Annonce
Østjylland

Styrk nærdemokratiet og få en bedre kommune

Annonce

LÆSERBREV: En forudsætning for et velfungerende demokrati er en velinformeret opposition, der holder magthaverne i skak via en oplyst demokratisk debat. I Skanderborg Kommune oplever jeg, at den famøse og teknokratiske styreform, populært kaldet "Skanderborg-modellen", bevirker, at ikke mindst oppositionspolitikerne har vanskelige arbejdsvilkår. Dette svækker vores nærdemokrati. Jeg vil derfor arbejde for at forbedre den til enhver tid siddende politiske oppositions arbejdsvilkår.

Et af mine mål er at få tilbageført mere af den reelle, og ikke bare juridiske, magt til byrådets politikere. I modsætning til embedsfolk så kan politikere nemlig indsættes og udskiftes efter borgernes behag hvert fjerde år. Dette er et helt centralt og disciplinerende led i en velfungerende demokratisk kontrol.

Skanderborg-modellen betyder, at borgmesteren og administrationen til sammen har for meget magt og alt for let spil til at klappe sager af i det skjulte med den uheldige konsekvens, at borgmesterens politik ikke altid i tide møder det nødvendige modspil fra oppositionen og det øvrige byråd. Dette skyldes bl.a., at oppositionen ofte - og i øvrigt helt urimeligt - bliver forholdt vigtige oplysninger. Dette var eksempelvis tilfældet i de triste og alvorlige ombudsmandssager vedr. den ulovlige overvågning på Sølund, hvor politikerne ikke blev orienteret, og i sagen vedr. racerbanen på Wedelslund.

Kort fortalt, så nærer jeg ikke stor tillid til den særprægede men selvvalgte styreform i kommunen. Den meget magtfulde centraladministration er både blevet for stor og for dyr i drift, og der bliver begået for mange graverende fejl. Det overordnede ansvar for dette forhold er, ifølge reglerne, borgmesterens.

Det er endvidere bekymrende, at kommunens centraladministration nu på den ene side anerkender, at den er blevet en voldsom magtfaktor, mens centraladministrationen på den anden side lægger afstand til ideen og idealet om et neutralt embedsværk og ønsker at agere mere og mere politisk. Man bør fra politisk hold sige fra overfor denne betænkelige udvikling. Skanderborg-modellen må til eftersyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Kæmpeslagsmål i Viby: 21-årig mand blev stukket flere gange

Annonce