Annonce
Aarhus

Sundhedsdata under lup i Aarhus: Skal kunstig intelligens stille komplicerede diagnoser?

Sundhedsdata rummer enorme muligheder for blandt andet at afdække sygdomsmønstre og stille diagnoser. Men hvordan bruges teknologien rigtigt? Det spørgsmål er omdrejningspunkt for et offentligt møde i Aarhus Universitetshospital. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Scanpix
Aarhus Universitetshospital er hjemsted for et stort debatmøde med fokus på de omfattende perspektiver i brugen af sundhedsdata. Eksempelvis kan kunstig intelligens på få sekunder stille diagnoser og forudsige mønstre i sygdomme.
Annonce

AARHUS: På Aarhus Universitetshospital og i andre dele af sundhedsvæsenet kan optimal brug af data være lige så afgørende som medicin.

Det er udgangspunktet for et arrangement, som mandag 18. november finder sted på universitetshospitalet i Skejby.

I arrangementet deltager en række oplægsholdere, der stiller skarpt på alt fra den multisyge patients erfaring med sundhedsvæsenet til systematisering af data, personlig medicin og avanceret kunstig intelligens.

Den kunstige intelligens kan forudsige mønstre i sygdomme, skanne tusindvis af røntgenbilleder og stille diagnoser på ganske få sekunder. Det er teknologi, der kan håndtere og sortere enorme mængder data, som den menneskelige hjerne slet ikke er i stand til.

Fælles for oplæggene er, at de kommer med deres bud på, hvad vi kan opnå ved at bruge sundhedsdata og ny teknologi til at målrette behandlinger og sikre bedre patientforløb. Kort sagt: Hvordan sundhedsdata kan redde et sundhedsvæsen under pres.

Annonce

Digitalt hængeparti

25 private og offentlige aktører står bag arrangementet i Aarhus Universitetshospital.

De er samlet i partnerskabet Data Redder Liv, der samarbejder om bedre udnyttelse af danske sundhedsdata.

Et af arrangementets omdrejningspunkter er 42-årige Tobias Bøggild-Damkvist, der lever med sclerose og type 1 diabetes. I 2018 havde han 36 fysiske møder med det danske sundhedsvæsen, og Tobias Bøggild-Damkvist bruger ofte en halv til en hel arbejdsdag på møderne. Det svarer til, at han hver uge året rundt tager en dag ud af kalenderen for at gå til behandling eller kontrol på hospitalet.

Tobias Bøggild-Damkvist registrerer selv data om blodsukker, medicin, blodtryk, træthed, smerter og meget andet. Men sundhedssystemet er ikke digitalt gearet til at tage imod alle hans data – data, der ellers ville give lægerne et mere nøjagtigt billede af hans sygdom.

Ved debatmødet lyder spørgsmålet: Er det den rigtige måde at behandle Tobias og andre med multisygdom? Eller kan en mere optimal udnyttelse af sundhedsdata og ny teknologi sikre bedre patientforløb fremover?

Arrangementet "Vores sundhedsvæsen er under pres: Er ny teknologi kuren?" finder sted mandag 18. november fra klokken 16.30 i Aarhus Universitetshospital.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Endnu en skoleelev er smittet med corona: 32 børn og seks medarbejdere sendt hjem

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

30-årig dømt for at sætte ild til overbos lejlighed: - Et rent held at ingen kom til skade

Annonce