Annonce
Debat

Sundhed er mere end bare kommunen: Humlen er at skabe det liv, der giver mening

"På Folkestedet i Aarhus arbejder vi eksempelvis med at sætte frivillighed og sundhed sammen ved, at århusianerne selv er med til at skabe deres egne sundhedsforløb og senere blive frivillige i disse", skriver Otto Ohrt. Arkivfoto: Flemming Krogh

DEBAT: Sundhed er sjovt. Sundhed er livsglæde. Det skal vi være sammen om som århusianere.

Som kommune og sundhedsafdeling er vi optaget af at lykkes med sundhed, men vi lykkes kun, hvis vi er sammen om det. Det kræver fælles fodslag med både byens lokale aktører og århusianernes eget engagement. Det kræver et endnu stærkere samarbejde på tværs af det nære sundhedsvæsen, kommune og hospital til erhvervslivet, organisationer, patientforeninger, fritids- og idrætsforeninger, uddannelsesinstitutioner og frivillige.

Heldigvis starter vi ikke fra et nulpunkt. Samspillet blomstrer allerede. Hvis man vil opleve det, kan man smutte forbi Gellerup og se etableringen af Børne- og Sundhedshus Vest. I Gellerup vil århusianere om lidt møde et hus, hvor sport- og fritidsaktiviteter, praktiserende læge, daginstitution og folkesundhedsaktiviteter for hele familien vil være under samme tag.

Annonce

Vi skal dyrke samspillet og sammenhængende med århusianerne overalt. Gennem tæt samarbejde og dialog med foreningerne bliver vi hele tiden klogere på, hvordan vi bedst bygger bro, så de lokale foreninger blomstrer og er den naturlige forlængelse af et kommunalt forløb.


Det er vigtigt, at vi som kommune inviterer århusianerne og byen inden for i debatten og udviklingen af vores politikker og sundhedsløsninger på udfordringer, da det giver løsninger, vi som kommune ikke selv har set. Det har vi en stor tradition for i vores sundhedspolitik.


I Aarhus giver vi aktivitetspas til mennesker, der får et sundhedstilbud, og som ikke kan betale kontingent til en fritids- eller idrætsforening. Med aktivitetspasset giver vi et tilskud til borgeren samtidig med, at den lokale forening styrkes til at tage imod og engagere de århusianere, som ikke er en del af foreningslivet.

På Folkestedet i Aarhus arbejder vi eksempelvis med at sætte frivillighed og sundhed sammen ved, at århusianerne selv er med til at skabe deres egne sundhedsforløb og senere blive frivillige i disse. Det kunne eksempelvis være en førtidspensioneret borger, der bruger vores frivilligcafé, finder værdien i fællesskabet med ligesindede og sidenhen bliver frivillig til glæde og gavn for andre og ikke mindst sig selv.

Hele humlen er at skabe det liv, der giver mening for den enkelte. Derfor former vi forløbene hen ad vejen og hele tiden i samspil med borgeren.

Det er vigtigt, at vi som kommune inviterer århusianerne og byen inden for i debatten og udviklingen af vores politikker og sundhedsløsninger på udfordringer, da det giver løsninger, vi som kommune ikke selv har set. Det har vi en stor tradition for i vores sundhedspolitik.

Og det har vi gjort, når vi eksempelvis har udformet en diabeteshandleplan på tværs af sektorer og sammen med patientforeninger, foreningslivet, pårørende og borgerne i forløbene. Eller når vi har snakket tobaksforebyggelse og en ændret alkoholkultur med eksempelvis kulturlivet, nattelivet, uddannelsesinstitutionerne, Kræftens Bekæmpelse, forældre og de unge selv.

Sundhed er meget mere end kommunen.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce