Annonce
Aarhus

Sundhedsdata under lup i Aarhus: Skal kunstig intelligens stille komplicerede diagnoser?

Sundhedsdata rummer enorme muligheder for blandt andet at afdække sygdomsmønstre og stille diagnoser. Men hvordan bruges teknologien rigtigt? Det spørgsmål er omdrejningspunkt for et offentligt møde i Aarhus Universitetshospital. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Scanpix
Aarhus Universitetshospital er hjemsted for et stort debatmøde med fokus på de omfattende perspektiver i brugen af sundhedsdata. Eksempelvis kan kunstig intelligens på få sekunder stille diagnoser og forudsige mønstre i sygdomme.

AARHUS: På Aarhus Universitetshospital og i andre dele af sundhedsvæsenet kan optimal brug af data være lige så afgørende som medicin.

Det er udgangspunktet for et arrangement, som mandag 18. november finder sted på universitetshospitalet i Skejby.

I arrangementet deltager en række oplægsholdere, der stiller skarpt på alt fra den multisyge patients erfaring med sundhedsvæsenet til systematisering af data, personlig medicin og avanceret kunstig intelligens.

Den kunstige intelligens kan forudsige mønstre i sygdomme, skanne tusindvis af røntgenbilleder og stille diagnoser på ganske få sekunder. Det er teknologi, der kan håndtere og sortere enorme mængder data, som den menneskelige hjerne slet ikke er i stand til.

Fælles for oplæggene er, at de kommer med deres bud på, hvad vi kan opnå ved at bruge sundhedsdata og ny teknologi til at målrette behandlinger og sikre bedre patientforløb. Kort sagt: Hvordan sundhedsdata kan redde et sundhedsvæsen under pres.

Annonce

Digitalt hængeparti

25 private og offentlige aktører står bag arrangementet i Aarhus Universitetshospital.

De er samlet i partnerskabet Data Redder Liv, der samarbejder om bedre udnyttelse af danske sundhedsdata.

Et af arrangementets omdrejningspunkter er 42-årige Tobias Bøggild-Damkvist, der lever med sclerose og type 1 diabetes. I 2018 havde han 36 fysiske møder med det danske sundhedsvæsen, og Tobias Bøggild-Damkvist bruger ofte en halv til en hel arbejdsdag på møderne. Det svarer til, at han hver uge året rundt tager en dag ud af kalenderen for at gå til behandling eller kontrol på hospitalet.

Tobias Bøggild-Damkvist registrerer selv data om blodsukker, medicin, blodtryk, træthed, smerter og meget andet. Men sundhedssystemet er ikke digitalt gearet til at tage imod alle hans data – data, der ellers ville give lægerne et mere nøjagtigt billede af hans sygdom.

Ved debatmødet lyder spørgsmålet: Er det den rigtige måde at behandle Tobias og andre med multisygdom? Eller kan en mere optimal udnyttelse af sundhedsdata og ny teknologi sikre bedre patientforløb fremover?

Arrangementet "Vores sundhedsvæsen er under pres: Er ny teknologi kuren?" finder sted mandag 18. november fra klokken 16.30 i Aarhus Universitetshospital.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Midtby-parkering udløser debat i byrådssalen: Venstre vil ændre nye regler, før de reelt er indført

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce