Annonce
Danmark

Sundhedsminister beklager nej tak til testudstyr

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Magnus Heunicke (S) beklager, at Danmark ikke fulgte tilstrækkeligt op på tilbud om testudstyr fra Sydkorea.

I en mail til Folketingets sundhedsordførere beklager sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at sundhedsmyndighederne ikke har fulgt godt nok op på tilbuddet om at købe testkit fra Sydkorea.

- Flere af jer har sikkert læst i Berlingske Tidende her til aften, at de danske sundhedsmyndigheder er blevet kontaktet af sydkoreanske embedsmænd, som har tilbudt at sælge testkit til Covid-19 fra sydkoreanske leverandører, starter mailen fra Magnus Heunicke (S), som Ritzau er i besiddelse.

- Beklageligvis har de danske sundhedsmyndigheder ikke i tilstrækkelig grad fulgt op på henvendelsen fra de sydkoreanske embedsmænd. Ministeriet er ved at afklare det præcise forløb, men mit ministerium har allerede her til aften rakt ud til den sydkoreanske ambassade i København med henblik på i morgen tidlig at genetablere en kontakt om muligt køb af testkit fra de sydkoreanske leverandører, skriver han.

Mailen er sendt, efter at Berlingske søndag aften bragte historien om, at en sydkoreansk embedsmand for to uger siden henvendte sig til de danske myndigheder med et tilbud om at købe testkit.

I mailen, som er adresseret til "følgegruppen til Covid-19", skriver Magnus Heunicke desuden, at ordførerne snarest muligt vil få en skriftlig orientering om forløbet.

De vil også få en status for det videre forløb, "når vi er klogere på, hvilke muligheder der er for køb af testkit fra Sydkorea".

Sent søndag eftermiddag ændrede regeringen strategi for, hvor mange der skal testes for coronavirus.

I en pressemeddelelse oplyser Sundheds- og Ældreministeriet, at alle med mistanke om moderat til svær Covid-19 fremover testes ud fra et forsigtighedsprincip.

Det vil også betyde, at der er behov for flere test.

I pressemeddelelsen fra søndag eftermiddag udtaler Heunicke, at der "arbejdes målrettet på at forøge testkapaciteten både med private og offentlige parter".

Det er dog ikke kun Sydkorea, som har henvendt sig til Danmark med et tilbud om at købe testudstyr.

Ulf Bech Christensen, som er direktør i den fynske virksomhed PentaBase, fortæller til TV2 Fyn, at han i starten af sidste uge henvendte sig til myndighederne med tilbud om at hjælpe med flere test.

PentaBase leverer i øjeblikket ugentligt mellem 100.000 og 200.000 reagenser, som bruges til at teste for coronavirus, til en række lande.

Derudover ejer virksomheden 14 såkaldte Real-Time PCR-maskiner, der af WHO anbefales til at teste for coronavirus. De maskiner har PentaBase tilbudt sundhedsmyndighederne.

Myndighederne vendte dog ikke tilbage i første omgang. Først søndag har Magnus Heunicke ringet til PentaBase-direktøren.

Det fortalte Magnus Heunicke og Ulf Bech Christensen begge til TV2 søndag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

AGF

AGF tilbyder trofaste fans penge tilbage

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce