Annonce
Aarhus

Strandene i Aarhus vrimler med badegæster: Livredderne kommer først om tre uger

Badesæsonen var sidste år - 2017 - den dårligste nogensinde med færrest gæster nogensinde, registrerede Trygfonden. Men her ved Moesgaard kunne livredderne i år i det gode vejr godt være sat ind tidligere end 29. juni. Foto: Flemming Krogh

De århusianske strande er fyldt med badegæster. Først om tre uger Trygfondens livreddere på plads. I år med med ny plads på Aarhus Ø.

AARHUS/SAKSILD: Tirsdag på grundlovsdag var de århusianske strande pakket med badegæster, men der var ingen livreddere.

Trygfondens Livreddere, der i Aarhus området sætter deres livreddertårne op ved Moesgaard Strand, det nye havnebad på Aarhus Ø, Den Permanente og ved Saksild Strand i Odder, er først på plads om godt tre uger. Helt præcis vil Trygfondens livreddere være på plads i sommerferie-perioden fra 29. juni til 22. august.

Mange har undret sig over, at livredderne ikke har været på plads i de seneste tre uger, hvor badevandstemperaturerne i Århus Bugten har rundet 20 grader celsius.

Hos Trygfonden ærgrer chefen for vandsikkerhed René Højer sig også. Men Trygfoden, der finansierer livredderne rundt på alle danske kyster, hvor de er placeret, har ikke haft noget valg.

- Hvis vi bare havde en tryllestav, ville Trygfondens livreddere være på plads nu. Men det at etablere livredderne, er ikke som at drive en iskiosk. Vi kan ikke bare sætte dem i sving, når det er godt vejr, siger René Højer.

Annonce

De 5 baderåd er strandens færdselsregler er rygraden i livreddernes oplysningsarbejde, fordi de fleste drukneulykker kan forklares med, at et eller flere baderåd ikke blev overholdt.Baderådene er udarbejdet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion i samarbejde med internationale livredningsorganisationer.

1. Lær at svømmeNår du kan svømme, kan du ofte redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vandetNår I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandetBrug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kendeEn ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syneHold dig tæt ved dine badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold derfor godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Kilde: Trygfonden

Livredderne optaget af eksaminer

Problemet for Trygfonden er blandt andet, at livredderne for 90 procents vedkommende er studerende, som lige nu er i sving med den endelige uddannelse som livredder, samtidig med, at mange af dem ikke har gjort deres studieeksaminer færdige. Derudover er tilladelserne til at sætte livreddertårnene op endnu ikke i hus.

- Det er et større puslespil med livreddertårnene. Blandt andet derfor, koncentrerer vi vores indsats med livreddere omkring sommerferie-perioden. Det er her, at der er flest mennesker ved stranden, og det er også derfor, de fleste drukneulykker sker på det tidspunkt. Det egentlige problem er, at vi har med det danske sommervejr at gøre, og det er svært at planlægge efter. Desværre. Der er ikke noget, vi hellere vil, end at skabe tryghed, siger René Højer.

Selv om Trygfonden gerne ville have været på strandene nu med sine reddere og surfboards, så håber fonden, at dens generelle indsats med at skabe sikkerhed til søs og ved badestrandene slår igennem i den tidlige badesæson. Det siger Anders Myrhøj, der er chef for driften i Trygfonden.

- Havet er jo åbent hele året, og vi står på flere ben, når det gælder badesikkerhed. Livereddere er ét. Information med blandt andet de fem gode baderåd er et andet, og det håber vi slår igennem, så kurven bliver knækket med færre drukneulykker. Vi har også 4500 kilometer kyststrækninger, og dem kan vi i forvejen kun dække med få fodgængerfelter i form af livreddere, siger Anders Myrhøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Nelson boede 14 år i en flygtningelejr: - Det betyder alt for mig at blive dansk statsborger

Annonce