Annonce
Aarhus

Styrelse fastholder prioritering af vacciner: Nødråb fra far til vuggestuebarn i Holme ser ud til at være forgæves

I øjeblikket er situationen helt speciel i mange vuggestuer og børnehaver. Dagtilbuddene holdes åbne på trods af corona-nedlukningen, og det har udløst krav om at rykke det pædagogiske personale frem i køen til at få en vaccine. En familiefar fra Holme er blandt fortalerne, men Sundhedsstyrelsen ser ikke ud til at ændre i de udmeldte prioriteringer. Foto: Henning Bagger
Familiefar ser gode argumenter for at straks at tilbyde det pædagogiske personale i vuggestuer og børnehaver vaccine mod coronavirus. Fagforening appellerer også til, at de ansatte vaccineres hurtigst muligt. Men Sundhedsstyrelsen ændrer ikke i vaccinationsprogrammet, som placerer pædagogisk personale i den allersidste af de 12 forskellige grupper.
Annonce

AARHUS: Der er ingen planer om at ændre i vaccinationsprogrammet.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen, som i løbet af de seneste par uger er blevet konfronteret med flere faggrupper med ønsker om at rykke frem i køen til vaccinationer.

Avisen har kontaktet styrelsen i forbindelse med en artikel, hvor Morten Aslak som far til et vuggestuebarn i Holme kræver en opprioritering af vaccinationer af de ansatte i dagtilbuddene.

Ifølge Morten Aslak har det store samfundsmæssige konsekvenser, når blot en enkelt ansat i et dagtilbud bliver syg. Det udløser en ugelang hjemsendelse og isolation af børnene i den berørte gruppe, og mange forældre må af den årsag neddrosle indsatsen på jobbet.

Men Sundhedsstyrelsen oplyser, at den holder fast i det udmeldte vaccinationsprogram med i alt 12 grupper. Programmets formål er at prioritere fordelingen af vacciner i forhold til forebyggelse af alvorlig sygdom og død.

- Derfor må man ruste sig med lidt tålmodighed, hvis man ikke er en af de grupper, som først får tilbud om vaccination. Alle, som vaccinerne er godkendt til, skal nok få tilbuddet om vaccine på et tidspunkt, når der åbnes bredt op for det, siger direktør Søren Brostrøm i et citat, som styrelsen henviser til.

Annonce

Prioritering på plads

Tilrettelæggelsen af corona-indsatsen i Danmark hviler i høj grad på et samspil mellem sundhedsmyndighederne og Folketinget.

Men Sundhedsstyrelsen har det overordnede ansvar for prioriteringerne i forbindelse med vaccinationsprogrammet. Det er styrelsen, der udpeger målgrupperne for programmet og udarbejder prioriteringslisterne for de 12 grupper.

Direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen fortæller, at fordelingen af vacciner sker i forhold til forebyggelse af alvorlig sygdom og død. Foto: Martin Sylvest

Sundhedsstyrelsen har tidligere oplyst, at pædagogisk personale som pædagoger, dagplejere, pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere hører til i vaccinationsgruppe 12 - altså den allersidste gruppe, som tæller "den øvrige befolkning".

Gruppe 11 er reserveret til personer, der varetager øvrige samfundskritiske funktioner. Det kategoriseres af Sundhedsstyrelsen som danskere, der er meget svære at erstatte.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at den for grupperne 11 og 12 vil  lave en faglig indstilling til Sundheds- og Ældreministeriet. Ministeriet træffer derefter en politisk beslutning om, hvilken rækkefølge tilbuddet om den gratis vaccination skal gives til danskerne i de grupper.

Det betyder altså, at Folketinget kan prioritere bestemte faggrupper. Men det er først muligt, når vaccinationerne af de 10 første grupper er afsluttet.

Annonce

Samfundskritisk indsats

BUPL repræsenterer pædagoger i dagtilbud, skoler, klubber samt specialskoler/klasser og specialtilbud.

Fagforeningen har gang på gang peget på behovet for, at medarbejderne i de åbne børnehaver og vuggestuer beskyttes bedst muligt mod coronasmitte.

Det skete blandt andet i denne uge, da Århus Stiftstidende fortalte om fremmødet af børn under den aktuelle corona-nedlukning. 7 ud af 10 børn dukker fortsat op for at blive passet.


Dertil kommer regeringens begrundelser for at holde dagtilbuddene åbne under den igangværende corona-nedlukning. De fortæller, at det pædagogiske personale udfører samfundskritiske opgaver. Det bør indgå i sundhedsmyndighedernes og politikernes vurderinger

Marianne Gilbert Nielsen, BUPL Århus


I BUPL Århus ønsker formand Marianne Gilbert Nielsen, at pædagogerne vaccineres mod coronavirus hurtigst muligt. Det gælder også på specialskolerne, som regeringen også holder åbne under den aktuelle corona-nedlukning.

Men Marianne Gilbert Nielsen vil ikke pege på de grupper, som på grund af en opprioritering af det pædagogiske personale skal skubbes længere ned på prioriteringslisten.

- Den opgave overlader jeg til sundhedsmyndighederne, som har kompetencer på området. Men personalet i dagtilbuddene er i front i forhold til smitterisiko. Dertil kommer regeringens begrundelser for at holde dagtilbuddene åbne under den igangværende corona-nedlukning. De fortæller, at det pædagogiske personale udfører samfundskritiske opgaver. Det bør indgå i sundhedsmyndighedernes og politikernes vurderinger, siger formanden.

Formand Marianne Gilbert Nielsen fra BUPL Århus understreger, at det pædagogiske personale i dag- og specieltilbud under den aktuelle corona-nedlukning yder en samfundskritisk indsats. Ifølge formanden bør politikere og myndigheder huske på det, når de prioriterer uddelingen af corona-vacciner. Foto: BUPL
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Store vaccinedag forløb smertefrit: Vaccinationscentret på Aarhus Ø er klar til at stikke mange flere

Erhverv

Tidligere AGF-direktør forfremmes: Skal stå i spidsen for en ny afdeling hos EDC Erhverv

Annonce