Annonce
forside

Sundhedsøkonom: Skandale har allerede presset Falck-pris

Uanset om regionerne selv vil stå for mere ambulancedrift, har Falckskandalen allerede skubbet priserne ned.

Det er oplagt, at flere regioner nu genovervejer det mangeårige samarbejde med Falck efter afsløringen af, at Falcks brugte ulovlige metoder for at presse konkurrenten Bios ud af markedet.

Det vurderer flere sundhedsøkonomer.

- Det er naturligt, at regionerne vil lave en kontrolberegning på, hvad de selv kan gøre det for, siger professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen til Ritzau.

- Men at tro, at man lige slipper ud af eksisterende kontrakter med henvisning til sagen i Syddanmark, er sandsynligvis forfejlet.

Han peger på, at det ikke er bevist, at Falck i de øvrige regioner har opført sig ulovligt, som det skete i Region Syddanmark.

- Til gengæld har effekten af Bios-sagen jo allerede vist sig. Både Region Sjælland og dele af Region Hovedstaden har siden opnået billigere kontrakter med Falck, efter at Bios kom ind i Region Syddanmark, og dermed fik Falck til at tilpasse priserne, siger professoren.

- Så når de næste regioner skal have nye ambulanceudbud, vil de være meget observante på, om priserne er fornuftige og helst forvente lavere priser end hidtil. For det er læren fra Region Syddanmark, at Falck kan presses.

I en intern rapport skønner Danske Regioner, at de betaler op mod ti procent for meget for ambulancedriften på grund af manglende konkurrence på markedet. Her har Falck - bortset fra Regions Syddanmark - nærmest har monopol.

- Der er ingen tvivl om, at Falck har haft en rigtig god forretning, siger Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd til DR Nyheder.

- Der er jo ikke noget, der tvinger regionerne til at købe denne ydelse udefra, hvis de selv vurderer, at de kan lave den betydeligt bedre selv, siger han.

Onsdag i sidste uge afgjorde Konkurrencerådet, at Falck handlede ulovligt i forsøget på at holde hollandske Bios ude af det danske marked.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vold på skolerne: Lærerne OG eleverne skal have hjælp

Det er ikke mange arbejdspladser, hvor over 50 procent af de ansatte oplever trusler og chikane. Men det er ikke desto mindre tilfældet for lærere og pædagoger i nogle af de århusianske skoler. Og det er helt igennem uacceptabelt, at det tal er voksende i øjeblikket. Formanden for Skolelederforeningen mener, at kravet om større inklusion er en af de største forklaringer på den stigende vold og chikane. For øger man kravet til eleverne uden at øge ressourcerne, så står frustrationerne i kø hos elever, der ikke har redskaberne til at følge med. Og det er synd for både børn og ansatte. Samtidig bliver der færre hænder til de mindste i vuggestuer og børnehaver, og derfor hænger ønsket om at finde og håndtere de udadreagerende børn allerede her, i en tynd tråd. Og det vidner om, at konsekvenserne af effektiviseringer og nedskæringer kan komme som forsinkede bølgeskvulp. Derfor kan Aarhus og resten af landet se frem til, at Det Nationale Forskningscenter kommer i bund med deres undersøgelse, hvor de kortlægger fællestrækkene for de skoler, som er hårdt ramt af ballade og vold. På den måde kan en løsning på udfordringer forhåbentligt komme tættere på, for det er helt uacceptabelt, at der er en så vigtig faggruppe, som er så udsat for potentielt ødelæggende adfærd.

Aarhus For abonnenter

Vold og trusler på skoler i Aarhus: Se listen over de kolossale forskelle

AGF For abonnenter

Hvert talent bærer sit eget ansvar i AGF: Ingen får gratis minutter

Annonce