Annonce
Aarhus

Strikkeguru deler tips: Det er blevet okay at nørde i strik

Lene Holme Samsøe har sammen med strikkecoach Charlotte Kaae begået opslagsværket, "Strik", der både er for novicer og nørder. Illustration fra bogen
Lene Holme Samsøe har i de seneste 30 år designet strik og skrevet opskriftsbøger. Hendes nye bog, Strik, gennemgår et hav af forskellige teknikker. For nutidens strikkere er til mere end bare ret og vrang.
Annonce

DANMARK: Italiensk opslag, raglanudtagninger og brioche. Russisk for nogle, for andre velkendte begreber. Det handler om strik, og er man kastet af, er der hjælpe at hente i bogen "Strik", som udkom 21. november.

Lene Holme Samsøe har sammen med strikkecoach Charlotte Kaae begået opslagsværket, der både er for novicer og nørder.

- Denne bog er helt anderledes end mine tidligere. Jeg følte, at der var et behov for sådan en bog, for de, der allerede eksisterer, er oversatte, og vi strikker bare anderledes i Skandinavien. Her har der de senere år været en rivende udvikling med et øget fokus på konstruktion og teknik, som der ikke rigtig har været før. For eksempel ser man ofte, at arbejdet begynder oppefra i stedet for nedefra, og man vil gerne have monteringsfri strik. Derfor virker oversatte bøger, hvor front, ryg og ærmer skal syes sammen, helt uaktuelt. Så mit udgangspunkt var, at det kunne være fedt at lave en bog, som passede til strikkeren i Skandinavien, forklarer Lene Holme Samsøe.

Annonce

Nye strikkere overhaler

Arbejdet med bogen har stået på i to år, og i mellemtiden er interessen for strik eksploderet.


I dag strikker folk ikke bare for at få en hue, men også for selve processen, og det at mærke, at man lærer nye teknikker og bliver bedre.

Lene Holme Samsøe, strikdesigner


- Vi kan se, at der er en interesse for teknik. Man vil godt nørde. Nu strikker man ikke længere for at spare penge. Det er blevet en passion at strikke, og man gør det, fordi man ikke kan lade være, siger Lene Holme Samsøe, der oplever, at det er blevet ok at være nørdet omkring strik på en helt anden måde end før.

Lene Holme Samsøes ny strikkebog hedder kort og godt "Strik". Den gennemgår en masse teknikker og er skrevet med henblik på strikkere i Skandinavien. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

- I dag strikker folk ikke bare for at få en hue, men også for selve processen, og det at mærke, at man lærer nye teknikker og bliver bedre. Det er en lige så vigtig del af det. Tidligere mødte jeg meget mere holdningen: Jeg har strikket i 50 år - ergo kan jeg det hele. I dag oplever jeg mange nye strikkere, som lynhurtigt overhaler den ældre strikker indenom, fordi man kan søge viden så mange steder, siger Lene Holme Samsøe.

Hun har altid strikket og begyndte allerede i gymnasietiden at interessere sig for selv at lave opskrifter.

- Jeg kan huske en ahaoplevelse med en lyserød strikkeprøve, hvor jeg fangede koblingen mellem hvor mange masker, der var på 10 centimeter, og hvor mange masker jeg så skulle slå op, siger Lene Holme Samsøe, der har haft eget CVR-nummer i 30 år.

Annonce

Populært at strikke

Striks popularitet skyldes også, at det håndstrikkede passer perfekt ind i modebilledet. Men samtidig har der været en god udvikling i udvalget af opskrifter.

- Tidligere var opskrifterne bundet op på garnproducenterne eller ugeblade. Nu kan alle lave en strikkeopskrift uden at have et forlag eller en garnproducent i ryggen. Det giver et større udvalg, og det er fedt og meget mere inspirerende, siger hun og fortsætter:

- Sociale medier giver alle mulighed for at nå ud med deres strik. Det er et fedt miljø, som også er blevet meget mere socialt, for man taler godt sammen, mens man strikker. Det er socialt accepteret, at man har strikketøj med, når man er sammen med andre. Man deler og inspirerer hinanden, og folk tør eksperimentere mere. Der er en meget mere legende tilgang til det at strikke.

Fakta om Lene Holme Samsøe

Lene Holme Samsøe har udgivet fire store strikkebøger og seks hæfter på eget forlag. Inden da er en lang række af hendes bøger udgivet på Politikens Forlag samt Lindhardt og Ringhof. Den første kom i 2004 og hed ”Pinde-venner”, en bog om at lære børn at strikke.

Hendes seneste bog, ”Strik” er skrevet sammen med strikkecoach Charlotte Kaae og udkom 21. november.

Find Lene Holme Samsøe på Instagram, @lene.holme.samsoe eller besøg hendes webshop, leknit.com

Lene Holme Samsøe opskrifter er tilgængelige på mange sprog, for det er ikke kun i Danmark, at pindene gløder.

Artiklen er en del af en serie om strik, der bliver bragt mellem jul og nytår. Mød blandt andre skaberen af Petiteknit, Mette Wendelboe Okkels, Maria Bjerg fra Skaberglæde, Yarnjunkies, indehaveren af garnbutikken Genuina og andre der strikker, fordi de ikke kan lade være. Illustration: Jens Nex

For små to år siden startede hun sin egen webshop og allerede dagen efter, væltede det ind med kunder fra – Sydkorea.

- Det viste sig, at jeg havde mange sydkoreanske følgere, det anede jeg ikke. Det er især mine mange designs med bladmønstre, som de er glade for. Nu har jeg også fået henvendelse fra en stor grossist i Sydkorea, siger Lene Holme Samsøe, som fortæller, at der også er gang i en strikkeopblomstring i USA og Tyskland, selv om de slet ikke strikker i så høj grad, som vi gør i Norden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce