Annonce
Blog

Succesfuld livsstilsændring: Hvad, hvor, hvornår

Selv det at tænke på sine mål, når han får lyst til en burger eller den 3. portion, har sjældent nogen effekt på, hvad han indtager. Mads har brug for en plan – en ”Hvis … så …”-plan, der udspecificerer HVAD, HVOR, og HVORNÅR.

Det er en udbredt myte, at hvis man blot er motiveret nok, så skal man nok lykkes med at få ændret livsstil. Heraf følger så misforståelsen, at hvis man IKKE lykkes med eksempelvis kostændringen eller rygestoppet, så er det, fordi man ikke var motiveret nok.

Der er imidlertid meget store mængder forskning, der viser, at stærk motivation rigtig nok er grundlaget for en livsstilsændring – men sjældent kan stå alene. Rigtig mange faktorer er involverede i dette hul mellem intention og handling. En af disse faktorer handler om, at hjernen har brug for konkrete tegn på, hvad der skal gøres hvor og hvornår, for at kunne omsætte motivationen til reel handling.

Lad os sige, at Mads ønsker at tabe 20 kilo, fordi han er bekymret for sit helbred. Dette stærke ønske fortæller imidlertid ikke Mads’ hjerne, hvor, hvornår, eller hvordan den skal omsætte dette ønske til handling. At Mads tænker på sin vægt og sundhed, når han går i seng, eller mens han står og arbejder på værkstedet, hjælper ham ikke.

Selv det at tænke på sine mål, når han får lyst til en burger eller den 3. portion, har sjældent nogen effekt på, hvad han indtager. Mads har brug for en plan – en ”Hvis … så …”-plan, der udspecificerer HVAD, HVOR, og HVORNÅR. Hvad han skal gøre for at nærme sig sit mål skal formuleres som en helt konkret handling, eksempelvis ”fylde halvdelen af tallerkenen med grøntsager” (”spise sundere” vil virke mindre godt, da hjernen har vanskeligt ved at identificere, hvad der skal til for at opfylde dette kriterium).

Hjernen har også brug for et ”hvor” og ”hvornår” for at kunne identificere den situation, hvor handlingen skal udføres (eksempelvis hver gang han køber frokost i kantinens buffet). Det vil forøge chancen for, at handlingen huskes, fordi hjernen kan identificere helt konkrete tegn på, at ”nu er det nu, jeg skal udføre planen” – eksempelvis ved synet af kantinen, følelsen af kantinebakken i hånden, de velkendte lyde af frokosttravlheden i lokalet. Alle disse sanseindtryks evne til at udløse handlingen kan oven i købet styrkes med en enkel øvelse: 1 gang om dagen i 2 uger lukker Mads øjnene og forestiller sig så livsagtigt som muligt, at han er i situationen, hvor den nye handling skal udføres (kantinen ved frokosttid) og forestiller sig så livsagtigt som muligt, at han går hen til buffet’en og øser salaten op. Denne øvelse vil danne forbindelse mellem sanseindtrykkene i kantinesituationen og udførelsen af handlingen, hvilket forøger sandsynligheden for, at handlingen vil blive aktiveret, når Mads er i pågældende situation.

Så: Er du stærkt motiveret for en livsstilsændring, kan det hjælpe dig at få formuleret helt konkrete handlinger, som er trin på vejen til at gennemføre ændringen - Mads taber nok ikke 20 kilo udelukkende ved salat-handlingen. Der er formodentligt mange andre ”Hvis … så …”-planer, knyttet til mange andre situationer, han også skal have formuleret. Identificér hvor, hvornår og hvordan disse handlinger skal udføres. Tag en plan ad gangen og forestil dig så levende som muligt, at du er i situationen og udfører handlingen. Gentag denne mentale øvelse 1 gang om dagen i 14 dage, og du er godt på vej til at danne en ny vane som en del af din livsstilsændring.

Annonce
Anette Schnieber, Ph.D., psykolog, VIA Ernæring & Sundhed
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå - lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1

Bølgerne går højt omkring byudviklingen i Aarhus, og denne avis har sammen med FO netop afholdt et offentligt møde derom på rådhuset. Der var mødt omkring 500 op til mødet (om det er mange i en by med 300.000 indbyggere, skal jeg ikke kunne sige), og det har allerede forårsaget et par læserbreve. I dag (21. ds.) et af Svend Carstensen, der anbefaler at bygge boliger i midtbyen uden parkeringspladser. Man må så købe sig til en parkeringsplads eller/og cykle. Begge synspunkter – boliger uden parkeringspladser og at cykle – var fremme på mødet. Det at cykle blev fremhævet igen og igen og bliver det i øvrigt meget ofte alle steder. Og det er helt sikkert også sundt og ikke miljøbelastende. Men hvorfor er der aldrig én, der nævner, at man kan gå. Det er da helt uden mekanisk hjælpemiddel af nogen art og lever på den måde fuldstændig op til ønskerne om at nedsætte køb af al industrielt fremstillet. At vi så ikke når målet (i fht. CO2-udledning, red.) alligevel, er noget helt andet. Der skal globale krav om indskrænkninger på flyrejser, al godstrafik over på bane, og næste bilkøb skal være en el- eller hybridbil. Men det at gå er dejligt, sundt, og du ser og oplever meget mere, end hvis du sidder i egen bil eller i et offentligt transportmiddel. Selv bor jeg på Langenæs og bruger aldrig bilen, hvis jeg skal ind til midtbyen. Det tager et kvarter til tyve minutter, så er du ved banegården eller rådhuset, og fem minutter mere, så er du ved domkirken. GÅ-GÅ-GÅ. Lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1, og lad København, som vi alligevel ikke kan nå, forblive Danmarks cykelby nr. 1.

Annonce