DEBAT: I Aarhus er vi klar til, at en større del af vores sundhedsvæsen skal rykkes tættere på borgernes hverdag. Den nationale aftale er blevet udskudt, men vil forhåbentligt blive genoptaget i år. Der er nemlig mere end nogensinde brug for, at vi får en endnu stærkere og tidligere sundhedsindsats tættere på borgerne.
Coronapandemien har forstærket livsstilssygdomme, ramt de udsatte hårdt på sundheden og ikke mindst påvirket den mentale sundhed. Men uafhængigt af pandemien har vi ikke fået bugt med uligheden i sundhed, antallet af borgere med en eller flere kroniske sygdomme stiger, og selv om vi lever længere, så følger antallet af år uden sygdom desværre ikke med.
Man kan sige, at vi lægger år til livene og ikke liv til årene.
I Aarhus venter vi ikke på, at der kommer en national aftale. Vi er allerede i gang med næste skridt i udviklingen af et nært sundhedsvæsen. Men det vil glæde os, hvis vi i år kan få en national aftale, hvor både rammerne og økonomien vil betyde, at vi sammen med borgerne får lagt mere liv til årene.
I Aarhus siger vi, at "vi vil holde borgerne væk", altså hjælpe borgerne med at få en tilværelse uden at være afhængig af hjælp fra kommunen.
Vi har med vores organisationsændring samlet en sundhedsforvaltning, hvor vi i langt højere grad fagligt kan understøtte sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering. Målet er at arbejde sammen med hele byen og borgerne selv, så borgerne kan få støtte i en periode, som gør dem i stand til, at de kan klare sig selv gennem hele livet i fællesskab.
Vi vil investere i, at vores ældre borgere bliver i stand til at klare sig selv, så det bliver en god tredje alder, hvor vi vil se endnu flere ældre borgere engagere sig og selv tage del i deres og andres sundhed gennem frivilligt arbejde og engagement i foreninger osv.
Vi har samtidig taget store skridt sammen med hospitalet og almen praksis. Bl.a. hjerterehabiliteringen og en del af forskningen på hjerteområdet varetages i dag af og i kommunen, men vi kan også styrke f.eks. diabetesområdet og kræftområdet betydeligt i næste rul. Fast plejehjemslæge, samarbejde om forebyggelse og indsats mod stress og depression er også nogle af de områder, hvor vi er rykket tættere på hinanden.
Så i Aarhus venter vi ikke på, at der kommer en national aftale. Vi er allerede i gang med næste skridt i udviklingen af et nært sundhedsvæsen. Men det vil glæde os, hvis vi i år kan få en national aftale, hvor både rammerne og økonomien vil betyde, at vi sammen med borgerne får lagt mere liv til årene.