Annonce
Horsens

Studietur blev springbræt: I dag studerer Signe kinesisk på universitet

Emilie Lyngkjær Vangkilde (til venstre) og Signe Lind Konradsen hentede væsentlige erfaringer, da de var på studieture i henholdvis USA og Kina.Foto: Søren E. Alwan
Studieture til fjerne destinationer åbnede Signe Konradsens og Emilie Vangkildes øjne for omverden. Førstnævnte læser i dag kinesiske studier, mens sidstnævnte overvejer at studere i udlandet.
Annonce

Horsens: Signe Lind Konradsen fra Horsens repræsenterer en svindende gruppe af studerende.

Hun læser kinesiske studier på Aarhus Universitet og bygger dermed sin uddannelse op om et fremmedsprog. Det, tyder noget på, er der færre og færre, der gør. Ifølge en optælling fra Det Nationale Center for Fremmedsprog er 32 sprog- og kulturuddannelser således blevet sløjfet på landsplan de seneste fem år.

Når 23-årige Signe Lind Konradsen alligevel er gået mod tendensen, handler det om ét springende punkt: en studietur til Beijing, hun var på, da hun gik i 3.g på Learnmark Gymnasium HHX i 2016.

- Studieturen blev springbrættet til, at jeg tog et halvt år til Kina efter gymnasiet og fik en kæmpe interesse for landet. Hvis jeg ikke havde været på studietur i Kina i 2016, havde jeg ikke læst kinesiske studier i dag, siger Signe Lind Konradsen, der betalte 10.000 kroner af egen lomme for at komme med på turen i 2016.

For mig betød det meget at komme ud og opleve verden. Det er paradoksalt, at undervisningsministeren vil indskrænke gymnasieelevers mulighed for at opleve verden, når der er stigende efterspørgsel på folk, der kan tale fremmedsprog.

Signe Lind Konradsen

Annonce

Efterspørgsel på fremmedsprog

En egenbetaling, der ikke kommer på tale i fremtiden, hvis det står til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Hun har nemlig foreslået et økonomisk loft på 3000 kroner på gymnasielle studieture. En forslag, der skal skabe mere lige vilkår blandt gymnasieelever uanset økonomisk baggrund.

- Tanken er fin, for ingen skal ekskluderes, men i stedet for et loft synes jeg hellere, gymnasierne skulle planlægge sig ud af det, så alle elever kan komme med. Man kunne eksempelvis forsøge at tjene penge ind til klassen, siger Signe Lind Konradsen, der i dag bor i Aarhus.

Som ung studerende oplever hun, at erhvervslivet efterspørger folk med kompetencer inden for fremmedsprog. Derfor har hun svært ved at se rationalet i at umuliggøre studieture som den, der banede vejen for hendes egen interesse for at studere et fremmedsprog.

- For mig betød det meget at komme ud og opleve verden. Det er paradoksalt, at undervisningsministeren vil indskrænke gymnasieelevers mulighed for at opleve verden, når der er stigende efterspørgsel på folk, der kan tale fremmedsprog, siger Signe Lind Konradsen, der læste kinesisk på A-niveau i gymnasiet.

Annonce

Kultur skal opleves

19-årige Emilie Lyngkjær Vangkilde var sidste år tre uger i Seattle i USA, hvor hun gik på college og boede hos en amerikansk værtsfamilie.

Studieturen med Learnmark Gymnasium, der var en af flere mulige ture på forskellige prisniveauer, var anderledes end alle andre skoleture, hun ellers havde været på.

- Jeg mødte en kultur, der ligger langt fra det, jeg kender, og jeg blev bedre til bare at springe ud i at snakke engelsk. Det var angstprovokerende, fordi det var tre uger på egne ben, og det var en kæmpe oplevelse, siger Emilie Lyngkjær Vangkilde, der bor i Brædstrup og går i 3.g på Learnmark Gymnasium HHX.

Inden hun tog af sted, havde hun aldrig overvejet, om et udenlandsophold kunne være noget for hende.

- Men nu overvejer jeg at studere i udlandet. Og det kommer af, at jeg oplevede kulturen i USA. Man kan ikke opleve en kultur gennem en bog, siger Emilie Lyngkjær Vangkilde, der betalte mellem 15.000 og 17.000 kroner for at komme med på studieturen.

Som studerende på Learnmark Gymnasium HHX og HTX bliver man tilbudt at komme på studietur under alle tre studieår. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Ikke som en tur til Prag

For hverken Signe Lind Konradsen eller Emilie Lyngkjær Vangkilde spillede det sociale element ind, da de besluttede at tage med på turene til Kina og USA.

- Det var ikke at forveksle med en tur til Prag, hvor man ser nogle seværdigheder og drikker øl om aftenen. Det her var noget helt andet, hvor vi gik i amerikansk skole, og netop det gjorde også, at der var nogle, som ikke tog med, fordi de ikke ville gå i skole på en studietur, siger Emilie Lyngkjær Vangkilde.

Signe Line Konradsen istemmer.

- Det handlede 100 procent om sproget og fagligheden, siger hun.

- Det handlede om muligheden for at komme tæt på det kinesiske sprog og prøve alt det af, som vi havde lært i timerne, siger Signe Lind Konradsen.

Signe Lind Konradsen (til venstre) var i 2016 10 dage i Beijing, Kina, mens Emilie Lyngkjær Vangkilde sidste år var tre uger i Seattle, USA. Foto: Søren E. Alwan
Som studerende på Learnmark Gymnasium HHX og HTX bliver man tilbudt at komme på studietur under alle tre studieår. Foto: Søren E. Alwan
Som studerende på Learnmark Gymnasium HHX og HTX bliver man tilbudt at komme på studietur under alle tre studieår. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Corona-smitte og fester med høj musik: Politiet fortsætter øget patruljering og tilsyn

Aarhus

Fup og fakta om corona-bølgen: Hvorfor er Aarhus ramt af coronasmitte lige nu?

Annonce