Annonce
Aarhus

Supercykelsti får lyssensorer

Tunnellen er udsmykket med lysrør, der aktiveres af bevægelsessensorer. Det er kommunens seneste tiltag til den såkaldte supercykelsti.

AARHUS: Tunnellen under Langelandsgade mellem Klostervang og Vestervang får nyt liv, når der installeres helt nye armaturer, sammen med bevægelsesradar, lyssensorer, lydsensor og en vindsensor.

Første etape af den såkaldte supercykelsti, som forbinder midtbyen med det nordvestlige Aarhus, er nu komplet. Derfor får en af de vigtigste passager på ruten nu også en overhaling, der skal fremme cyklismen.

- Vi afprøver, hvordan vi via moderne armaturteknologi og sensorsystemer kan højne trygheden markant. Samtidig gør vi tunnelen mere vedkommende og interessant at færdes igennem, siger Thomas Mee, projektleder på Lys På Aarhus i Teknik og Miljø.

Den nye udsmykning indvies fredag 8. marts kl. 18-19 med musik og kaffe.
Annonce

Øje for trafikanterne

Et kerneelement er udvikling og integrationen af et sensorsystem, der er sammensat med øje for den enkelte trafikant.

Bevægelsesradaren opfanger trafikantens hastighed, som oversættes til en personlig impuls i lyset. Lyssensorerne vil måle lysindfaldet og justere tunnelens lys, så trafikanterne ikke oplever den synsmæssige ubalance, der kan opstå, når man for eksempel bevæger sig fra skarpt lys ind i en tunnel.

Sensoren vil samtidig kunne spare på tunnelens energiforbrug, ved at dæmpe hele anlægget efter behov, når lyset udenfor tunnelen er mindre skarpt.

Annonce

Serpentinertunnel

Lydsensorerne i tunnelen vil blandt andet kunne udløse reaktioner i lyset, som trafikanterne kan afprøve på mere legende vis. Det har en funktion i at styrke trygheden, da anlæggets lysintensitet vil styrkes kortvarigt, hvis det opfanger høje lyde som for eksempel råb.

Sidst men ikke mindst vil en vindsensor bidrage til det, som kommunen beskriver som en "en mere vedkommende oplevelse for den enkelte trafikant", når vinden gengives 1:1 i en dynamisk puls ned gennem tunnelen i vindens retning.

Tunnelens nye udtryk er designet af århusianske firma Moto Muto ApS. Serpentinertunnellen er den døbt og vil fungere som pilotprojekt for en bredere udnyttelse af innovativ belysningsteknologi i Aarhus Kommune, oplyser Teknik og Miljø.

Der er indvielse af lystunnellen fredag 8. marts kl. 18-19, hvor anlægget tændes, og der er taler og en ekstraordinær demonstration af lysets muligheder når musiker C.R. Hougaard vil interagere musisk med lysanlægget. Kommunen serverer gratis kaffe eller kakao.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Ny finansdirektør i Atea

AGF

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

Annonce