Annonce
Aarhus

Styr på corona-spredningen: Andre kommuner kan lære af Aarhus

Aarhus har fået styr på smittespredningen, blandt andet ved hjælp af mobilt testcenter. Arkivfoto: Flemming Krogh
I begyndelsen af august var der bekymring over corona-situationen i Aarhus. Siden er der kommet styr på spredningen. Smitten stiger nu andre steder i Danmark, som ifølge ledende overlæge bør lære af, hvordan Aarhus nedbragte smitten.
Annonce

AARHUS: I begyndelsen af august begyndte antallet af corona-smittede at stige kraftigt i Aarhus. I løbet af 14 dage blev der konstateret næsten 600 nye smittede - et gennemsnit på 45 nye daglige smittede.

Situationen var kritisk og det fik Aarhus Kommune til i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed at sætte 10 tiltag i værk, der skulle bringe spredningen af coronasmitten under kontrol. Blandt andet blev der indført krav om mundbind i den kollektive trafik - et tiltag der senere blev gjort landsdækkende. Desuden blev der påbegyndt en målrettet oplysningsarbejde over for borgerne.

Her lidt over en måned efter, at corona-smitten genopblussede i Aarhus, betegner flere Aarhus' arbejde for at få styr på smittespredningen som en succes.

En af dem er Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital i Skejby og professor på Aarhus Universitet.

- Jeg er imponeret over, hvor godt man har klaret sig i Aarhus. Da jeg så, hvordan tallene steg for en måned siden, der så jeg scenarier for mig, som ikke var særlig rare, hvis man ikke lykkes med en indsats, men nu gik det jo godt. Jeg synes, indsatsen har haft en usædvanlig imponerende effekt, siger han til TV2 Østjylland.

Annonce

Smittetallet rasler ned i Aarhus

Siden Aarhus Kommune satte turbo på indsatsen er smittetallet i Aarhus Kommune raslet ned. Således har det daglige antal nye registrerede smittede i Aarhus i den forgangen uge gennemsnitligt været på lige under 10.

Aarhus er dermed gået fra at være tæt på 80 til nu at have under 20 smittede per 100.000 indbyggere, skriver DR.

10 tiltag, som blev iværksat i Aarhus Kommune

Krav om brug af mundbind i forbindelse med kollektiv transport

Opfordring til at undgå offentlig transport, hvis andre transportmidler er mulige

Opfordring til hjemmearbejde i videst muligt omfang

Anbefaling om at begrænse trængslen i detailhandlen og skærpe andre smitteforebyggende tiltag i forbindelse med indkøb

Opfordring til øget opmærksomhed på afstandsanbefalinger i det offentlige rum, i restaurations- og forlystelsesbranchen og i kulturlivet

Opfordring til at følge Sundhedsstyrelsen gode råd for afholdelse af private fester

Anbefaling om, at fysisk fremmøde i gymnasier og andre ungdomsuddannelser udskydes i 14 dage

Anbefaling om, at ruskurser og andre arrangementer, som ligger forud for egentlig studiestart på videregående uddannelser aflyses eller udskydes

Opfordring til, at flest mulige aktiviteter foregår udendørs

Massiv informationsindsats målrettet borgerne i Aarhus.

Ifølge stadsdirektør i Aarhus Kommune Niels Højberg skyldes succesen med at nedbringe antallet af smittede blandt andet et mobilt testcenter, så århusianerne kunne blive testet i det område, hvor de bor.

Han fortæller endvidere til DR, at kommunen havde et tæt samarbejde med personer, der kunne nå de etniske grupper i byen - både boligforeninger, men også de etniske minoriteters egne foreninger.

- Jeg har eksempelvis været i dialog med vores somaliske forening hver eneste dag i hele perioden for at snakke om, hvad vi kan gøre sammen for at stoppe smitten. De har løftet en kæmpe opgave med at nå familierne, siger Niels Højberg til DR.

Annonce

Gør som i Aarhus

Mens der er kommet styr på smittespredningen i Aarhus, er de seneste dage går den forkerte vej flere steder i Danmark - især i Odense og København har smitten været stigende.

Søndag er 17 kommuner ifølge Ritzau over myndighedernes bekymringsgrænse ved 20 smittede per 100.000 indbyggere. Her topper Vallensbæk, Brøndby og Albertslund med over 60 smittede per 100.000 indbyggere. Aarhus derimod er under bekymringsgrænsen.

Lars Østergaard sagde lørdag ifølge TV2 Østjylland, at der ikke er nogen grund til at vente med at få iværksat lokale tiltag mod smittespredningen, ligesom man har gjort i Aarhus.

Lars Østergaard er imponeret over, hvor godt Aarhus har klaret sig. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Trods anbefalinger om det modsatte: Skole i Ry har sendt tre klasser på lejrtur

Annonce