Annonce
Aarhus

Sundhedsministeren lover flere penge til Aarhus Universitetshospital

Magnus Heunicke besøgte fredag Aarhus Universitetshospital, der igen er kåret som danmarks bedste Hospital. Foto: Jens Thaysen
Ikke alene blev Aarhus Universitetshospital fredag for 12. gang kåret til landets bedste. Hospitalet fik også lovning på flere penge.
Annonce
Annonce

Sundhed

SKEJBY: Er man af den overbevisning, at de offentlige udgifter skal holdes nede på et absolut minimum, så var fredag ikke en god dag. Er man til gengæld af en anden overbevisning, så kunne man sammen med både patienter og personalet på Aarhus Universitetshospital i Skejby glæde sig over besøget af Sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S), der netop fredag lovede flere penge til sundhedsvæsenet.

- Vi får det kommende årti mange flere mennesker over 70 år, og så skal pengene jo følge med. Problemet er, at pengene hidtil ikke har fulgt med, sagde Magnus Heunicke fredag under sit besøg på Aarhus Universitetshospital.

- Nogle af de sparerunder med fyringer blandt sygeplejersker skyldes, at pengene ikke er fulgt med patienterne. Regeringens økonomiske politik er, at pengene skal følge patienterne, sagde ministeren.

Betyder det, at der er flere penge på vej til sundhedsvæsenet?

- Hvis vi skal have et sundhedsvæsen i verdenstoppen - og det skal vi - skal der prioriteres. Danskerne betaler deres skat med glæde blandt andet med et krav om, at der skal være et sundhedsvæsen i top, lød det fra Magnus Heunicke.

Det koster jo mange penge at drive sundhedsvæsenet, og det bliver bare dyrere og dyrere. Hvordan skal det hænge sammen?

- Vi bruger 12-13 procent af vores BNP. Der er mange lande, der bruger mere og får mindre ud af det, sagde han.

Hvis vi skal have et sundhedsvæsen i verdenstoppen - og det skal vi - skal der prioriteres. Danskerne betaler deres skat med glæde, blandt andet med et krav om, at der skal være et sundhedsvæsen i top,

Sundhedsminister Magnus Heunicke.

Annonce

Ikke flere nedskæringer

Besøget fredag var ministerens første på Aarhus Universitetshospital. Og det var et tilfældigt sammenfald, at det skete lige netop den dag, hvor hospitalet for 12. gang i træk blev kåret til landets bedste. Med på turen var regionrådsformand Anders Kühnau (S).

- Vi skal mødes med Danske Regioner i foråret. De fremlægger regnestykket over patientudviklingen, og medicinpriserne - begge dele er stigende. og så bliver vi enige om, hvad prisen er, og så leverer vi de ekstra midler, sagde Magnus Heunicke, der udmærket er klar over sundhedsvæsnets nuværende situation.

- Alternativet er nedskæringer, og det her sundhedsvæsen kan ikke klare flere nedskæringer.

Så sygeplejersker og læger kan godt begynde at glæde sig til bedre forhold?

- Det håber jeg. De løber generelt meget, meget stærkt i vores sundhedsvæsen. Også her.

Sundhedsministeren er klar over, at mange sygeplejersker, der er på nedsat tid, ikke mener, at de kan holde til at arbejde fuld tid på grund af arbejdspresset.

- Det er det, jeg hører. Det handler netop om at gøre noget ved arbejdsmiljøet. Ved at der kommer flere kolleger, så gør man også noget ved arbejdspresset. Mit mål er ikke, at alle sygeplejersker skal på fuldtid. Det, tror jeg, er urealistisk. Men der er 10 procent, som siger, at de godt vil op i tid, hvis vi kan få gjort noget ved stress og arbejdspres, sagde Magnus Heunicke.

Løber de for stærkt?

- Ja, det gør de jo. Jeg har sat mig for, at vi skal finde 1.000 nye sygeplejersker. Men det er vanskeligt, for det tager tid at uddanne dem. Vi er allerede i gang, men vi skal have lavet et bedre arbejdsmiljø, så de kan bruge deres faglighed bedre, sagde han.

Annonce

Maskinrummet

I gamle dage gik der en anekdote blandt politologerne på Aarhus Universitet. Når politikerne var på besøg, førte man dem ned i kælderen, hvor man havde et rum med instrumenter, og en passende dyb og lidt dyster brummen. Det såkaldte brummerum. "Her løser vi kræftens gåde", fik politikerne at vide, når der skulle lokkes flere penge ud af dem.

Det er svært ikke at blive imponeret, hvis man får lov til at kigge ind i maskinrummet på Aarhus Universitetshospital. Sundhedsministeren var i hvert fald synligt imponeret.

- Det er ikke en tilfældighed, hospitalet er kåret til danmarks bedste. Det er her, der er flest specialer samlet, og de fremskridt, vi kan se - sort på hvidt, gør virkelig en forskel, sagde Magnus Heunicke.

Der har jo været mange sager her i Aarhus om aflyste operationer, ubesatte stillinger og mangel på sygeplejersker. Når hospitalet nu igen er landets bedste, er det så godt nok, eller er det bare det mindst ringe?

- Hvis man først bliver tilfreds, så mister man motivationen til at gøre det bedre i morgen. De medarbejdere, jeg har talt med, brænder for deres arbejde. Jeg har fulgt meget med i de historier, der har været her i Aarhus, og dem skal man tage dybt alvorligt. Man må anerkende, at det ikke er tilfældigt, at man på trods af de negative historier kan levere så høj kvalitet og så store forbedringer, lød det fra Magnus Heunicke.

Lægefaglig direktør Claus Thomsen har grund til at se glad ud. Aarhus Universitetshospital er for 12. gang kåret som danmarks bedste hospital. - I år er det endnu flottere. Samtidigt med der har været økonomiske problemer, man har omstruktureret og flyttet rundt på opgaver og tage sig af en masse problemstillinger, har man holdt den faglige fane helt vildt højt, siger han. Foto: Jens Thaysen
Magnus Heunicke gav sig god tid, blandt andet til at høre om de imponerende fremskridt, der er sket inden for behandling af patienter med en blodprop i hjernen. Foto: Jens Thaysen
Selv om han under sin uddannelse boede her i byen, var det Magnus Heunickes første besøg i sygehuset i Skejby. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Spis ordentligt!

Annonce