Annonce
Aarhus

Street food-bølgen rammer Aarhus

Madmesse på Godsbanen i Aarhus

Der er grøde i byens street food-gryder, men der lurer samtidig en fare for, at for mange kokke er på vej ind på gadekøkkenernes markedsplads.

Det er ikke mere end godt en måned siden, at Kødbyens Mad og Marked slog sig ned i Den Rå Hal for en weekend og serverede street food til sultne århusianere, men allerede lørdag vender de københavnske madfestival-arrangører tilbage i forbindelse med det årlige julemarked på Godsbanen. Ganske som lovet ved det seneste besøg i øvrigt. For street food-bølgen skyller ind over Aarhus netop nu og med flere aktører på banen.

Annonce

»Hvis vi arrangører ikke forstår at samarbejde, så risikerer Aarhus at få fem markeder af svingende kvalitet i stedet for ét-to markeder på et højt niveau,« lød advarslen fra Jacob Wils Uhd Jepsen fra Kødbyens Mad og Marked dengang.

Det er Mads Poulsen, direktør for Spiselauget på Godsbanen, som står bag både weekendens julemarked og var samarbejdspartner på street food-markedet i november samme sted. Faktisk havde han også lagt billet ind på det kommende street food-marked, der i de sidste seks dage op mod jul indtager Bispetorvet, som Århus Stiftstidende beskrev torsdag. Men her står en anden aktør, Aarhus Street Food, nu som arrangør.

»Vi havde fået ja fra kommunen og en godkendelse til arrangementet på Bispetorvet, men da markedsføringsperioden ville være for kort, valgte vi at lade være med at bide på. Vi har også et marked i denne weekend at tage hensyn til,« forklarer Mads Poulsen.

I stedet valgte parret bag Aarhus Street Food, Britt Vorre og Thomas Bendtzen, at sige »ja tak« til invitationen, da de fik muligheden. Parret barsler samtidig med planer om at åbne et permanent street food-marked i Aarhus til foråret med 25 faste madboder og fem barer.

Endnu mangler Aarhus Street Food dog godkendelse af den endelige lokation, men Britt Vorre forventer, at alle formalia er på plads først i det nye år.

Byens nye permanente street food-marked vil i øvrigt være inspireret af Copenhagen Street Food, der holder til på Papirøen i Københavns Havn, mens markedet på Bispetorvet bliver en slags for-premiere for parret.

»Vi er jo spritnye i det her, men vi har 17 forskellige stande på plads ud af 18 mulige på Bispetorvet, selv om vi har haft kort tid til det. Det viser lidt om interessen fra aktørernes side og i forhold til det permanente marked har vi fået henvendelser fra mere end 80 aktører, hvor vi regner med at skulle bruge 30 i alt,« forklarer Britt Vorre fra Aarhus Street Food.

Hun frygter i øvrigt ikke umiddelbart konkurrencen med pop up-kollegerne på Godsbanen hverken på kort eller lang sigt.

»Vores permanente marked bliver en anderledes oplevelse med små gadekøkkener i faste rammer end pop up-arrangementerne. Derfor tror jeg også sagtens, at vi vil kunne eksistere samtidig,« siger hun.

Mads Poulsen fra Spiselauget på Godsbanen gik også længe med idéen om et permanent street food-marked i Aarhus, men han trak sig, da andre spillere meldte sig på banen.

»Jeg tror mere på pop up-konceptet, fordi vi den vej kan give markedet mere dybde og større alsidighed end med en række små restauranter samlet under samme tag. Derfor satser vi i stedet på knopskydninger i form af fem-otte større arrangementer hvert år blandt andet i samarbejde med Kødbyens Mad og Marked samt NorthSide Festival,« siger Mads Poulsen, som ikke er i tvivl, hvorfor street food-bølgen rammer byen nu:

»Aarhus er generelt en by i vækst og en førende studieby. Det gør efterspørgslen stor efter lækker mad til billige penge. Der er tale om en global tendens, som ramte København først, og som også har et stort marked i Aarhus, der samtidig bliver i-tale-sat som en ny gastro-hovedstad, men det vil vise sig, hvor mange street food-aktører byen kan bære.«

Ifølge avisens oplysninger er der minimum endnu en aktør med et permanent gadekøkken-marked på vej ind på den lokale street food-bane.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce