Annonce
Aarhus

Strikkede sig ud af stress: Maria skaber glæde med strik

24-årige Maria Bjerg står bag Instagramprofilen Skaberglæde, som bliver fugt af 32.700 strikkeentusiaster, Her deler hun sine erfaringer og laver strikkeskoler. - Det er glæden ved at skabe noget, der er drivkraften for mig, siger hun. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Glæden ved at skabe noget løber som en rød tråd gennem hele Maria Bjergs virke på Instagram, hvor hun står bag den populære profil Skaberglæde, der primært handler om strik.

AARHUS: Bevæbnet med tålmodighed, garn og strikkepinde og med en erfaren bedstemor ved sin side, gik Maria Bjerg for fire år siden i gang med at strikke for at arbejde sig ud af stress.

-  Jeg gik ned med stress af mange forskellige årsager. Jeg boede på daværende tidspunkt i samme by som min bedstemor, og jeg tænkte, hvis det skulle være mig og strik, så skulle det være nu. Jeg hev hende med ned i en garnbutik, hvor hun udpegede, hvad jeg skulle bruge og satte mig i gang, fortæller 24-årige Maria Bjerg, der havde lært at strikke lidt som barn.

Dengang blev det kun til et par skæve halstørklæder, men som voksen gik det hurtigt rigtig godt med strikkeriet.

Annonce

- Min første trøje var i tofarvet strik, noget som jeg aldrig havde prøvet før, men jeg var drevet af, at det blev jeg nødt til at lære, siger Maria og griner.

Det tog hende et halvt års tid at strikke trøjen færdig.

- Det var virkelig godt for min stress. Det var en mulighed for fordybelse i noget, som var langvarigt, men hvor jeg samtidig oplevede at få et produkt ud af det bagefter. Her havde jeg fornemmelsen af, at være i et univers, hvor jeg kunne bruge uendelig tid på at lave noget, og det havde jeg virkelig brug for på det tidspunkt, hvor det var stort, hvis jeg kom udenfor. Men selv om jeg havde brugt mange timer,  var de ikke spildt. Jeg stod tilbage med noget, jeg kunne have på og glæde mig over, siger Maria Bjerg.

Hun lagde et billede af den færdige trøje på Instagram og fandt ud af, at det var der også andre, der gjorde.

- Ret hurtigt kunne jeg mærke, at det var for stort til, at jeg bare kunne lade det ligge. Men også at mine venner nok ville blive lidt trætte af altid at se på mine strikkebilleder, fordi de ikke har samme interesse, så jeg oprettede min profil Skaberglæde, siger Maria Bjerg om profilen, som i dag har 32.700 følgere.

Men det er skaberglæden, som er omdrejningspunktet for Marias virke, og ikke de mange likes.

- Det var aldrig med en intention at være stor på Instagram, men fordi jeg kunne mærke, at det med strik gjorde noget sindssygt godt for mig, uddyber hun.

Skaberglæde er drivkraften

Nu er stressen væk, men glæden ved strik består og blomstrer vildt på Skaberglæde.

- Det er glæden ved at skabe noget, der er drivkraften for mig. Det er også derfor, jeg har brugt så meget tid på at lave strikkeskole under corona-nedlukningen, fordi jeg bare har lyst til at give den glæde videre, siger Maria Bjerg, der altid har dyrket det kreative.

Artiklen er en del af en serie om strik, der bliver bragt mellem jul og nytår. Mød blandt andre skaberen af Petiteknit, Mette Wendelboe Okkels, indehaveren af garnbutikken Genuina, craft-psykolog Anne Kirketerp, Kristine Sloth fra Yarnjunkies og andre der strikker, fordi de ikke kan lade være. Illustration: Jens Nex

Hun har tegnet og fotograferet en del, ligesom hun tidligere har sunget rigtig meget.

- Det var min identitet som efterskoleelev og senere på gymnasiet, at være 'musikpigen', men så kom der noget garn ind fra højre og overtog det fuldstændig, siger hun leende.

- Men jeg savner det mærkeligt nok overhovedet ikke. Jeg tror måske også, at når man er yngre, vil man gerne have noget, som er ens identitet, og så prøver man at leve op til noget. Sådan var det ikke med strik. Det var noget, som kunne være mit eget, og det var godt, siger hun.

- Strik var rent lystbåret, og det er det stadigvæk for mig, understreger Maria, der føler sig meget privilegeret over at have et rent glædesprojekt i sit liv, som hun kan bruge mange timer på.

Maria Bjerg står bag instagram-profilen Skaberglæde og elsker at strikke. Hun har altid gang i et strikkeprojekt, så trøjerne fylder efterhånden godt op i skabet, som hendes far har lavet til hende i bryllupsgave. Derfor hedder det passende 'Ægteskabet'. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Maria Bjerg er opvokset i Tilst og bor i dag i det nordlige Aarhus.

Som teenager flyttede hun til Vestjylland for at gå på gymnasiet og blev hængende i sit sabbatår. Her blev hun gift med sin mand Samuel i en alder af bare 21 år.

- Det er måske unormalt i dag, men det var det rigtige for os, og jeg har ikke fortrudt et sekund, siger hun.

For to år siden flyttede parret tilbage til Aarhus for at studere. Samuel læser samfundsfag, mens Maria læser psykologi på tredje semester på Aarhus Universitet.

Hun indrømmer, at rigtig meget af hendes tid går med Skaberglæde, enten med strikketøj i hænderne eller med tanker om, hvad hun skal prøve af i sit næste projekt.


Man kan hurtigt føle sig enormt forkert, når man ikke kan spejle sig i nogen. Det lavede jeg et opslag om med #smukistrik.

Maria Bjerg, stifter af Skaberglæde


Under corona har hun haft virtuelle forelæsninger på studiet, og det passer hende fint. Det giver mere tid til Skaberglæde.

- Profilen er vokset rigtig meget gennem det seneste år. Jeg er ikke ude i at skulle sætte studiet på pause, selvom jeg har da overvejet det. Men lige nu fungerer det rigtig godt for mig at kombinere strik med studierne, forklarer Maria.

Annonce

Sammen hver for sig

Et af hendes mest populære initiativer har været en 'knit along' (KAL, red.), hvor hun strikker live på Instagram.

- Lige efter lockdown udkom Petiteknit med en ny opskrift, som var forholdsvis begyndervenlig. Da der var så mange andre fine initiativer til ”sammen hver for sig”-beskæftigelser, opstod en spontan idé om en knit along, hvor jeg filmede fra start til slut undervejs i mit arbejde med stiktrøjen. Så vi strikkede sammen, men hver for sig. Jeg havde ikke tænkt at særlig mange ville deltage, men der var virkelig mange, der strikkede med, siger Maria og smiler stort.

Hendes strikkevideoer blev set cirka 20.000 gange undervejs i forløbet og er efterfølgende ligeledes blevet set af cirka 20.000. Efterspørgslen på knit alongs har været stor, så selv om det er tidskrævende, har hun gjort det to gange siden.

Økonomi skal ikke stå i vejen for glæden ved at strikke, mener Maria Bjerg fra Skaberglæde. Derfor laver hun strikkeprøver med garnalternativer til nogle af tidens populære strikkedesigns, så alle kan være med. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Maria bruger også meget tid på at strikke populære opskrifter i billigere garn, og deler sin viden på Skaberglæde, for en trøje i  de dyre garner, kan hurtigt løbe op i 800-1.000 kroner.

- Mine ’garnalternativer’ er et forsøg på at få alle med, siger Maria, der ofte får garn som teststrikker af strikdesignernes opskrifter, ligesom nogle firmaer også sender garn til hende, fordi hun har en populær profil.

- Jeg mangler ikke garn, men er selv studerende, så jeg ved, hvordan det er. Og hvis det er prisen, der afholder mange fra at strikke, så synes jeg, det er sindssygt ærgerligt. Jo mere jeg har dykket ned i de billigere alternativer, jo mere har jeg fundet ud af, at det sagtens kan lade sig gøre, så det her er mit lille forsøg på at lave public service, siger hun og smiler.

Annonce

Smuk i strik

Et andet af Marias inkluderende strikkeinitiativer er hashtagget "smuk i strik".

- Da jeg oprettede min profil, gik der lang tid, hvor jeg blot interagerede med 100-200 mennesker, indtil jeg for snart tre år siden lagde et billede op, hvor jeg fortalte omkring det at være størrelse XL på Instagram. Også ud fra den tanke, at der var mange opskrifter, som kun gik op til størrelse L, hvilket betød, at jeg ikke umiddelbart kunne strikke dem, siger hun og fortsætter:

- Man kan hurtigt føle sig enormt forkert, når man ikke kan spejle sig i nogen. Det lavede jeg et opslag med #smukistrik.

Hashtagget fik "sindssygt god" respons, og Maria fandt ud af, at hun ikke er alene om at have de tanker.

- Flere skrev til mig, at de aldrig havde turde tage et billede af sig selv og lægge op, men det turde de godt nu. Det gjorde mig rigtig glad, fortæller Maria.

Mange har taget hashtagget til sig, og i dag samler det over 6.700 billeder "af helt almindelige kroppe i strik", som Maria siger.

- Jeg er virkelig stolt over, at vi har vendt noget. Vi kan sammen hjælpe hinanden med at ændre på det.

Maria oplever, at mange strikdesignere i dag er meget mere inkluderede i deres størrelsesudvalg.

Hun er selv teststrikker for designeren Petiteknit, for det er vigtigt at teste designet, så det ser ens ud i alle størrelser.

- Det er megafedt at kunne være med til at præge, at der også kommer nogle velsiddende opskrifter i størrelse XL. Det er designerne virkelig kommet efter, siger Maria.

Maria Bjerg deler sine erfaringer og strikkeglæder på profilen Skaberglæde. Strikkeprøver er et vigtigt værktøj for at få det resultat, man drømmer om, siger hun. Og man kan sagtens stikke i billigere 'garn-alternativer', end det ofte dyre garn, som bliver foreslået i opskrifterne. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Hun er glad for at være en del af 'strikkeinstagram', der samler ligesindede om deres fælles lidenskab.

- Det er min oplevelse, at det er et hjørne af Instagram, hvor der ikke er nogle haters og negative kommentarer, som der ellers kan være på de sociale medier. Det er et fællesskab, hvor man mødes på trods af forskellighed, fordi man bare er glad for at strikke, siger Maria Bjerg.

Hun oplever, at folk hepper på hinanden, og at der er plads til alle.

- Har man brug for hjælp til at strikke, er der altid nogen, der vil hjælpe. Jeg har set folk efterspørge en rest af noget bestemt garn, som andre så sender helt til Norge for at hjælpe, siger hun og fortsætter:

- Særligt under corona har det været godt at have fornemmelsen af, at man måske sidder alene, men strikker det samme som 500 andre lige nu. Det er der også et fællesskab i, siger Maria og håber, at hun kan blive ved med at gøre sit til at inkludere flere i fællesskabet.

Annonce

Syning og surdej

Med Pippis motto i tankerne – "det har jeg ikke prøvet før, men det kan jeg sikkert godt finde ud af" – kaster Maria sig ud i mange nye kreative projekter. Som at sy sit eget tøj.

- Jeg mangler jo i forvejen strikketid, så det var egentlig dumt, men det har måske været mit coronaprojekt, ligesom andre har kastet sig over surdej - eller strikketøj, siger hun og griner.

- Jeg er ikke særlig god til det, men jeg elsker det. Igen fordi der er mulighed for at skabe noget og gøre det til sit eget. Det er megafedt at lære det, og der er mange ting, der lapper indover hinanden med at sy og strik. Jeg bliver dog mere sur på det at sy, siger hun lattermildt.

Maria Bjerg er altid i gang med noget kreativt. Hvis det ikke lige er strikkeprojekter, så er det en hjemmesyet kjole, en fin opslagstavle eller en smuk julekrans til døren. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Syprojekterne deler hun også med sine følgere på Skaberglæde, der vokser stødt, og nu også har fået et CVR-nummer, fordi Maria bliver inviteret til flere samarbejder. Det er dog ikke noget, hun kan leve af.

Skaberglæde

Maria Bjerg er 24 år og opvokset i Tilst. I dag bor hun og hendes mand Samuel i det nordlige Aarhus.

Maria Bjerg elsker at strikke og står bag Instagram-profilen @skaberglaede, hvor hun blandt andet laver strikkeskole og tester billigere garntyper, så det ikke nødvendigvis er dyrt at strikke.

Ved siden af Skaberglæde læser Maria psykologi på Aarhus Universitet.

- Jeg har ikke en forretningsplan og er egentligt allermest bevidst om, at det skal blive ved med at være et glædesprojekt. Det er noget, jeg gør, fordi jeg virkelig elsker det, understreger hun.

- Jeg har indgået nogle samarbejder, hvor jeg måttet sige nej tæt på deadline, fordi jeg kunne mærke, at der blev sat for mange krav, som gik i en retning, hvor jeg ikke kunne genkende mig selv i det, og så er det klart vigtigere for mig, at passe på mit lille projekt end at tjene nogle penge på det. Måske også fordi, det er startet som noget, der hev mig ud af en meget træls periode, og dét, der holder mig på en god vej, forklarer Maria, der fortsat øver sig i at passe godt på sig selv og lytte til sin mavefornemmelse.

- Jeg har gjort for mange ting, fordi jeg burde. Jeg tror også, det var med til at gøre, at jeg gik ned med stress. Burde har virkelig været en overskrift for mit liv, og det kan jeg stadig rammes af, selv om jeg er blevet bedre til at stå op for mig selv og lægge min energi dér, hvor det giver mening for flest mulige, men også for mig selv. Jeg er blevet mere bevidst i kraft af mit Skaberglæde-projekt. Det er vildt, at strik kan gøre så meget. Det bliver lige pludselig helt eksistentielt, siger hun og griner højt og hjerteligt.

- På den måde er det blevet symbolet på en vigtig proces.

Ti århusianske instagramstrikkere

Over 32.700 følger med i Maria Bjergs @Skaberglaede, der handler mest om strik men også lidt om at sy. Alt sammen med glæden ved at skabe i centrum.

Men Instagram er fyldt med kreative, århusianske strikkere, som du kan møde her:

  • Petiteknit, århusiansk strikdesigner med over 400.000 følgere. Står bag nogle af de seneste års mest populære stikkeopskrifter - @petiteknit.
  • Regitze Laustsen, der strikker og elsker farven lyserød @regitzelaustsen.
  • Sofie Rødkjær, strikker på livet løs, også som teststrikker for Yarnjunkies @sofieroedkjaer.
  • Maiken Brauner @mamabrauner beskriver sig selv som en strikkeglad dame fra Aarhus. Har en forkærlighed for grøn og humoristiske kommentarer til tilværelsen.
  • @claraeggers er en århusiansk strikke entusiast, som ofte har pastelfarver på pindene.
  • @pescno, Pernille Schirmer Grand har en kærlighed til garn og keramik, som hun gerne deler ud af.
  • Yarnjunkies er startet i foråret af influencer Kristine Sloth. Her kan man finde letforståelige strikkeopskrifter og garn - @yarnjunkiesdk.
  • Marie strikker ved siden af virket som antropolog og bunken med færdigt strikkede projekter vokser stødt @marierahbaek.
  • Noemi @strikkeblues har også altid noget på pindene.
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bankmanden fra Nørre Aaby var med, da professionel fodbold gjorde sit indtog i AGF: Han lavede det ulovlige skifte og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Royal løbefest vender tilbage til Aarhus i 2022

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Debat

Vores bymidter skal leve: På den måde tiltrækker vi nye familier til de mindre byer

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Fire personer er anholdt for lækage fra efterretningstjenester

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Annonce