasinerne ikke umiddelbart står til at komme med i denne genåbning.

- Det er møg-ærgerligt, hvis ikke Salling og Magasin kommer med. Jeg kan ikke se, hvorfor de ikke skulle kunne kontrollere, hvor mange kunder der er inde, siger Broberg.

Genåbningen

En ekspertgruppe har indstillet at udvalgsvarebutikker op til 5000 m2 genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Genåbningen gælder ikke udvalgsvarebutikker i storcentre.

Onsdag forventes regeringen at melde ud om, hvorvidt der kan lempes restriktioner, og hvilke restriktioner der vil blive forlænget efter 28. februar.

Kilde: Sundhedsministeriet

Kollegaen Claus Bech havde også håbet, at stormagasiner og butikscentre kom med i første hug.

- Stormagasiner og centre følger forhåbentlig med til april, hvis smittetallene fortsat ser fornuftige ud. Vi så selvfølgelig gerne, at alle åbnede nu, men vi må også bøje os for  ekspertvurderingerne, siger Claus Bech.

Annonce

Massive tab

For Strøgforeningens medlemmer, som tæller 88 butikker fra Banegårdspladsen til og med Clemens Bro, har de seneste måneders tvungen nedlukning trukket tunge veksler.


Al fysisk detailhandel har haft massive tab i denne periode. Hver eneste dag med nedlukning har kostet. Derfor er det altafgørende at få åbnet op nu.

Claus Broberg, strøgformand


- Medlemmerne har det hårdt. Det er måske den største misforståelse i nyere danmarkshistorie, at hånden er holdt under erhvervslivet, så man bevarer status quo. For det er ingenlunde tilfældet. Al fysisk detailhandel har haft massive tab i denne periode. Hver eneste dag med nedlukning har kostet. Derfor er det altafgørende at få åbnet op nu, siger Claus Broberg.

Ifølge en medlemsundersøgelse hos Dansk Erhverv risikerer hver tiende virksomhed på landsplan at lukke i løbet af de næste tre måneder. Bliver det forretninger i provinsbyerne og de små bysamfund, der må dreje nøglen om, kan det medføre en kædereaktion, der ikke blot får konsekvenser for de 125.000 arbejdspladser i udvalgsvarebutikkerne.

Det vurderer detailekspert Bruno Christensen i en pressemeddelelse:

– Selvom det ikke er alle butikker, der lukker i kølvandet på nedlukningen, så får lukninger konsekvenser for de tilbageværende butikker, fordi de begrænsede muligheder i det pågældende område, vil få forbrugerne til at søge mod andre indkøbsmuligheder, hvor de kan få deres behov stillet ét sted, udtaler han.

Den analyse deler Jens Birkeholm fra Dansk Detail.

– Der er ikke nogen tvivl om, at en fortsat nedlukning trods kompensationsordningerne vil være en dybt, dybt alvorlig situation, der vil koste mange butikker livet. Alle kan ikke reddes og mange provinsbyer vil være ekstra udsatte med svære konsekvenser for fremtidens lokale butiksliv, tilflytning og boligpriser, siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge Dansk Erhverv betyder den nuværende nedlukning i øjeblikket et månedligt produktionstab på fem milliarder kroner.

- Det er en surrealistisk tid, hvor mange er rigtig trængte, men omvendt tror jeg også, at når vi alle er vaccineret, og bylivet er kommet i gang, så vil Aarhus genrejse sig og komme stærkt tilbage, fordi det er den by, det er. Midt i det her, er det også vigtigt, at vi tror på fremtiden for byens fysiske butikker, siger Claus Bech.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Er den mere skånsom eller er det bare snak? Sådan er den nye corona-lyntest

Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce